Uzmanından kavurucu sıcakta sağlıklı kalma önerileri

Hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi hayatı olumsuz etkiliyor. Kavurucu sıcakların etkili olduğu bu dönemlerde doğru beslenme yöntemleri sağlıklı kalma noktasında büyük önem taşıyor. Yaz aylarında artan hava sıcaklıklarının, yalnızca dış ortamı değil, vücudun iç dengesini de etkilediğini belirten Uzman Diyetisyen Selin Başkurt, sağlıklı kalmanın püf noktalarını anlattı.

Uzmanından kavurucu sıcakta sağlıklı kalma önerileri
TAKİP ET Google News ile Takip Et

           Edirne'de hava sıcaklığının 40 derecelere ulaşması ile birlikte vatandaşlar zor anlar yaşama başladı. Sıcak havada sağlıklı kalma noktasında giyim, beslenme gibi faktörler de büyük önem taşıyor. Uzmanlar özellikle güneşin dik geldiği saatlerde açık renkli giysilerin tercih edilmesi konusunda uyarılarda bulunurken, bir diğer uyarı da beslenme konusunda geliyor. 

                Yaz aylarında artan hava sıcaklıklarının, yalnızca dış ortamı değil, vücudun iç dengesini de etkilediğini söyleyen Uzman Diyetisyen Selin Başkurt,  özellikle 35 derece üzeri sıcaklıklarda, terlemeyle birlikte sıvı ve mineral kaybı artarken, iştah azalması da görüldüğünü ve bu dönemde de beslenmeye daha fazla özen göstermek gerektiğini belirtti.

                "Hafif, serinletici ve su içeriği yüksek besinler tercih edilmelidir"

                Hafif, serinletici ve su içeriği yüksek besinler tercih edilmesinde fayda olduğuna değinen Uzman Diyetisyen Başkurt,  "Taze sebzeler, taze meyveler, yoğurt, kefir, zeytinyağlı sebze yemekleri yaz menülerinizde yer almalıdır. Kızartma, hamur işleri ve aşırı yağlı yemekler vücutta ısı üretimini artırarak rahatsızlık yaratabilir" dedi.

                Vücudun günlük su ihtiyacının mutlaka karşılanması gerektiğine dikkat çeken Uzman Diyetisyen Başkurt, "Yetişkin bireyler sıcak havalarda günde en az 2,5–3 litre su tüketmelidir. Şekerli, asitli  ve kafeinli içeceklerden uzak durarak bunlar yerine maden suyu, bitki çayları, ayran, komposto gibi alternatif içecekler daha iyi seçeneklerdir" ifadelerini kullandı. 

                Yaz mevsiminde sağlıklı kalmanın yalnızca güneşten korunmakla değil, aynı zamanda doğru beslenmeyle mümkün olduğunun altını çizen Uzman Diyetisyen Başkurt,  bunun için dikkat edilmesi gereken 5 noktayı paylaştı.

                "Günde en az 2.5–3 litre su içmeye özen gösteriniz"

                Günde en az 2.5–3 litre su içmeye özen gösterilmesi gerektiğinin altını çizen Uzman Diyetisyen Başkurt, "Ayran, maden suyu da iyi birer alternatiftir. Çay, kahve, asitli ve şekerli içecekler vücutta su kaybını artırır sınırlı tüketilmelidir" dedi.

                Yağlı ve ağır yemeklerden kaçınılmasında fayda olduğunu vurgulayan Uzman Diyetisyen Başkurt, kızartma, kavurma yerine haşlama, ızgara ya da buğulama tüketilmesi tavsiyesinde bulundu. 

                Mevsimin sunduğu taze sebzeler ve meyveler ile beslenilmesini öneren Uzman Diyetisyen Başkurt,  özellikle salatalık, karpuz, domates, biber, marul, kabak gibi su oranı yüksek sebze-meyvelere mutlaka yer verilmesinin büyük fayda sağlayacağına dikkat çekti.

                Tuz tüketimine dikkat edilmesi önerisinde bulunan Uzman Diyetisyen Başkurt, fazla tuz tüketiminin, vücutta su tutulmasına ve tansiyon dengesizliğine yol açabildiğine değindi. 

                Sıcak havalarda süt ürünleri, et, tavuk ve yumurta gibi gıdalar hızla bozulduğunu ve hijyenin çok önemli olduğunu aktaran Uzman Diyetisyen Başkurt, özellikle dışarıda yemek yiyen bireylerin dikkatli olması gerektiğini ifade etti.

                               Özellikle yaşlılar, çocuklar, kronik hastalığı olan bireyler ve açık alanda çalışanların bu konuda daha dikkatli davranmaları gerektiğine dikkat çeken Uzman Diyetisyen Başkurt, "Yaşlı bireylerde susuzluk hissi azaldığı için fark etmeden sıvı kaybı görülebilinir. Çocukların vücutları daha hızlı ısınır, sıvı kaybı daha hızlı olur. Kronik hastalığı olanlar (hipertansiyon, diyabet, böbrek hastalığı gibi kronik hastalığı olan bireylerde dengesiz sıvı ve elektrolit kaybı ciddi risk oluşturabilir.   Açık alanda çalışanlar bireyler daha fazla sıvı ve enerji kaybederler, öğün planlaması çok önemlidir" ifadelerine yer verdi.