661. Kırkpınar'da efsane isimler yerini gençlere bıraktı, başpehlivan Şimşek oldu

661'nci Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde finale kalan Mustafa Taş ve Cengizhan Şimşek kıran kırana mücadele etti. 2 genç başpehlivanın birbiriyle kıyasıya yarıştığı mücadelede rakibi Mustafa Taş'ı yenen Cengizhan Şimşek altın kemerin sahibi oldu.

661. Kırkpınar'da efsane isimler yerini gençlere bıraktı, başpehlivan Şimşek oldu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kol bağlayıp dualı çayıra çıkan 27 yaşındaki Cengizhan Şimşek ile 25 Yaşındaki Mustafa Taş’ın karşılaşmasını Kahraman Şişman yönetti. 661. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde kürsü ise şu şekilde oluştu; başpehlivan Cengizhan Şimşek, İkinci Mustafa Taş, Üçüncü İsmail Balaban, üçüncü ise Ertuğrul Dağdeviren oldu.

Türkiye’nin  başpehlivanı Cengizhan Şimşek’e altın kemeri Gençlik Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu takdim etti.

661´nci Kırkpınar Yağlı Güreşleri ilk gününden son gününe kadar büyük heyecana sahne oldu. Tartışmalı bir karar sonrasında Tanju Gemici’ye kaybeden Kırkpınar efsanesi Şaban Yılmaz Kırkpınar'ı bıraktığını açıkladı. Kıran kırana geçen güreşler sonrasında Mustafa Taş ve Cengizhan Şimşek ise finale çıkmayı başardı. Altın kemerin sahibi rakibi Mustafa Taş’ı yenen Cengizhan Şimşek oldu.

 Yağlandılar, kol bağlayıp, peşreve çıktıktan sonra güreşe tutuştular. Yüzyıllardır aralıksız devam eden ata sporu Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri pehlivanların dualı çayıra çıkmasıyla başladı.

2019’daki 2 bin 160 pehlivanla kırılan rekora bu yıl yenisi eklendi. 661’inci Kırkpınar Yağlı Güreşleri’ne 14 ayrı boyda toplamda 2 bin 457 pehlivan kayıt yaptırdı. Bu yıl başpehlivanlık güreşlerinde ise 54 pehlivan altın kemer için mücadele etti.

54 başpehlivanın kayıt yaptırdığı Kırkpınar'da başpehlivanlık ilk turunda favori isimler sürprize izin vermeyerek bir üst tura yükseldi. İkinci tura kalan 27 pehlivandan 5’i kural gereği üçüncü tura güreş yapmadan yükseldi. 24 pehlivan ise kıran kırana güreş tuttu. Başpehlivanlardan Mehmet Yeşil Yeşil ile bu yıl şampiyonluğu kazanması halinde altın kemerin ebedi sahibi olacak Ali Gürbüz ile eşleşti. 

Ali Gürbüz taraftarlarını üzdü

Erken final olarak nitelendirilen güreşte geçen yılın başpehlivanı Ali Gürbüz, normal sürede yenemediği Mehmet Yeşil Yeşil'e puanlamada dramatik şekilde yenilerek taraftarlarını üzdü.

-660’ıncı Kırkpınar’ın finalisti İsmail Koç’ta henüz ikinci turda rakibi Hüseyin Gümüşalan’a yenilerek dualı çayıra erken veda etti. İkinci turda yaşanan bir başka sürpriz ise 2005 yılının Başpehlivanı Şaban Yılmaz’ın Tanju Gemici’ye 2 sarı kart görerek elenmesi oldu. Yılmaz diskalifiye olmasının ardından kule hakemleri ile tartışıp, hakemlerin bulunduğu alana girmeye çalıştı. Yaşanan olayların ardından Yılmaz sakinleşince Kırkpınar’a yaş haddi nedeniyle veda ettiğini açıkladı. 2005 yılının başpehlivanı dualı çayırı öperek Kırkpınar’dan ayrıldı.

İkinci tur güreşleri sonrasında ise Orhan Okulu, Mehmet Yeşil Yeşil, Serhat Gökmen, Mustafa Batu, Mustafa Taş, Hüseyin Gümüşalan, Yusuf Can Zeybek, İsmail Balaban, Fatih Atlı, Osman Aynur, Tanju Gemici, Yalçın Öncül, Ertuğrul Dağdeviren, Recep Kara, Cengizhan Şimşek ve Semih Turgut son 16’ya isimlerini yazdırdı.

Üçüncü turda büyük sürprizler yaşandı

Başpehlivanlık üçüncü tur kuralarında ise 16 başpehlivan birbiri ile eşleşti.  Üçüncü tur güreşlerinden de büyük sürprizler yaşandı. İkinci turda Kırkpınar’ın favorilerinden Ali Gürbüz’ü yenerek altın kemerin ebedi sahibi olmasının önüne geçen Mehmet Yeşil Yeşil, genç rakibi Ertuğrul Dağdeviren’e yenilerek turnuvadan elendi.

Başpehlivanlıkta favori gösterilen Recep Kara Serhat Gökmen’e, Orhan Okulu genç rakibi Cengizhan Şimşek’e, Osman Aynur Mustafa Taş’a yenilerek altın kemer hayalini bir sonraki yıla bıraktı.

Kırkpınar’da kürsü (derece) yapması beklenen isimlerden İsmail Balaban ve Fatih Atlı ise rakiplerini yenerek çeyrek finale yükselmeyi başardı. Başpehlivanlık kategorisinde çeyrek finale yükselen isimler,  Serhat Gökmen, Hüseyin Gümüşalan, Ertuğrul Dağdeviren, Cengizhan Şimşek, İsmail Balaban, Fatih Atlı, Mustafa Taş ve Tanju Gemici oldu.

Çeyrek finalde ise İsmail Balaban - Fatih Atlı, Hüseyin Gümüşalan –Mustafa Taş, Serhat Gökmen – Ertuğrul Dağdeviren, Cengizhan Şimşek – Tanju Gemici eşleşti.

Çeyrek final karşılaşmalarının tamamı puanlamaya kaldı. Kırkpınar’ın iddialı isimlerinden Fatih Atlı ve İsmail Balaban karşılaşmasında ise Balaban rakibi Atlı’yı kendi oyunuyla yendi. Fatih Atlı çift daldı ancak İsmail Balaban bunu savuşturup rakibinin arkasına geçerek adını yarı finale yazdırdı.

Diğer çeyrek final mücadelelerinde ise Cengizhan Şimşek - Tanju Gemici’yi, Ertuğrul Dağdeviren – Serhat Gökmen’i, Mustafa Taş ise Hüseyin Gümüşalan’ı puanlamayla mağlup ederek yarı finale yükseldi. Bu sonuçların ardından İsmail Balaban, Mustafa Taş, Ertuğrul Dağdeviren ve Cengizhan Şimşek yarı finale çıkan isimler oldu.

İsmail Balaban ile Cengizhan Şimşek,  Ertuğrul Dağdeviren ile de Mustafa Taş eşleşti. 661'inci Kırkpınar Yağlı Güreşlerinin yarı final karşılaşmalarında pehlivanlar kol bağlayıp salavatlanarak dualı çayıra çıktı.

4 salavatın ardından güreşe başlayan pehlivanlar yağlı güreşin olimpiyatları Kırkpınar'da finale adını yazdırmak için kıyasıya mücadele etti.

Yarı finalin diğer karşılaşmasında ise pehlivanlar Orhan Okulu ve Serhat Balcı karşılaşmanın normal süresinde yenişemedi ve puanlamaya kaldılar.  Puanlama bölümünde ise Orhan Okulu, Serhat Balcı'yı altın puanla yenerek finale çıkan ikinci isim oldu.

54 başpehlivanın içerisinde finale kalmayı başaran Mustafa Taş ve Cengizhan Şimşek’in karşılaşması öncesinde Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık, Belediye Başkanı Recep Gürkan, Güreş Federasyonu Başkanı Şeref Eroğlu ve 661'inci Kırkpınar Yağlı Güreşleri ağası Seyfettin Selim pehlivanları yanına giderek başarılar diledi. Böylece 2022 yılı Kırkpınar Başpehlivanı Cengizhan Şimşek oldu.

Haber Merkezi