Yağışsız geçen mevsimden Tunca'da nasibini aldı
Kış aylarında taşkınlarla gündeme gelen Tunca Nehri bugünlerde görenleri hayrete düşürüyor. Kurak geçen kış mevsimi nedeniyle nehrinin debisi düştü. Düşen debinin de etkisiyle su üzerinde adeta bataklığı andıran görüntüler oluştu.
Nehirde oluşan görüntüler hakkında açıklamalarda bulunan DSİ Bölge Müdürü Erdinç Kuran; "Patlamalar gübrelerin suya karışması sonucu azot veya fosfor gibi besin maddelerinin su sistemine girerek aşırı alg büyümesine yol açması ile oluşur. Bu patlamalar sudaki oksijen seviyesini düşürür." Dedi.
Kış aylarında yağışların az olması ve kurak geçen mevsim nedeniyle Tunca Nehri kuruma noktasına geldi. Su akışının durma noktasına geldiği nehirde ve çevresinde yabani otlar çıkmaya başladı. Nehirdeki yeşil rengin alglerden geldiğini belirten Kuran, alglerin tatlı ve tuzlu sularda hızlı bir şekilde artacağını dile getirdi. Müdür Erdinç Kuran; "Alg veya yosun patlaması tatlı veya tuzlu su sistemlerinde alg (su yosunu) popülasyonunda hızlı bir artış veya birikmedir. Patlamalar kendini çoğu zaman etkiledikleri su kaynağındaki renk değişikliği ile belli eder. Akarsularda suyun azalması ve su sıcaklığının artması ile de bağlantılıdır. Alg terimi, makroskopik su yosunları, çok hücreli organizmalar veya tek hücreli organizmalar gibi pek çok suda yaşayan fotosentetik organizmayı kapsar. Su hızının yani su akışının azalması ile meydana gelir. Suyun artması ile de azalır." İfadelerini kullandı.
Son yılların en düşük su seviyesinde olan Tunca Nehri’nin debisi 10 metreküp/ saniye olarak ölçüldü.
Ogün Kurkan