
VAKIF ESERLERİMİZ VE VAKIFLAR MARŞI
Beyazıt Sansı
26 Ocak 2017 Cuma Günü Edirne Büyük Sinagog’unda bir resim sergisi vardı. Farklı dinden ve mezhepten 5 fotoğrafçının sergisi, Büyük Sinagog’ta sergilendi.
Yapılan etkinliğin önemi ve değeri doğaldır ki tartışılmaz.
İnsanların dostça, kardeşçe bir arada yaşamalarına olmalarına neden olan her etkinlik, bizim için değerlidir.
***
Edirne Büyük Sinagogu’nun yıllar önceki harap ve bitap düşmüş halini en yakından görüp yaşayanlardan birisiyim. Gözümüzün önünde bir semavi dinin en büyük mabetlerinden birisisin göçüp gitmesi, tabiî ki bizi derinden üzmüştür.
Bu tarihi mabedin onarımı için yapılan girişimlerde; Trakya Üniversitemiz de olduğu halde, Musevi Cemaati ve hatta İsrail Devleti dahi yetersiz kalmışlardır.
Ne olduysa; zamanın Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt’ın Edirne ziyaretinde bizim Ayhan Tunca Hocamızın inançlı ve ısrarlı anlatımı, sonuç vermiş ve bu tarihi mabedi onarma görevini T.C. Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü üstlenmiştir.
Dün bu mabede girerken bunları düşündüm. İbret olsun diye bu büyük mabedin o günkü harabe hallerini gösteren büyük boy fotoğraflar da ön planda sergilenmekteydi. Bu resimlere ve bugünkü gerçek duruma baktığım zaman; bu büyük mabedi ülkemizin, Edirne’mizin ve tabi ki dünya insanlığının hizmetine sunan T.C. Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün yaptığı hizmeti saygı ve takdirle andım.
***
Belki de bu büyük eserin ve tabiî ki diğerlerinin de onarılıp hayata geçirilmesi; Bende vakıf eserlerine ve Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün hizmetlerine karşı büyük bir ilgi uyandırdı. Bu ilgi sonrasındadır ki vakıf anlayışını ve vakıf eserlerini anlatan bir marş yazdım. Türk Sanat Musikisi’nin en güzel makamlarından Nihavend Makamı’nda bestelediğim bu marş ile vakıf eserlerinin anlam ve önemini müzik yoluyla anlatmaya çalıştım. Bunda başarılı olduğumu, bu işin ustaları bize iletiyorlar.
Ancak ve ne yazık ki; Türkiye’de kendi dalında tek olan bu eseri, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün takdirine sunamadık.
Edirne’de 2009’dan bu yana görev yapan bütün bölge müdürlerine bu eseri CD halinde takdim ettim ve kendilerinden; “Bu eseri Vakıflar Genel Müdürümüze iletiniz ve dinletiniz” ricasında bulundum.
Ancak ne hikmetse; hiçbir bölge müdürü cesaret edip de bu eseri görev başındaki Genel Müdüre dinletemedi. Bundan sonra olur mu, bilmem. Bakarsınız sanattan anlayan bir bölge müdür ve bağlantısından bir genel müdür çıkar bu esere hak ettiği değeri verirler.
Geliniz bu eserin sözlerini birlikte okuyalım ve Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün bu eseri niçin önemsenmediğinin muhakemesini yapalım.
VAKIFLAR MARŞI
VAKIF ESERLERİMİZ CEDDİMİZİN MİRASI
HER BİRİ YÜZYILLARDAN OSMANLI HATIRASI
CAMİLER MEDRESELER, İMARETLER SEBİLLER
HERBİRİ CEDDİMİZDEN NELER SÖYLÜYOR NELER
VAKIFLARIN DUASI HEM VARDIR BEDDUASI
VAKIFLARLA SARILDI YOKSULLARIN YARASI
VAKIF ESERLERİMİZ YURDUMUZUN ZİYNETİ
ONLARIN VARLIĞIDIR YÜCELTEN BU MİLLETİ
YOKSULUN GÜÇSÜZLERİN YURDU VAKIFLARIMIZ
EN GÜZEL VAKIFLARI KURDU ATALARIMIZ
VAKIFLAR İDARESİ ÜLKEMİN HAZİNESİ
VAKIFLARLA YÜKSELDİ UYGARLIĞIMIN SESİ
Eylül 2009-Edirne