Beyazıt Sansı

BASININ SORUNLARI FORUMU

Beyazıt Sansı

28 Şubat 2018 akşamı Edirne Kent Konseyinin düzenlediği “Basının Sorunları” konulu bir forum vardı.

Edirne’de görev yapan özellikle Yerel Gazetecilerin sorunlarını dile getirildiği bu forum, benim açımdan yararlı olmuştur.

Çünkü; bir eski Atasözü; “Gerçekler çıplak gezmeyi sever” diyor.

Bu forum da Yerel Basın ile ilgili gerçekten gerçekleri otaya koyduğu için, yararlı olmuştur.

Kent Konseyi faaliyetleri arasında düzenlenen bu forum, Edirne Belediyesinin Eski Nikah Salonunda gerçekleştirildi.

Gazetecilik mesleği açısından önemli bir forum olan bu toplantıya en başta gazetecilerin kendileri itibar etmediler.

Konuşmacıların ifadesine göre; Edirne’de faal olan gazeteci sayısı 60-70 civarındadır. Ancak meslek sorunlarının tartışıldığı bu foruma yanlış saymadıysam ancak 20 civarında  gazeteci katıldı.

Aynı şekilde davet edilmelerine rağmen; Edirne Valiliğinden, Edirne Belediyesinden ve diğer önemli Sivil Toplum kuruluşlarından da temsilen katılan olmadı.

Edirne’de görev yapan faal gazetecilerin sorunlarının dile getirildiği forumu gazeteci kardeşimiz Gökhan Tuzladan yönetti.

Bu forumu yönetirken Gökhan Tuzladan için şöyle bir cümle kurmak geldi içimden: Gökhan Tuzladan gazetecilik mesleğinde bilgi ve deneyim olarak çok güzel bir yere gelmiş. Bu bilgi ve deneyimler ona toplum karşısında çok rahat bir davranış ve konuşma güzelliğimi kazandırmış.

Bu konumu için Gökhan Tuzladan’ı içten kutluyorum.

Edirne yerelinde görev yapan genç  gazeteci kardeşlerimiz bu toplantıda  içinde bulundukları iş konumunu içtenlikle ifade etmeye çalıştılar.

İfadelerine göre;

-Gazetecilerin çalışma saatleri belirsizdir.

-Gazeteciler asgari ücretle çalışıyorlar.

-Gazetecilerin elinde yeterli tekniğe sahip yeni makinalar yok.

-Gazetecileri iş garantisi yok

Öne sürülen sıkıntılardan birisi de özellikle bayan muhabirlerin izin kullanma ve evlenme gibi problemlerinin olmasıdıydı.

Edirne’de basınının sorunlarının tartışıldığı forumu Trakya Üniversitesinden gazetecilikle ilgili bir bölümün öğretmen ve öğrencileri de izlediler.

Forum sonrasında öğrencileri temsilen konuşan bir bayan öğretmen; “Bu forumda gazetecilerin sosyal yaşamları için öylesine bir karanlık tablo izlettiniz ki…. Ben öğrencilerime bu mesleği nasıl sevdireceğim” diyerek, duygularını ifade etti.

Basın sorunlarının tartışıldığı forumda benim de edindiğim intiba şudur. Edirne’de yayın yapan 10 adet Yerel Gazete, yayınlarını gerçekten çok zor ekonomik şartlarda sürdürebilmektedirler. Bu gazetelerde görev yapan özellikle muhabirler asgari ücretle çalışmakta ve buna ek olarak da iş garantileri bulunmamaktadır.

Oysa dünyada ve Türkiye Cumhuriyeti Devletinde yasama, yürütme ve yargıdan sonra 4. Güç olarak basın gösterilmektedir.

Öyleyse bu mesleğin çalışanları da özellikle; ekonomik açıdan desteklenmeli, gazetecilerin refahı ve gazetecilik mesleğinin  halk nazarındaki itibarı yükseltilmelidir.

Çünkü özgürlükçü bir demokrasi ile yaşayacaksak; ekonomik özgürlüğü elinde olan gazetecilerimizin de  var olması şarttır.

 

 

Yazarın Diğer Yazıları