'Yapmak için yıkmak gerek'
Güney yolunun açılması için başlatılan yıkım öncesi açıklama yapan Belediye Başkanı Recep Gürkan, 'Yapmak için yıkmak gerekli' dedi.
Edirne’de trafik sorununun her geçen gün arttığını ve bu konuda çözümün Kuzey ve Güney yollarının açılması olduğunu belirten Belediye Başkanı Recep Gürkan, Olin kavşağından başlayan Güney yolunun en önemli bölümü olan Uzunkaldırım bölgesindeki yıkım çalışmasında bilgiler verdi.
Güney yolunun 5.5 Km. olacağını ve Olin Kavşağından başlayarak 25 Kasım stadyumunun yanına, oradan da Gazimihal Köprüsüne kadar devam edeceğini belirten Başkan Gürkan, “ Kent içinde trafik sorununun her geçen gün arttığını görüyoruz. Özellikle şehir merkezine geliş ve gidişlerde aynı güzergahlar kullanılıyor. Buna uzun süreli çözüm sağlamak için Kuzey ve Güney yollarının açılması için çalışmalara başladık. Aslına bu plan 1988 yılında yapılmış ama bu güne kadar çeşitli nedenlerle hayata geçirilmemiş. Güney yolu çalışmaları Olin kavşağından itibaren başlamıştı. Şimdi bu bölgede yıkıma başladık. Yapmak için yıkma gerekiyor. Bu bölgede çok az sayıda kamulaştırma yapmadığımız yer kaldı. Onlarda yeni yasaya göre 3 ay içinde sonuçlanacak ve yaklaşık 5.5 Km. olan yol açılacak. Şehrimizi Kuzey ve Güney aksında ikiye bölen D-100 karayolunun güneyinde kalan ve Olin Kavşağından 25 Kasım Stadyumu üzerinden Gazimihal- Pazarkule kavşağına bağlayan Güney Çevre yolu Gazimihal Kavşağına kadar 5.000 metre uzunluğundadır. İlk aşamada DSİ Bölge Müdürlüğünün arkasında 25 Kasım Stadyumuna kadar olan toplam 1.374 metre uzunluğundaki güzergahta 7.857 m2’lik alanın kamulaştırma işlemleri başlatılmış olup büyük orand parsel malikleri ile anlaşma yoluna gidilmiştir. Birinci etapta 2,5 milyon TL. kamulaştırma bedeli ödenecektir. Önümüzdeki 3 aylık sürede yargı süresi tamamlanan taşınmazlarında yıkımı yapılarak yol tümüyle açılacaktır. Açılacak olan bu yol yeni yerleşim alanında yaşayan yaklaşık 80 bin nüfusun şehir merkezi ve özellikle yaz aylarında sayfiye yerimiz Karaağaç’ a Gazimihal Köprüsü üzerinden Karaağaç’a yapılan trafik yükünü oldukça azaltacaktır. Bu çalışmaların devamında 25 Kasım Stadyumu üzerinden Gazimihal’e kadar da bu yolun açılması sağlanacaktır. Gazimihal- Stadyum arasıda yol 1.500 metredir. Böylelikle güney çevre yolu Olin Kavşağından Gazimihal Kavşağına kadar tamamlanmış olacaktır. Ayrıca şehrimize otobandan Lalapaşa Süloğlu Kavşağından Olin Kavşağına Kuzey Çevre Yolunu kullanarak üzüm toplayan kadın heykeli kavşağına kadar gelen araçların Yıldırım Yeniimaret ve yeni açılacak Karaağaç- Pazarkule yolunu Saraçhane Mahallesi üzerinden kullanabilmeleri amacıyla üzüm toplayan kadın heykelinin bulunduğu kavşaktan Saraçhaneye, Saraçhaneden ise Sedde altından Gazimihal Kavşağına kadar olan yolun açılması programımız dahilinde olacaktır. Şunu vurgulamakta yarar görüyorum şimdi kamulaştırma yoluyla açtığımız bu yollar 25/08/1988 tarihinde imar planlarına işlenen yollardır. Neredeyse 30 yıla yaklaşan bir sürede el atılmayan bu yolları açarak şehrimiz trafiğinin nefes alması sağlanacaktır. Bütün işlemler sonuçlandığında 5.656 metre uzunluğundaki Güney Çevre yolu 9.160 metre uzunluğundaki Kuzey Çevre yollarının hizmete girmesiyle toplamda 14.816 metre’ lik yol açılmış olacaktır. ” dedi.
Başkan Gürkan, katkılardan dolayı Mahalle Muhtarı ve Belediye çalışanlarına teşekkür etti.
Durdu Ünsal