Beyazıt Sansı

TARİHİ MUHACİRHANE KURTARILACAK MI?

Beyazıt Sansı

Çok değerli Kültür ve Sanat adamı 2. Beyazıt Sağlık Müzesi Müdürü Sn. Enver Şengül, dün Vatandaş Gazetesi'ndeki köşesinde, benim hanidir üzerinde durduğum bir konuyu açıklığa kavuşturmuş.

Sn. Enver Şengül işlediği konuyu pekiştiren bir de tarihi fotoğraf koymuş yazısına. Sn. Enver Şengül, bu fotoğrafı internetten Magnum isimli bir ajansın sitesinde görmüştü.

Ben karaağaçlı olduğum için, Sn. Enver Şengül'ün yazısına konu ettiği binayı çok iyi biliyorum.

Bu bina, şimdilerde Karaağaç'taki Askeriye Kışlasının içinde yer almaktadır. Bu tarihi bina, 1890 yılında Zabit Mektebi olarak yapılmış, daha sonraki yıllarda ise Askeriye Hastanesi, Köy Enstitüsü binası ve 1940 yıllardan sonrasında da göçmen evi ( muhacirhane ) olarak kullanılmıştır.

Ben binanın 1950'den sonraki yıllarını anımsıyorum.

1960'lı yılların sonlarında Askeriye ye geçtikten sonra, o günkü komutanın davetlisi olarak bir bayram günü bu tarihi binaya gitmiştim. Duvarları taştan, içten ise ahşap bir yapısı vardı.

Daha sonraki yıllarda bu tarihi binanın her yıl biraz daha yıprandığını ve yıkılışa doğru gittiğini üzülerek gözlemledim.

15-20 yıl evvel ise fotoğrafını çekip haber yapmak istedim. Ancak bina Askeri yasak bölgede olduğu için bu düşüncemi gerçekleştiremedim.

Sn. Enver Şengül'ün dünkü yazısından öğreniyoruz ki; Bu tarihi binanın kurtarılması ve hatta ' Göç Müzesi ' olması için, çok değerli çalışmalar yapılmış.

Özetle; Edirne hemşehrisi TRT prodüktörü Sn. Metin Edirneli, bu binanın Göç Müzesi olması için, Kültür ve Turizm Bakanlığına başvurmuş.

Valimiz Sn. Gökhan Sözer, Edirne'yi ziyaretinde Dışişleri Bakanı Sn. Ahmet Davutoğlu'na konuya ilişkin bilgi sunmuş.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Edirne Valiliği'nden tarihi bina için dosya hazırlanmasını istemiş.

Kısacası; Karaağaç'ta Askeriye kışlası içerisinde kalan ve fakat bugünler de tavanı çökmüş halde sadece ayakta durmaya çalışan tarihi Muhacirhane Binası, kurtarılacak gibi görünüyor.

Kurtarılırsa; bir dönemin çeşitli safhalarına tanıklık eden bu çok anlamlı bina, Edirne'nin tarih hazinesine paha biçilmez bir pırlanta gibi değer katacaktır.

Bu tarihi binayı, şimdiden onarılmış, müzeye dönüştürülmüş halde ve önünde ziyaret için sıra bekleyen insanlarımızla birlikte görür gibiyim.

İnşallah gerçek olacaktır.

Yazarın Diğer Yazıları