Yürüyüş yollarına giren araçlar tehlike saçıyor

Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Ayten Eren, Meriç Nehri Kenarı ve Söğütlük Kent Ormanı'na yapılan yürüyüş yollarında insandan çok araçların görüldüğünü ve bu durumun özellikle çocukları tehlikeye soktuğuna dikkat çekti.

Yürüyüş yollarına giren araçlar tehlike saçıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

“Araçlar sadece girişteki otoparka bırakılmalı”

Meriç Nehri kenarında yürüyüş ve piknik alanı, çocuk oyun parkları, spor aletlerinin adeta üst üste tıkıştırıldığını ve bir ergonomi düşünülmeden, hatta taşıtların da yürüyüş yoluna çıkmasına sakınca görmeden yaya güvenliğinin dikkate alınmadığını söyleyen Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Ayten Eren, belirtilen doğal alanlara araç girişinin engellenerek sadece girişteki otoparkın kullanılması gerektiğini vurguladı.

“Piknikçilerin bıraktığı çöpler doğaya zarar veriyor”

Meriç Nehri Kenarı ve Kent Ormanı’nda piknikçilerin bıraktığı çöplerin bahar gelmeden görüntü kirliliği yarattığını aktaran Eren; “Çevre Gönüllüleri Derneği olarak bu bölgenin bundan sonra beton vb. gibi toprağın altındaki canlıları yok eden, orman ve nehrin bio-sistemine zarar veren hiçbir uygulamaya itibar edilmemesini, çevresel etki değerlendirmenin T.Ü,meslek odaları ve sivil toplum örgütleri ile yapılmasının kentimizin ve doğamızın geleceği için doğru olacağını düşünüyoruz” ifadelerine yer verdi.

“Kentler hakkında uygulama yapılırken canlı yaşamları unutulmamalı”

Yerel yöneticilerin, kentler hakkında uygulamalar yaparken, tarihi, doğası ve onu tamamlayan tüm canlı yaşamlarını göz önünde bulundurması gerektiğini söyleyen Eren; “Meriç Nehrine ve çevresine 2017 ‘de taşkınları önlemek amaçlı yapılan fore kazıklı beton seddelerin ve sonrasında üzerine planlanan piknik ve yürüyüş alanlarının doğal yaşamı, dolayısıyla ekosistemi bozduğunu, proje konuşulmaya başladığından beri Edirne Çevre Gönüllüleri olarak söylemekteyiz. 2016 yılında ‘’Su Taşkınları ve Bölgesel Çözümleri’ konulu Edirne Sivil Toplum Örgütlerinin bir araya gelerek düzenlediği panele Trakya Üniversitesi'nden öğretim üyelerimiz, Bulgaristan ve Yunanistan’dan konuşmacılar olarak katılarak bir sonuç bildirgesi yayınlamış bunu nehirlere kıyısı olan belediyelere, valiliklere de göndermiştik. Sivil toplum örgütlerinin ve bilim insanlarının tartışma ve karar süreçlerine katılmasının yaratacağı etkiye inancımızı koruyor olsak ta gelinen noktada yanlışlar yapılmaya, müteahhitlik firmalarının projelerine itibar edilmeye devam ediliyor olması biz çevre gönüllülerinin kurumlara olan güvenimizi zedeliyor” şeklinde açıklamada bulundu.

Özlem Ceylan