Yağımız zamlanacak
Ayçiçeği veriminde yaşanan düşüş beraberinde zam getirecek. Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Sezen, "Yağ fiyatlarında yüzde 20 zam olacaktır" dedi.
Aşırı sıcak hava ve kuraklık nedeniyle Ayçiçeği veriminde yüzde 30'u bulan düşüş yaşandığını belirten Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Sezen, bu yıl üreticilerin Trakya'da 340 bin hektar alana Ayçiçeği ekimi yaptığını fakat çiftçinin beklediği verimi alamamasından dolayı önümüzdeki günlerde, yağ fiyatlarındaki yüzde 20 civarındaki artışın raf fiyatlarına yansıyacağını belirtti. Sezen "Görüldüğü gibi özellikle Edirne, Havsa ve Lalapaşa bölgesi üreticileri, kışın çok sert geçmesinden dolayı Mart ayı sonunda ekim yaptı. Ekim işlemi yapıldıktan sonra yoğun bir yağış döneminden sonra, diğer bölgelerimiz ekimlerini geciktirdi. Haziran ayının başına kadar ayçiçeği ekimleri yapıldı. Bu arada köse diye tarif edilen ayçiçeği çıktıktan sonra bölge bölge Mildiyö hastalığını gördük. Başlangıçta iklim yağışlardan dolayı çok iyi gitti ama Haziran ayında yağışlar kayboldu ve çok sıcak bir yaz yaşadık. Bu ayçiçeğini çok olumsuz etkiledi. Bu yıl beklentimiz Nisan, Mayıs ayında çok yukarılardaydı ama Ağustos ayına geldiğimizde rekoltenin çok parlak olmadığını gördük." dedi.
KURAKLIK AYÇİÇEĞİNDE VERİMİ DÜŞÜRDÜ
Trakya bölgesi olarak beklenin altında bir verim olduğunu belirten Rafet Sezen "Hasat Trakya çapında %50'liler civarında oldu. Bölge, bölge 70 -80 kilolardan 250 kilolara kadar verimler var ama 250 kilo verimler çok az. Genel olarak Trakya'da 340 bin hektar ayçiçeği ekimi uygulandı. İlkbahar'da verimin ortalamasını koyduğumuzda 450 ile 500 bin ton arsında bir ürünün çıkacağı tahmin ediliyordu. Çiftçi beklenti açısından beklediği verimi alamadı. Ama bu güne geldiğimizde çiftçiyi fiyatlar açısından memnun eden hatta şüpheye düşüren anormal bir inişler, çıkışlar yaşanan piyasada çalışıyoruz. Benim özellikle üzerinde durduğum konu birinci planda üreticinin para kazanmasıdır. Üreticimizde bugün çıkardığı malı iyi bir derecede değerlendiriyor. Trakya Birlik olarak ta bizde bundan yanayız. Üreticimizin hiçbir zaman zarar etmesini kayba uğramasını istemeyiz. Sonuçta biz kooperatifler birliğiyiz. Bugün ki piyasa şartlarında üreticilerimiz, ortaklarımız iyi bir gelir elde ediyorlar ama, verimi bekledikleri şekilde bulamadılar. Devlet imkânlarıyla sulama alanlarının açılması lazım, eğer sulama alanları çoğaltılırsa ayçiçeği üreticileri bu alandan yararlanacaktır. Geçen seneye göre rekolte düşük. Geçen sene ortalama 250-300 kilo verimler alındı. Bu seneye geldiğimizde ortalamada 160- 170 kilo var. Yıl bazında yine ortalama 160-170 arasında olduğundan genel anlamda, çiftçilerimiz ve ortaklarımız çok kar etmese de zarar etmediğini gördük. Geçen sene 1 lira yirmi kuruş şimdi 1 lira kırk kuruş, piyasalardaki fiyatlarda 1lira elli kuruş, bu arada % 20 civarında bir artış söz konusu. Tabi ki %20 civarındaki artış raf fiyatlarına yansıyacaktır.Bu seneki anbiya fiyatı geçen seneki fiyatlarla aynı.Bizim beklentimiz fiyatların geriye gitmemesi yönünde" Dedi.
ÜRETİCİ ACELE ETMESİN
Üreticinin elindeki malı satma konusunda acele etmemesi gerektiğini belirten Sezen, " Bu bakımdan üreticilerimizin hasat konusunda acele etmemesini tavsiye ediyoruz. Dünya Ayçiçeği ekiminin Yüzde 60'nı elinde bulunduran Ukrayna'da bu yıl verim düşük , bu ürününün fiyatı ilerleyen aylarda mutlaka artacaktır." diyerek, ithalatın başlaması ile fiyatların tekrar düşeceğini belirten Trakya Yağlı Tohumlar Kooperatifleri birliği Başkanı Rafet Sezen, "Bu seneki rekolte çok düşük değil. Her yıl bir önceki seneye göre daha fazla ekim yapıldı. 500 hektarı geçmeyen ekiliş varken bugün 600 hektarlık ekiliş yapılıyor.Şu anda beklentiler 900 ile 1 milyon ton civarında rekolte ithalatta çok fazla geçmiş yıllara göre artış olmayacaktır ama sonuçta Türkiye ithalatta bağımlı bir ülke ,yemeklik rafine yağ tüketimi, ihracat bunların hepsini koyduğumuz zaman tohumuna baktığımızda , 3 milyon ton bununda ,1milyon 200 ton kısmını da yağa çevirsek 1 milyon tonunun üzerinde yağa ihtiyacı vardır. İthalat yıllardır yapılıyor çok farklı bir şey yaşanmayacak. Ama bizim talebimiz Trakya genelinde yılbaşına kadar içeride üretilen ürünün işlenip harcanması akabinde ithalatın devam etmesi yurt dışı fiyatların uygun geldiği süreç içerinde ithalatlar devam edecektir." Dedi.
KANOLA DA BEKLEDİĞİMİZİ BULAMADIK
Kanola'nın damak tadımıza uygun olmadığını belirten Sezen, "Kanola bizim yemek zevkimize uymuyor. Kanola kışlık bir ürün özellikle Kırklareli ve Edirne'nin kışın çok sert yaşandığı bölge, çok set yaşanan kıştan dolayı kanolalar dondu. Kanola ürününü ekmek için çiftçi bir masraf yapıyor. Kanolanın yer bulamamasının sebebi bizim iklim şartlarına uymaması başka bir sebebi de yok.'' dedi.