YAŞITLARI TATİLDEYKEN, ONLAR OKULDA MOBİLYA YAPIYOR
Edirne Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, Milli Eğitim Bakanlığı ‘Ders Araçları Yapım Merkezi'nin (DAYM) talebi doğrultusunda okullar için mobilya ve ders malzemesi üretiyor. Kovid-19 salgın sürecinde alınan tedbirlere uyarak üretime devam eden öğrenciler, hem üretiyor hem de para kazanıyor.
Hem üretim yapıyorlar, hem de para kazanıyorlar
Mobilya ve metal alanında öğrendikleri bilgileri pratiğe dökme imkânı bulan 11’inci sınıf öğrencileri emekleri karşılığında para kazanmanın mutluluğunu yaşıyorlar. 2 bin 500 masa ve sıra yeni eğitim yılına yetiştirilmeye çalışılıyor. Koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında çalışmalarına devam eden öğrenciler, 2 bin 500 masa ve sıra ile 125 öğretmen masa-sandalye takımının üretimine katkı sağladı.
Yaşıtları tatildeyken üretim yapan ve gelecek hayatına hazırlanan öğrenciler, okuldan mezun olduktan sonra ara eleman değil aranan eleman olacaklar. Pandemi sürecinde gerekli izin, hazırlık ve tedbirleri alarak üretime devam ettiklerini aktaran Edirne Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Tolga Ünal, sosyal mesafe, maske ve hijyen kurallarına uyarak Nisan ayından bu yana çalışmaları sürdürdüklerini söyledi.
Pandemi üretimi engellemedi
10 öğrenci ve 8 öğretmenin salgın süresince üretime devam ettiğini belirten Ünal; “Şimdi ‘Ders Araçları Yapım Merkezi’nin (DAYM) talebi doğrultusunda okullar için mobilya ve ders malzemesi üretiyoruz. "Bakanlığımızın talimatıyla 2 bin 500 sıra takımını öğrencilerimiz, bölüm şeflerimiz ve öğretmenlerimizin desteğiyle ürettik. Ayrıca 125 tane öğretmen masası ve sandalyesi de ürettik. Çalışmalarımıza ara vermedik. Maske, mesafe ve hijyen kurallarını eksiksiz uyguladık. Çalışmalarımızı tamamlamak üzereyiz. 2 bin 500 sıra takımı yola çıkmak üzere hazırlanıyor” dedi.
Öğrencilerin çalışma sektörüne hazır hale geldiğini ve kaynak becerilerinin arttığını aktaran Ünal, döner sermaye konusunda öğrencilerin aranan eleman olma niteliği kazandığını vurguladı.
Üretim yapan öğrencilerden Birhan Güçlü, yaptıkları çalışmalar sayesinde hem el becerilerini geliştirdiklerini ve hem de bu sayede para kazandıklarını söyledi.
Salgın ve yaz tatili dönemini boş geçirmek yerine üreterek geçirdiklerini vurgulayan Öğrencilerden Can Abdullah Yavuz, okulda öğrendikleri teorik bilgileri atölyede pratiğe döktüklerini ve geleceğe daha iyi hazırlandıklarını ifade etti.
Üretim yapmaya başladıkları ilk gün tedirgin başladıklarını belirten Öğrencilerden Murat Işık, “İlk işe başladığımızda oldukça masa vardı. Çalışmaya başladığımızdan 2 hafta sonra her şeyi öğrendik ve bolca pratiğimiz oldu. Mezun olduğumuz zaman aranan elaman olma niteliği kazanmış olacağız. Burada öğrendiklerimle kaynak ustası kadar beceriye sahip olduk” dedi.
Yeni eğitim öğretim dönemine masa sandalye yetiştirdiklerini söyleyen Yılmaz İzdaş, İşe başladığında kaynakla ilgili hiçbir şey bilmezken şimdi öğrendikleri sayesinde gözü kapalı yapabileceğini aktardı.
Pandemi başladığında ilk olarak üretime başlama konusunda tedirginlik yaşadıklarını belirten Atölye öğretmenlerinden Semih Karabulut, işbirliği içerisinde her türlü dezenfekteyi sağladıklarını ve gerekli çalışmaları yaptıklarını söyledi.
Öğrencilerin yaptıkları iş sayesinde çalışma ahlakı kazandıklarını ifade eden Karabulut, mezun olduklarında kaynak alanında bir numaralı eleman olacaklarını aktardı.
Özlem Ceylan