
İSTİKLAL MARŞIMIZ VE BİZ?!...
Beyazıt Sansı
Bir milletin kurtarıcısı, kurucu önderi Gazi Mustafa Kemal Atatürk “İstiklal ve Hürriyet Benim Karakterimdir” derse; o milletin şairi Mehmet Akif Ersoy da “İstiklal Marşı’nı” yazar.
“İSTİKLAL” sözcüğü, genel ifadeyle “BAĞIMSIZLIK” anlamına gelir.
Bağımsızlık sözcüğünün ifadesi de; bir ulusun kendi öz vatanında, dışarıdan hiçbir Devletin veya Milletin müdahalesi olmadan kendi özgür iradesiyle kurduğu demokratik düzende yaşamasıdır.
Mehmet Akif Ersoy(1873-1936) yılları arasında yaşamıştır.
İstiklal Marşımızın büyük şairi Mehmet Akif Ersoy medrese eğitiminden gelmiş, daha sonra İstanbul Halkalı’da Ziraat Mektebini bitirerek baytarlık mesleğine atılmıştır.
Büyük üstadın 1’yıl gibi kısa bir süreçte de olsa; Edirne’de ikamet ettiği ve de baytarlık görevini yaptığına dair bazı kayıtlara rastlanmaktadır.
Büyük üstad Mehmet Akif Ersoy, Çanakkale Savaşları ile Ulusal Kurtuluş Savaşımızın yapıldığı günleri yaşamış, Aziz Türk Milletinin ve O’nun kahramanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün zaferlerinin en yakından tanığı olmuştur.
O günleri birebir yaşamayan birisi, ne Çanakkale Destanını ne de İstiklal Marşı’mızı yazabilirdi.
12 Mart günü İstiklal Marşı’mızın Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabulünün 97.yıl dönümüydü.
Bu yıl dönümünün anısına İl Milli Eğitim Müdürlüğünün koordinasyonunda; Halk Eğitim Merkezi Salonunda çok güzel bir anma töreni düzenlendi.
Anma töreninde çok duygulu anlar yaşadık.
Hele İpsala Serhat İlkokulu öğrencisi Ülküm Gülce Görgülü’nün ezbere okuduğu İstiklal Marşı dinletisi, hepimizin ortak duygularının tercümanı oldu.
Ben, dinlerken gözyaşlarıma engel olamadım.
İstiklal ve Hürriyetine böylesine inanmış ve O’nu yaşamaya azim etmiş genç kuşakları görmek, ülkemizin geleceği için bir garanti senedidir.
İlimde, bilimde çağdaş dünyayı mutlaka takip edeceğiz ve en önde olmak için yarışacağız.
Ancak millet olma kararlılığımızı sürdürecek, pekiştirecek milli duygulara da çok ihtiyacımız olduğu açık bir gerçektir.
Milli duygularımızın millet olarak ortak ifadesi; İstiklal Marşı’mızın sözlerinde ve ezgilerindedir.
Bu açıdan bakıldığında; İstiklal Marşı’mızın büyük yazarı Üstad Şair Mehmet Akif Ersoy’a hiç ödenemeyecek kadar çok büyük bir borcumuz vardır.
O borcu ödemek ise; ancak O’nun yazdığı şiirin anlamını iyi bilmek ve amaçları doğrultusunda mücadele etmekle olacaktır.
İstiklal Marşı’mızın Ölümsüz Şairi Mehmet Akif Ersoy’a Yüce Allah’tan rahmet dilerken; İstiklal Marşı’mızın Bestecisi Osman Zeki Üngör (1880-1958) üstadımıza da aynı şekilde Yüce Allah’ımızdan rahmet diliyoruz.
Onların isimlerini daima sevgi, saygı ve minnet duygularımızla anacağız.