
OZAN NEBİ DADALOĞLU
Beyazıt Sansı
Ne yazık ki büyük sanatçıların değeri yaşadıkları çağda pek bilinmiyor.
Onlar; ( şairler, yazarlar, bestekarlar, ressamlar, edipler ve bu.. ) öldüklerinde; sanki bir gizli el o duyarsız toplumu sarsıyor ve '' uyanın!.. Büyük bir değeri yitirdiniz. Onun bıraktıklarına iyice bir bakın. Yaşarken kadrini bilemediniz. Hiç olmazsa bundan sonra eserlerine sahip çıkın '' uyarısında bulunur.
İşte, ozan Nebi Dadaloğlu da böylesine kıymetini bilemediklerimizden birisi idi.
***
19 Şubat Pazar günü ozan Nebi Dadaloğlu'nu yitirdik.
Ozan Nebi Dadaloğlu kayseri pazarören Köy Enstitüsü'nün mezunlarındandır. Diğer bir deyişle; O gerçek bir köy öğretmenidir. Nebi Dadaloğlu memleketin 4 bucağında 30 yıl öğretmenlik yapmıştır. Öğretmenliğinin yanında köy ve köylünün aydınlanmasına dair şiirler yazmıştır. Şiirleri emek ve emekçiden yana olan ünlü yazarların destek ve övgüsünü kazanmıştır.
Şair Nebi Dadaloğlu, yaşamını 10 yıldan bu yana kendisi gibi öğretmen olan eşi Bahar Hanım ile Edirne'de sürdürmekte idi.
Türk şiir dünyasına kazandırdığı çok değerli şiirler ile iz bırakan Nebi Dadaloğlu'na Yüce Allah'tan Rahmet, kederli Ailesi'ne başsağlığı diliyorum.
Yazımızı O'nun Köy Enstitülerini anlatan ünlü ''Geriliğe Savaş Söyle Başladı'' isimli şiiri ile bitireyim.
GERİLİĞE SAVAŞ BÖYLE BAŞLADI
Biz büyüttük, biz bitirdik
Biz biliriz acısını...
Ak fistanlı, alaca mintanli; mor kadifeli
Dudakları yalama, elleri kavrulmuş yarık
Ayşeli, Fatmalı, Alili, Velili,
Bozkırın ortasına otağ kurduk.
Biz kız - oğlan devrim marşları söyledik
Elele, kolkola toprağa diz vurduk.
Çingi taşa dinamit, kızgın demire balyoz
Ak sıvalı binalar yükselttik.
Uğul, uğul, karınca gibi çalıştık
İşlikte, çiftlikte, derslikte
Yan aç, yarı tok, yarı susuz
Dağbaşlarmda yüzbinlerce fidan diktik.
Gün oldu, karabulutlar uçuştu üstümüze -
Obamızı, kendimizi, ocağımızı meh'rican çaldı.
Yüreğiniz varsa, isterseniz ağlamayın
Emmim kızıyla karşılıklı ağıt yaktık.
Ocaklarımızı söndürenin
Ocakları sönsün!
OZAN NEBİ DADALOĞLU