8 ülkeden 25 ressam Edirne'yi resmediyor

Edirne Valiliği'nin hayata geçirdiği Balkan Şehirleri İş Birliği Edirne Platformu kapsamında 7-8 Mart'ta Uluslararası Balkan Sempozyumu gerçekleştirilecek.  Sempozyumda 'Balkan Ressamlarının Fırçalarından Edirne' isimli çalıştay da düzenlenecek. Bu kapsamda kente gelen 8 ülkeden 25 ressam Edirne'yi resmetmeye başladı.

8 ülkeden 25 ressam Edirne'yi resmediyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne Valiliği Balkan ülkeleri ile işbirliğini arttırmak için ‘Balkan Şehirleri İş Birliği Edirne Platformu’nu kurdu. Platformun ilk etkinliğini geniş katılımlı sempozyum ile yapacak. Sempozyum kapsamında ‘Balkan Ressamlarının Fırçalarından Edirne’ isimli çalıştay da düzenlenecek.

Çalıştay için kente Türkiye dahil Arnavutluk, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Karadağ, Kosova, Kuzey Makedonya ve Sırbistan'dan 25 ressam da kente geldi. Ressamlar Edirne’nin tarihi ve kültürel noktalarını resmetmeye başladı. Selimiye,, Üç Şerefeli Cami,, ve Meriç Köprüsü… Balkan ülkelerinden gelen 25 ressam Edirne’yi resmediyor.

Ressamların eserleri çalıştayda segilenecek. Kente gelen ressamlar Edirne’nin halen Balkanların başkenti olduğunu ifade ediyor. Tiran’dan, Sofya’ya… Tuna’dan Meriç Nehrine kadar… Kardeşlik köprülerinin kurulmasını amaçlayan Balkan Şehirleri İş Birliği Edirne Platformu kapsamında Balkan Ressamlarının Fırçalarından Edirne çalıştayı gerçekleştirilecek.

Çalıştay sonunda ortaya çıkan eserler, 7 Mart 2024 günü saat 09.30’da Balkan Kongre Merkezi Fuaye Salonu’nda açılacak sergi ile sanatseverlerle buluşacak. Fuaye salonunda ayrıca, kentin geleneksel el sanatları (Aynalı Süpürge, Sepet Örücülüğü, Edirnekâri, Hüsn-i Hat, Mis Meyve Sabunu) stantları açılacak.

Ressamların Vali Sezer’in misafiri olarak 10 gündür Edirne’de olduğunu dile getiren Sempozyum Başkanı Prof. Dr. Mustafa Hatipler, Sanatçılar çalışmalarını stüdyo olarak hazırlanan Devecihan Kültür Merkezi ve kentin tarihi, turistik alanlarında sürdürüyor. Balkan coğrafyasının hemen hemen her köşesinden gelen ressamlarımız Edirne'de. Onların gözüyle, fırçasıyla oluşturduğu eserlerde kentimizi göreceğiz. Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melihat Tüzün ve akademisyen ressamlarımızı da bu çalışmaya dahil ettik." dedi.

Ressamların sıkı bir çalışma içerisinde olduğunu ifade eden Kültür ve Turizm İl Müdürü Kemal Soytürk, "Etkinlikler kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü Türk Dünyası Müzik ve Halk Dansları Topluluğu tarafından 7 Mart'ta Altay'dan Tuna'ya konseriyle bu sempozyum taçlandırılacak." Şeklinde konuştu.

Edirne’yi çok sevdiğini ifade eden ressam Ethem Baymak "Edirne Balkanlar'ın başkentidir. Bir derdim varsa Edirne'ye giderim, bir zevkim varsa Edirne oyun havasını oynamak bizim için bir güzelliktir. Tek kelimeyle Rumeli insanı, Balkanlar'da yaşayan Müslümanlar, Türkler Edirne'yi hem samimi bulmaktadır hem de başkent olarak kabul etmektedirler. Ne İstanbul ne Ankara ama 'Edirne' deyince içimizde bir kıpırtı mevcuttur. Edirne her yeri tarihi eserlerle dolu, köprüsüyle, camisiyle, kervansarayıyla Rumeli insanının böbürleneceği bir ilham kaynağıdır, bundan beslenerek güzel eserler ortaya koyacağız." Dedi.

İpek Esma Çeşme