Dilara Pınar ARIÇ

RAHMAN VE RAHİM

Dilara Pınar ARIÇ

 

Rahman, kelime anlamı olarak “şefkatli” anlamına gelir. Ef’al babındadır. Rahman, herkes içindir. İnançlı, inançsız, münafık, Müslüman, Hristiyan, Mecusi, Deist, Ateist… Herkes için…

Allah, herkese güzel, az ya da çok nimetler verir. İnsan, hayvan, bitki, cin vb. varlıkların nimetini Allah (C. C.) karşılar. Varlıklar bunu Allah’tan bilsin ya da bilmesin, Allah herkesin rızkını bir şekilde verir. Doğan her çocuğun rızkını Allah anne ve babaya verir. Her canlı da, rızkıyla doğar.

Mesnevi’de bir öykü geçer. Bir adam, pazardayken,  Azrail ona tuhaf tuhaf bakmaktadır. Hemen gider ve Süleyman Peygamber’e kendisini Hindistan’a yollamasını ister. Hindistan’da Azrail, adamın canını alır.

Rızık, Allah’ın verdiği kadardır. Rızık, değişmez.

Ömür rızkı da, Allah’ın verdiği kadardır. Değişmez. Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerinin dediği gibi “Ecel, birdir, değişmez.”

Bu demek değildir ki, ölüme atlayalım, korunmayalım. Musibetlerimize karşı Cevşen’imizi okuyalım, ibadetimizi yapalım, her türlü kötülüğe karşı önlemimizi alalım.

Rahim kelimesinde ise mü’minlere özgüdür. Öbür dünyada, arşın gölgesinde olacakları kapsar. Kalpten iman edenleri, gerçekten hayatına geçirenleri ifade eder.

Rahim kelimesi –fa’il babından- yani en çok merhamet eden anlamına gelir. Rahman, bu dünyayı kapsarken, Rahim ahireti kapsamaktadır.

Her varlık, hal diliyle ve ya sesli olarak Allah’ı zikreder. Kedilerin de Rahim ismini zikrettiği duyulabilir.

Allah katında, en kötü ses, eşek sesidir. Nefsi arzuları dolayısıyla ses çıkardığı için.

Rahim, yani Allah’ın en çok rahmet edeceği kimselerden olmak dileğiyle.

Allah hepimizi affetsin.

 

Yazarın Diğer Yazıları