Acı biber üreticisine alternatif olarak 'Lale soğanı' ekimi tavsiyesi

Edirne Valiliği öncülüğünde, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü iş birliğiyle kentteki üreticiler lale soğanı üretimine teşvik ediliyor. Üreticilere yüksek katma değer sağlayacak çeşitli üretim modelleri hakkında bilgi veriliyor.

Acı biber üreticisine alternatif olarak 'Lale soğanı' ekimi tavsiyesi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Lale soğanı üretiminin yaygınlaşması amacıyla valilik öncülüğünde geliştirilen proje üreticilere aktarılıyor.

Başlatılan çalışmada tanesi 10-15 liradan satışa sunulan lale soğanı üretiminin yaygınlaşması hedefleniyor.

Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü çalışmalar kapsamında Karaağaç'taki deneme bahçesinde ekim yaptı.

Karaağaç Mahallesi sakinlerine biber ekim mevsimi dışında alternatif olarak lale soğanı üretimi gerçekleştirmeleri konusunda tavsiye veriliyor.

Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Adnan Tülek, enstitü olarak her yıl çalışmaları ilerlettiklerini söyledi.

Lale soğanının yetiştirilme sezonu dikkate alındığında Trakya’nın iklim şartlarına uygun olduğundan bahseden Tülek, projenin amacının Karaağaç Mahallesi'nden başlayıp tüm kent geneline yayılması olduğunu aktardı ve şunları söyledi:

“Bir dekar araziye ortalama 70 bin lale soğan dikimi yapılıyor. Bunların yumru gelişimi ile soğanlar artıyor. Her yıl bire iki oranında soğan alınarak elde edilen ürün artırılıyor. İlkbahar aylarında bitki gelişiminin tamamlanmasıyla çiçek kırımı yapılabiliyor. Soğanlar depolarda saklanılarak pazarlanabilir duruma geliyor. Toprak üstünde kalan yerler kurumaya başladığında haziran ayında soğanların sökümü yapılacak. Elde edilen soğanların oda sıcaklığında ön kurutmaları yapıldıktan sonra soğuk hava depolarında saklanacak. Biz enstitü olarak gelecek yıl lale ekimini mekanik sistemle yapmayı planlıyoruz. Lale soğanının perakende fiyatına baktığımızda tanesinin 10-15 liradan satıldığını görüyoruz. Ticari üretimin çiftçilerimiz tarafından yaygınlaştırılmasını istiyoruz. Bu şekilde çiftçimize katma değer oluşturulmasını istiyoruz.” Dedi.

Doğukan Vurgun