10 günlük tatil için Edirne rotası

Bakanlar Kurulu kararıyla 10 güne çıkarılan Kurban Bayramı tatili için Edirne, cennet köşeleriyle konuklarını ağırlamaya ve yöresel tatlarla damakları şenlendirmeye hazır.

10 günlük tatil için Edirne rotası
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Traklar'ın kurduğu, Doğu Roma'nın garnizon şehri, İstanbul'u fetheden şehir olarak Edirne'nin, tarihten gelen stratejik önemini bugün de sürdürdüğünü söyledi.

"Tarihi geçmişi ve sahip olduğu diğer zenginlikleriyle Edirne, turizmde keşfedilmeyi bekleyen egzotik bir kültür barındırmaktadır." diyen Hacıoğlu, il merkezinde kültür turizmi, kentin güneyinde de deniz, doğa ve eko turizmin değerinin her geçen gün yükselişe geçtiğini ifade etti.

"Der-i Saadet (Mutluluk kapısı)" olarak anılan Edirne'de, Osmanlı İmparatorluğu'na başkentlik yapılan günlerdeki ihtişamı bugün de hissetmek mümkün.

Selimiye Camisi, İstanbul'u fetheden Fatih Sultan'ın doğduğu saray, asırlardır vazgeçilmeyen bir yiğitlik öyküsü Kırkpınar, hasret taşıyan 3 nehir, medeniyetin abideleri köprüler, hanlar, hamamlar, saraylar, ecdadın izlerini takip edenlerin görmesi gereken yerler arasında yer alıyor.

Tatilciler, cumbalı evlerin bulunduğu Kaleiçi semtini, padişahların güneşin batışını izlediği Meriç Köprüsü'nü, Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'un fethini planladığı sarayı, Kanuni Sultan Süleyman'ın "adaleti"ni yazdığı Adalet Kasrı'nı görebilir ve Mimar Sinan'ın ustalık eseri Selimiye Camisi'ni gezme imkanı bulabilir.

Her biri yürüyüş mesafesindeki bu yapılarla Edirne, açık hava müzesini niteliği taşıyor.

Namı, dünyanın dört bir yanında bilinen, Mimar Sinan'ın ustalık eseri Selimiye Camisi, kentin ilk anıtsal yapısı Yıldırım Beyazıt Camisi, temelinde mukaddes Kabe taşı barındıran Eski Cami, zigzag, karo, burma ve yivli bezemeleriyle kentin siluetine damgasını vuran Üç Şerefeli Cami, muhteşem çinileriyle Muradiye Cami, Edirne'nin ziyaret edilmesi gereken yapıları arasında bulunuyor.

Kent mutfağının en özel yemeklerinden Edirne tava ciğeri, kente gelenlerin favori yemekleri arasında yer alıyor. Bunun yanı sıra Edirne köftesi de en az ciğeri kadar lezzetli olarak değerlendiriliyor.

Edirne'nin lezzetleri arasında yer alan badem ezmesi, deva-i misk, Kavala kurabiyesi, Edirne peyniri, gezilecek tarihi rotaların tamamının yakınındaki dükkanlardan, Arasta, Bedesten ve Ali Paşa kapalı çarşılarından alınabilir.

Kentten alınabilecek hediyelik ürünlerin başında ise minik kispet, mis meyve sabunu ve Edirne bebeği geliyor.

Kente gelenlere, Edirne'nin türkülere konu olan köprülerinin en meşhurları olan ve kente araçla 10 dakika mesafedeki Tunca ile Meriç köprülerini görmeden ayrılmamaları öneriliyor.

Osmanlı'nın hoşgörü kültürünü de taşıyan Edirne'de bulunan birçok kilise ve sinogog, bunun yansıması niteliğinde.

Bulgar Sveti Georgi, Bulgar Sveti Kontstantin ve Elana kiliselerinde ibadet yapılabiliyor. Kaleiçi'ndeki Büyük Sinagog ve İtalyan Katolik Kilisesi ise birbirlerine yürüyüş mesafesinde bulunuyor.

Enez Antik Kenti, Edirne Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Türk İslam Eserleri Müzesi ve Dar-ül Kura Medresesi, Lozan Anıtı ve Müzesi, Şükrü Paşa Anıtı ve Balkan Savaşı Müzesi, Makedon Kulesi, Adalet Kasrı, Edirne'de görülmesi gereken yerlerden bazıları.

Kendi kendini temizleyebilen Saros Körfezi de özellikle İstanbul'da yaşayanlara kısa mesafede enerji depolama alternatifi sunuyor.

AA