Uzmanından vatandaşlara kene uyarısı

Havaların ısınması ve yaz mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte keneler de görülmeye başladı. Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Adil Yılmaz, insanlarda kene ısırmasıyla meydana gelen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının ölümcül sonuçlarının olabileceğine dikkat çekerek vatandaşlara uyarıda bulundu.

Uzmanından vatandaşlara kene uyarısı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Havaların ısınması ve yaz mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte keneler de görülmeye başladı. Hastalığın başlangıcında halsizlik, yorgunluk, ateş, kusma, bulantı gibi semptomlar oluştuğunu söyleyen Uzman Dr. Yılmaz, bu dönem içerisinde hastalığın kendisini göstermeye başladığını ve kanamalarla vücutta meydana geldiğini ifade etti.

Havaların ısınmasıyla birlikte kene vakalarının yine gündemde olduğunu aktaran Uzman Dr. Yılmaz, "Kene vakalarına karşı dikkatli olmak büyük öneme sahip. Çünkü ölümle sonuçlanan vakalar hızla artmaktadır. Tabi gerekli tedbirler alındığında bu sayıları azaltmak son derece önemli.  Yaz aylarında havaların ısınmasıyla birlikte ortaya çıkan kene grubu kış aylarında kuytu köşelerde geçiriyor. Yazın da insan ve hayvan vücutlarına yapışarak, kan emerek yaşamlarını sürdürüyorlar. Kan ememedikleri zaman yaşamları son buluyor. Fakat şöyle bir özellik var hayvanlarda kırım kanamalı Kongo ateşi dediğimiz kene türünün hastalık yapmadığı sadece insanlarda hastalık yaptığı tespit edilmiştir. Kuluçka süreleri 2 ile 24 saat arasında değişmekte emdikten sonra, 2 ile 4 gün sonra da hastalık ortaya çıkmakta. Dokuzuncu günden sonra da kanamalar bu saatten sonra da yapılacak hiçbir şey olmuyor. Ama erken tespit edildiğinde yaşam oranı artmakta" ifadelerine yer verdi.

"Ülkemizde ölüm oranı yüzde 3 ile 30 arasında değişmekte"

Kene vakalarına bağlı ölüm oranlarının yüzde 3 ile 30 arasında değiştiğini söyleyen Uzman Dr. Yılmaz, “Genellikle keneler İç Anadolu bölgesinde çok yoğun. Daha çok ormanlık alanlar, çalılık, odunlarda yaşayan ama 40 derece sıcaklığa yarım saat dayanabilen 56 derece sıcaklığa 15 dakika dayanabilen 70 derecede zaten yaşayamayan ama dondurulmuş tuzlu suda uzun yıllar yaşayabilen bir tür keneler, böyle bir yapıları var. Bütün amaçları kan emmek. Konak olarak hayvan ve insanları tercih eden bir yapıları olup kendi yapılarının 200-300 katı kan emerler, hayatları boyunca. Kanı emdikten sonra terk ediyorlar, ondan sonra yumurtlama dönemi dişileri kendileri ürüyor, zaten. Her kene ısırdığında Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi’ne yol açacak vakaya sahip değil. Bunların 30 türü kadarı bu hastalığa sebep oluyor. Dünyada tespit edilen bu kenelerin 850 türü var. İnsanda ölüm oranları yüzde 3 ile yüzde 30 arasında değişiyor" ifadelerini kullandı. 

Kene ile mücadele noktasında Sağlık Bakanlığı'nın olumlu çalışmaları olduğunu belirten Uzman Dr. Yılmaz, "Edirne bu yönden biraz daha şanslı. Kene vakası pek görülmemekte. Münferit vakalar görülse de Edirne’den bugüne kadar bir ölüm vakası bildirilmemiştir tespitlerimize göre. Onun için Edirne bu konuda biraz daha şanslı" dedi.

"Tedbir alınması lazım"

Tedbirin elden bırakılmaması gerektiğini söyleyen Uzman Dr. Yılmaz,  " Keneden korunmanın birinci yolu çıplak deri ile muamele etmesini önleyeceğiz. Öncelikle toprakla ve tarımla uğraşan insanlarımızın vücutlarını giysilerle korumaları lazım. Eve döndüklerinde vücutlarını kontrol ederek kenenin yapıştığı yeri varsa kendi elleriyle çıkartmamaları gerekir. Maalesef köylerimizde çok ihmal ediliyor. Ben çıkarttım deniyor oysaki çıkartırken kafası içerde kaldığından dolayı üzücü sonuçlarla karşılaşabiliyoruz" ifadelerini kullandı. 

Kene yapışması durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini vurgulayan Uzman Dr. Yıldırım, kenenin mutlaka doktor yardımıyla çıkarılması konusunda uyarıda bulundu. 

Özellikle çocukların oynadığı alanlarda daha dikkatli olunması gerektiğinin altını çizen Uzman Dr. Yıldırım, okullarda bu konunun önemine ilişkin konferanslar verilmesi ve tedbir alınması gerektiğini söyledi. 

İpek Esma Çeşme- Nazlı Efe