130 acı biber yiyen şampiyon, ödülüne kavuştu

Edirne'de bu yıl 11'ncisi düzenlenen Uluslararası Bando ve Tava Ciğer Festivali, renkli görüntülere sahne oldu. 'Aşk acısı ne ki sen hiç Karaağaç Biberi yedin mi?' temasıyla her yıl düzenlenen gözlerden yaş akıtan acı biber yarışması, bu yıl da en iddialı yarışmacılarını ağırladı. Zamanla ve rakipleriyle yarışan katılımcılardan 2 porsiyon ciğeri en kısa sürede yiyen Doğukan Edinler birinci oldu.

130 acı biber yiyen şampiyon, ödülüne kavuştu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yarışmanın birincilerine 5 litre ayçiçeği yağı ve 5 porsiyon tava ciğeri hediye edildi.

Sokakları ciğer kokusu kapladı, yarışmaya katılanlar kıyasıya mücadele etti

Sokakları dünyaca ünlü Edirne tava ciğerinin kokusu kapladı, festivalde 1 ton 100 kilogram ciğer vatandaşlara ikram edildi. Uluslararası Bando ve Tava Ciğer Festivali 11’inci kez gerçekleştirildi.  Festival kapsamında Saraçlar Caddesine tavalar kuruldu ve vatandaşlara 1 ton 100 kilogram ciğer ikram edildi. Acı biber yeme yarışmasına katılanlar ise kıyasıya mücadele etti. Yarışmayı 130 biber yiyen yarışmacı kazanmayı başardı.

‘Edirne’ye Gel Ciğerimi Ye’ Sloganı ile davet edildi

                Uluslararası Bando ve Tava Ciğer Festivali renkli görüntülere sahne oldu. Sokakları tava ciğerin kokusu kapladı, festivalde 1 ton 100 kilogram ciğer vatandaşlara ikram edildi. Bu yıl ‘Edirne’ye gel ciğerimi ye’ sloganı ile düzenlenen Uluslararası Bando ve Ciğer Festivali yoğun ilgi gördü.

Kentte 3 gündür devam eden festivalin son günü renkli görüntülere sahne oldu. Hünerli ustaların Saraçlar Caddesi’nde pişirdiği tava ciğer,sokakları mis gibi kokuttu. Festivalin son gününde 1 ton 100 kilo ciğer ikram edildi.

"Edirneliler, bu büyük mirasın farkında"

Saraçlar Caddesi’ne kurulan stanttan vatandaşlara hitap eden Edirne Valisi Yunus Sezer, kentin köklü ve zengin bir tarihe sahip olduğunu ve Edirnelilerin bu büyük mirasın farkında olduklarını dile getirdi. Vali Sezer; “Edirneliler hem doğasını koruyorlar hem de şehrimizi gastronomiden tarihi ve kültürel güzelliklerine birçok alanda bu şehrin gelişmesi için el birliğiyle gönül birliğiyle bu şehre hizmet etmek için kendilerini adamışlar" ifadelerine yer verdi.

Belediye Başkanı Recep Gürkan ise kentin birçok gastronomi mirası olduğunu söyledi. Ciğerin ulusal ve uluslararası anlamda marka değeri olduğunu vurgulayan Başkan Gürkan, “Sadece dünyada bir tek şehirde Edirne'de yapılan tatmak istiyorsanız, yemek istiyorsanız Edirne'de tadabilirsiniz. Bu nedenle değerli ustalarımızın elleriyle içine sevgilerini de, kalplerini de katarak içirdikleri Edirne tava ciğeri uluslararası bir marka olmayı gerçekten son derece hak etmiş bir ürünümüz” ifadelerini kullandı.

"Coğrafi işaretli tescilli bir lezzet"

Festivalde konuşan Tava Ciğer Ustası Niyazi Yavuz, festivali 11’inci kez gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti. Tava ciğerin coğrafi işaretli tescilli bir lezzet olduğunu belirten Yavuz; “Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi şerefi alınmıştır. Kesimi ve özel pişirme tekniğiyle özel bir ustalık isteği, Edirne tava ciğeri, gerçek anlamda sadece Edirne'mize Eşsiz bir lezzet adına türküler yakılan, Edirne Mutfağı'nın kokusu ve lezzetiyle ve damakları fethetmekte. Edirne'mizi ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerden büyük ilgi görmektedir” dedi.

130 acı biber yiyerek birinci oldu

Festivalde acı biber ve tava ciğer yeme yarışmaları yapıldı. Acı biber yeme yarışmasında 130 biber yiyen Yılmaz Yirmisin kazandı. Yirmisin, acı biberi film veya dizi izlerken yediğini ve zorlanmadığını söyledi. Yirmisin 130 acı biber yiyerek 5 litre ayçiçek yağı ve 5 porsiyon tava ciğer kazandı.

2 porsiyon ciğeri en hızlı yiyen Doğukan Edinler ise Ciğer yeme yarışmasını kazandı.

Tava ciğerin tadına bakmak isteyen vatandaşlar uzun kuyruklar oluşturdu.Festival kapsamında 1 ton 100 kilo ciğer ikram edildi. Kentin meşhur lezzeti olan ve ünü dünyaya yayılan tava ciğerin tadına bakmak için saatlerce kuyrukta bekleyen vatandaşlar, büyük bir sabırla sıranın kendilerine gelmesini bekledi.

Geçen yıl da festivale geldiğini belirten Trakya Üniversitesi öğrencisi Ahsen Sıla Atak, kuyruğun en sonunda olduğunu ve bu tadı sıra gelen kadar bekleyeceğini ifade etti.

Özlem Ceylan