8 farklı üniversiteden 62 pehlivan Edirne'de buluştu

Edirne, Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilen üniversiteler arası yağlı güreş şampiyonasına ev sahipliği yaptı.

8 farklı üniversiteden 62 pehlivan Edirne'de buluştu

8 farklı üniversitesin 62 güreşçinin katılımıyla gerçekleştirilen şampiyona açılış seremonisi ve şeref turu ile başladı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından açılış konuşmalarına geçildi.

Açılış töreninde konuşan Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık, bu organizasyonun ilk defa Edirne'de yapılmasının ayrıca mutluluk kaynağı olduğunu söyledi.

Edirne'nin yaklaşık bir asır boyunca Osmanlı Devleti'ne başkentlik yapmış ve ecdadın aziz hatırasının her noktada görülebilecek kıymetli ve kadim bir şehir olduğunu aktaran Vali Kırbıyık,  "Edirne denince akla gelecek en önemli unsurlardan birisi Kırkpınar ve yağlı güreş." dedi.

"Sadece spor etkinliğinden bahsetmiyoruz"

Dünyada 662 yıldır devam eden çok az spor olduğunu aktaran Vali Kırbıyık, "Bu yıl Kırkpınar'ın 662.sini gerçekleştireceğiz. Bu da bize ayrı bir sorumluluk yüklüyor. Bize düşen görev bu köklü zenginliğin ve Türk kültürünün  yaşatılmasını sağlamaktır. Yağlı güreş de bu unsurlardan birisidir. Biz sadece spor etkinliğinden bahsetmiyoruz. Usta çırak ilişkisini içinde barındıran bir spordan bahsediyoruz. Her boyda belli kültürel aşamaları geçip ustasına saygıyı ve mücadeleyi  öğrenip başpehlivanlığa kadar gelen bir yoldan bahsediyoruz. Ağasıyla, cazgırıyla ve peşreviyle birçok kültürel değeri  içinde barındıran bir  kültürden bahsediyoruz. Bunun korunması, yaşatılması ve geliştirilmesi son derece önem arz ediyor" ifadelerine yer verdi.

"Yağlı güreş sadece Kırkpınar'dan ibaret değildir"

Geliştirilmesi gereken hususların başında yağlı güreşin sadece Kırkpınar haftasına hapsedilmesi konusu olduğunu belirten Vali Kırbıyık, "Bu noktada sadece Kırkpınar haftasında değil yılın her günü gösterebileceğimiz etkinliklerle ve şampiyonalarla yağlı güreşle şehrimizi çok daha fazla özdeşleştirmemizin faydalı olacağını değerlendiriyorum. Bu çerçevede düzenlenen organizasyonun da çok kıymetli ve önemli olduğunu, yağlı güreşin Edirne için sadece Kırkpınar'dan ibaret olmadığını ve bu alanın her geçen gün genişleyeceğinin bir müjdesi olarak görüyorum" dedi.

"Gençler, Türkiye Yüzyılı mimarı olacak"

Törende konuşan Türkiye Üniversite Sporları Federasyon Başkanı Mehmet Günay, 10 yıldır Türkiye gençliğine sahip çıkmak, sağlıklı gençler yetiştirmek için çalışmalarını sürdürdüklerini aktardı. Özellikle Türkiye Yüzyılı için çalışmaya devam edeceklerini belirten Günay, gençlerin Türkiye Yüzyılının mimarı olacağını vurguladı.

Trakya Üniversitesi Rektörü Erhan Tabakoğlu da bir konuşma yaptı. Konuşmaların  ardından mehter takımı ve halk oyunları gösterisi ilgiyle izlendi. Daha sonra ise pehlivanlar yapılan duanın ardından çayıra çıkarak güreş tuttu.

Şampiyonaya Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kirbiyik, Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Günay, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, Bandırma 17 Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir ve Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim de katıldı.

Özlem Ceylan