3 yeni çeşit
Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü 3 yeni çeltik çeşidini geliştirdi. Çiftçi ve sanayiciden gelen talepler doğrultusunda 3 yeni çeltik çeşidini geliştirdi. Geliştirilen çeşitlere Nehir, Kırbıyık ve Lider ismi verildi.
Edirne, Türkiye’nin pirinç ihtiyacının neredeyse yarısını kendi başına karşılıyor. Gelen talepler doğrultusunda harekete geçen enstitü 3 yeni çeltik çeşidi geliştirdi.
Geliştirilen 3 yeni çeltik çeşidinin en önemli özelliği yüksek verimli ve hastalıklara toleranslı olması.
Özellikle 3 yeni çeltik çeşidinin bin dane ağırlığı, yani tane ağırlığı 28 -30 gram arasında geliyor. Yani baldo denilen iri taneli çeltik çeşitleri olduğunu belirtiliyor. Türk tüketicisinin de damak tadına uygun olarak geliştirildi.
Yeni geliştirilen çeltik çeşitleri sertifikalı tohumluk üretimleri Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsünde yapıldı. Önümüzdeki yıldan itibaren yetkili tohumculuk firmaları vasıtasıyla çoğaltılacak ve üreticiye ulaştırılacak. Enstitüde bugüne kadar 1970'li yılların sonundan günümüze kadar geçen sürede 83 çeltik çeşidi geliştirilip Türk çiftçisinin hizmetine sunuldu.
Bir ürünün yeni çeşidini geliştirmek 10 yıllar alıyor. Sürekli denemeler yapılıyor. Eksik taraflar gideriliyor. Sonrasında sertifika alınıp çoğaltılıyor ve üreticiye deneme ekimleri yaptırılıyor. Sonrasında Türk tarımının hizmetine sunuluyor.
Enstitü Müdürü Doç. Dr. Adnan Tülek, çok sayıda çeşit geliştirdiklerini dile getirdi.
Çeltik ıslah çalışmalarının emek isteyen bir süreç olduğunu anlatan Tülek, “Islah çalışmalarına başlanan 1970'li yılların sonundan günümüze kadar geçen sürede 83 çeltik çeşidi geliştirilip Türk çiftçisinin hizmetine sunuldu. Değişen iklim koşulları, hastalıklar ve üretici taleplerini dikkate alarak 3 yeni çeşit geliştirdik. Verimli çeşitler ortaya çıkarmak için çaba sarf ediyoruz. Çeltik tarımında tüketici istediği de dikkate alındığında pirinç bin dane ağırlığı önem arz etmektedir. 3 çeşide de baktığımızda pirinç bin dane ağırlıkları 28-30 gram arasında değişiyor. Damak tadına da uygun olduğunu görüyoruz. 3 çeşidimizde yüksek verimli ve hastalıklara toleranslı. Arazide ve laboratuvarda yapılan detaylı araştırma ve incelemeler neticesinde yeni çeşitler tescile sunuldu. 2024 yılında 'Kırbıyık', 'Nehir' ve 'Lazer' 3 çeltik çeşidimiz tescil ettirildi. 'Kırbıyık' çeltik çeşidi, orta erkenci bir çeşit ve gelişim süresi 115-120 gün arasında. Verim potansiyeli, uygun koşullarda dekarda ortalama 1 ton ve yüzde 60 pirinç randımanına sahip. Tescil edilen bir diğer çeşidimiz iri taneli baldo grubunda yer alan 'Nehir' çeşidi. Verim potansiyeli dekarda 1 ton civarında, randımanı 62 civarında ve oldukça yüksek. Tescil edilen üçüncü çeşidimiz ise kamu özel sektör iş birliğinde geliştirilen 'Lazer' çeşidi.” Dedi.
Tülek, yeni çeşitlerin yüksek verimlilik ve tüketici dostu olduğunu belirtti.
Çeşitleri enstitüde gerçekleştirdiklerini belirten Tülek, hızlı bir şekilde çoğaltıp çiftçilerle buluşturmayı amaçladıklarını aktardı.