Yumurta alerjiniz var mı?

Prof. Dr. Osman Nuri Hatipoğlu, yaptığı açıklamada, grip aşısının, yumurtaya alerjisi olanlarda ciddi alerjik durumlara yol açtığı için önerilmediğini söyledi.

Yumurta alerjiniz var mı?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Prof. Dr. Osman Nuri Hatipoğlu, yaptığı açıklamada, grip aşısının, yumurtaya alerjisi olanlarda ciddi alerjik durumlara yol açtığı için önerilmediğini söyledi.

Grip aşısı içinde yumurta partikülleri olduğunu ifade eden Prof. Dr. Hatipoğlu, şunları kaydetti: ''Yumurtaya alerjisi olanlara grip aşısını önermiyoruz. Grip aşısı virüsü içine yumurta konulan pasajlarda ürüyor. Yumurtaya karşı alerjisi olan kişilerde, içinde yumurtaya ait partiküller olduğu için grip aşısı, alerjiye neden olabiliyor. Aşının üretimi sırasında yumurtanın içerisinde bulunan antijenler kullanılıyor. Bunlar aşının içerisinde de oluyor. O yüzden daha önce yumurta alerjisi olduğu bilinen kişilerde, bu aşı tavsiye edilmiyor. Yumurta yeyince çok hafif ufak kaşıntısı olanların değil de, çok ciddi alerjisi olan, yumurta yediği zaman dilinde şişme, nefes darlığı ve tansiyon düşüklüğü gibi reaksiyon gösteren kişiler gripten korunurken, aşılı korunma yöntemini kullanmamalı. Bu kişiler aşısız korunma yöntemlerini uygulamalarını tavsiye ediyoruz. Yumurta alerjisi olanlar ise, gripli insanlara çok yaklaşmayarak, ellerini çok sık yıkamayla, vücut direncini yükseltici gıda alımına dikkat ederek, bol bol meyve sebze tüketimiyle, uyku düzenine dikkat ederek ve birde sigara ve alkolden uzak durdukları halde gripten korunabilirler. Ayrıca ateşli hastalık sırasında da grip aşısı yapılmamalıdır.''

GRİP AŞISI GRİPTEN KORUNMADA GÜVENİLİR BİR YÖNTEM

Grip aşısının gripten korunmada güvenilir bir yol olduğunu bildiren Prof. Dr. Hatipoğlu, şöyle devam etti: ''Grip aşısı gripten korunmada güvenilir bir yöntemdir. Grip aşısı yılda bir kez kas içine yapılır. Kronik hastalığı olan, 5 yaşını doldurmamış çocuklar ve 65 yaş üzeri yaşlı insanlar yüksek risk taşımaktadırlar. Yüksek riskli kişilere hastalığı bulaştırma riski olanlara, toplumla iç içe görev yapıp hastalığın toplum içinde yayılmasına yol açma riski olanlara veya daha önceki grip ataklarının şiddetli geçmesi nedeniyle aşı olmak isteyenlere, kendileri yüksek risk taşımasalar bile grip aşısı öneriyoruz. Yüksek riskli kişilerle birlikte yaşayan ev halkı bireyleri, yüksek riskli kişilerle her zaman karşılaşma olasılığı olan hekim, hemşire ve yardımcı sağlık personeli ile güvenlik görevi ve itfaiyeciler gibi toplum hizmeti veren kişilerin kesinlikle grip aşısı yaptırmaları gerekir.'' Yılda bir kez uygulanan grip aşısı için en uygun zamanın sonbahar ayları olduğunu belirten Prof. Dr. Hatipoğlu, ''Yılda bir kez vurulan grip aşısı için, en uygun zaman ekim veya kasım ayının ilk günleridir. Kuzey Yarım Küre'de, eylül ayında grip olunmaz'' diye konuştu.