YENİ ALIŞ VERİŞ KÜLTÜRÜNE ELEŞTİRİ

Tarihi Alipaşa Çarşısı Dernek Başkanı Yılmaz Sanış, yeni alıveriş kültürüne eleştirilerde bulundu. Sanış ayrıca, Gündelik hayatta kullanılan kıyafette, ayakkabıda ve oyuncakta ürünün ucuzunu, kendi atölyelerinde yerli olarak ürettiklerini belirterek, 'Şahıs kendi ismini kendi logosunu yaptıysa ürün çıkarıyorsa bunların hepsi bizim ülkemizde üretilip Türkiye'de satılan ürünlerdir. Ürün ucuz ise Uzakdoğu ürünü demenin mantığı yok' dedi.

YENİ ALIŞ VERİŞ KÜLTÜRÜNE ELEŞTİRİ
TAKİP ET Google News ile Takip Et

“Alışveriş kültürü çok fazla değişti”

Son 10 yıldan beri alışveriş kültürünün değiştiğini ifade eden Tarihi Alipaşa Çarşısı Dernek Başkanı Yılmaz Sanış, Eskiden insanların kenti kültürüne, zevkine, bütçesine göre alışveriş yaptığını fakat son yıllarda özenti moda denilen kavrama ayak uydurulduğunu söyledi.

Bir ürünün ucuz olmasının onun sahte olduğu anlamına gelmediğini dile getiren Sanış, “Bunu herkes talep ettiği için her atölye, her fabrika belli bütçelere göre yapıyor. Burada hem ucuzu hem pahalısı var. Aslında bu ürünlerin arasında ufak nüanslarla fiyat farklılığı var. Yani burada dikkat edilmesi gereken nüans hangi ürün olursa olsun. Ucuz ise bu ürünün orijinali değildir demenin bir anlamı yok. Tırnak içinde söylüyorum. Belli başlı markaların bu konunun dışında tutuyorum. Onların tabi ki taklitleri var.” Şeklinde konuştu.

“Ucuz yerli üretim yapılabiliyor”

Gündelik hayatta kullanılan kıyafette, ayakkabıda ve oyuncakta ürünün ucuzunu, kendi atölyelerinde yerli olarak ürettiklerini belirten Sanış, “Türkiye’de şunu kabul edelim. 2020 lira askeri ücretin olduğu bir ülkede herkes bu ürünü belli bir fiyatta alamaz. Çünkü neredeyse bazı ürünler insanların aldığı ücretin yüzde 80’ne yakın rakamlar oluyor. Bununda alternatifi üretiliyor. Türkiye’de üretiliyor bunlar. Aslında piyasada ailelerin içerisindeki sosyo-ekonomik dengeyi ayakta tutuyor. Onun ucuz olduğunu alanda biliyor, satanda biliyor. İnsanların o an ki sorunlarına pansuman yapmış oluyoruz. Ailenin içerisindeki sıkıntıyı da çözmüş oluyoruz. Bir ürünün 600-700 lira olduğunu düşünün bide bunun benzerinin 50-60 lira olduğunu düşünün şimdi insanlar 600-700 lira vermeyeceği için daha ucuz bir ürün aldığında o evin içerisindeki sıkıntı da ortadan kalkmış oluyor.” İfadelerini kullandı.

“Ürün ucuz ise Uzakdoğu ürünü demenin mantığı yok”

 Türkiye’de kendi ismi ile üretilen yerli ürünlerin tamamen yasal olduğunu söyleyen Sanış, “Şahıs kendi ismini kendi logosunu yaptıysa ürün çıkarıyorsa bunların hepsi bizim ülkemizde üretilip Türkiye’de satılan ürünlerdir. Ortadoğu pazarında Türk mallarına inanılmaz derecede talep var. Hem kalitesi hem sağlamlığı yönünden özellikle insanlar gelip ürünlerin Uzakdoğu olup olmadığını soruyor. Altını çizerek söylüyorum. Ürün ucuz ise Uzakdoğu ürünü demenin mantığı yok. Türkiye’de şu şartlarda iş gücü ucuz olduğu için ürünler ucuz çıkıyor. Ve dediğim gibi piyasa şartlarında yerin konumu, satışın yerine göre farklılık gösterebiliyor. Ama tekrar ediyorum. Ürün ucuz diye kesinlikle Uzakdoğu yaftasını yapıştırmamamız lazım. Bu ürünlerin çoğu Türkiye’de üretiliyor. Aslında biz Türkiye’de bazı sektörlerde hakikatten şuan da kalite bazında ve fiyat bazında hem Avrupa ile hem de dünya ile rekabet edebiliyoruz. Belli ürünlerdeki tüketimde aslında bunun daha da çoğalması lazım. Bu ürünler ise ayakkabı, Tekstil, oyuncaktır. Ama bunların çoğalması lazım sadece 3-4 tane başlık altında kalmaması gerekiyor.” Dedi.

Burcu Temel