Uzaylı bitki Lalapaşa'da

Edirne'nin Lalapaşa ilçesine bağlı Kalkansöğüt Köyü'nde farklı tarım ürünlerine yönelen Furkan Çelebi 200 dönümlük arazisine astronotların yiyeceği olarak anılan ‘kinoa' ekimi gerçekleştirdi.

Uzaylı bitki Lalapaşa'da
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Uzaylı bitki Lalapaşa’da

Edirne’nin Lalapaşa ilçesine bağlı Kalkansöğüt Köyü’nde farklı tarım ürünlerine yönelen Furkan Çelebi 200 dönümlük arazisine astronotların yiyeceği olarak anılan ‘kinoa’ ekimi gerçekleştirdi.

Çiftçi Furkan Çelebi, Lalapaşa Kaymakamı Şenol Öztürk ve Lalapaşa Ziraat Odası Başkanı Secahattin Uyar’ın da katılımıyla köy halkına kinoa bitkisinin tanıtımı yaptı. Kinoa bitkisinin ekimi ve ekonomik getirisi hakkında bilgiler veren Çelebi, alternatif tarım alanlarına gidilmesinin faydalı sonuçlar getirdiğini belirtti.

Her sene buğday ektiği araziye bu yıl ilk kez yabancısı oldukları kinoa bitkisini ektiklerini belirten Çelebi, bu bitkinin diğer mahsuller gibi çok fazla uğraş isteyen bir ürün olmadığını, ekonomik olarak buğday ve çeltikten daha verimli olduğunu söyledi.

“Yüksek verim yüksek kazanç”

Kinoa’nın çiftçiyi çok memnun edecek bir ürün olduğunu altını çizen Furkan Çelebi, “Her şeyden önce çiftçi klasik alışagelmiş tarımdan uzaklaşması gerektiğini düşünüyorum. Yöremizde hep buğday ayçiçeği ve çeltik ekiliyor. Kanola yeni yeni ekiliyor. Biz aslında burada çiftçiye kinoa yetiştirilebildiğini göstererek, çiftçiyi buna teşvik etmeye çalışıyoruz. Kanoladan daha fazla bir verim alma imkânı var. İyi bir tarlanın dönümünden 300-350 kg kadar alınabiliyor. Tarladan çıkmış ham haliyle 3.5 – 4 TL arasında satışı yapılıyor. Şu anda arz talep dengesinde sıkıntı var eken çok insan olmadığı için yurt dışından ithal ediliyor. Bu dengeyi sağlamak adına mutlaka Türkiye’den ekim yapılmalı ve maliyetler aşağıya çekilmeli. Çünkü kinoayı kullanacak olan tüketici ürünü çok pahalıya almış oluyor” diye konuştu.

Çelebi, Kinoa’nın kullanım alanın çok yönlü olduğunu ve pirinç gibi şeker içermediği için çok sağlıklı olduğunu ifade etti.

“Bulgur ve pirince alternatif”

Kinoa’nın rakımı yüksek yerlerde yetiştirebileceğini söyleyen Çelebi şunları söyledi: “Kalkansöğüt Köyü’nü özellikle seçtik.  Sebebi de ayçiçeği yetişiyor olması. Ayçiçeği yetişen yerde kinoada yetişir. Ama burası rakım olarak da yüksek. Kinoa’nın ana vatanı Güney Amerika Ant Dağları olduğu için burayı da sevdi. Çevre civar köylerde de denedik oralarda da oldu. Kinoa direk tüketicini kullandığı bir ürün. Yani kinoa pilavından tutunda salataya kadar çeşitli şekilde tüketilebilir. Özellikle rejim yapanlar, yağsız ürün tüketmek isteyenler ve vejetaryen olup hayvansal gıdalardan alamadıkları protein bu bitkiyi kullanarak alabilirler.”

Lalapaşa Kaymakamı Şenol Öztürk, hem verimi arttırmak hem de maddi kazancı arttırmak adına kinoa gibi farklı bitkilerin ekiminin yapılması gerektiğini ifade etti.

“Kinoa buğdayın yerini alabilir”

Ülke ve bölge olarak tarımda sorunumuzun farklılıklara sıcak bakmamız olduğunu dile getiren Kaymakam Şenol Öztürk “Tarımda alternatifleri arttırma anlamında önemli bir gün olduğunu düşünüyorum. Bizim tarım alanında en büyük eksikliğimiz aynı ürünü ekmekte ısrarcı olmak. Alternatiflere sıcak bakılmıyor. Aslında incelediğinde çok verimli ürünler ekilebilir. Ama bu anlayışın değişmesi lazım uygun alanlara yönelmeliler. Çünkü aynı ürün konusunda özellikle bu bölgeler için buğday ve çeltikten bahsediyorum. Bir sene iyi verim alırken diğer sene verim düşüyor. Bu olumsuzluğu ortadan kaldırmak kendi elimizde. Maddi kazancın da çok olması elimizde. Umarım bugün burada bir bilinçlenme olur, kafamızda farklı tarım ürünlerinle ile alakalı soru işaretleri kalmaz. Bizde bu tarz girişimleri desteklemek için elimizden gelen yardımı yaparız” şeklinde konuştu.

“Alternatif tarım olarak görüyoruz”

Kinoa bitkisinin ekiminin bölgede tutacağını ve favori bitki haline geleceğini söyleyen Uyar, “Biz en başından beri Hakan ve Furkan kardeşlerimizin yanındayız. Bölgemiz için alternatif bir tarım ürünü olarak görüyorum. Çok ciddi araştırmalar da yaptık. Bu işin burada tutacağını düşünüyorum. Umarım bölgemize ve Lalapaşa için hayırlı olur” dedi.

Gelen konuklara kinodan yapılan pilav da ikram edildi.  

Kinoa nedir?

Ispanakgiller familyasının bir üyesi olan kinoa, Güney Amerika halkının uzun zamandır kullandığı bir besindir. 2013 yılına kadar adını dahi bilinmeyen kinoa NASA astronotlarının besin ihtiyacını gidermesi ile adını duyurdu. Etli yapraklarıyla dikkat çeken kinoa bitkisinin besleyici kısmı, yenilebilen minik tohumlarıdır.

İpek Deniz