Uygulama, meyvelerini vermeye başladı

Edirne Ulus Pazarı'nda geçtiğimiz hafta esnaflara dağıtılan Bulgarca mini el sözcüğüne bu hafta Yunanca hazırlatılmış olanı eklendi.

Uygulama, meyvelerini vermeye başladı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne Ulus Pazarı yönetimi, esnafın gelen yabancı turistlerle daha iyi anlaşabilmesi ve alışverişin sağlıklı şekilde yapılabilmesi açısından geçtiğimiz hafta Bulgarca mini el sözcüğü dağıtmıştı. Esnaflardan olumlu dönüş alan Ulus Pazarı Yönetimi, bu hafta ise 250 kelimeden oluşan Yunanca hazırlanmış mini el sözcüğünü dağıttı.

UPEK Başkanı Bülent Reisoğlu:" Geçen hafta Bulgarca olarak hazırlattığımız mini el sözlüğüne esnaflar ve müşteriler çok olumlu yaklaştı. Bu hafta bir de Yunanca hazırlattığımız sözlüğü ekledik. Pazarımız için yeni proje ve çalışmalar hazırlamaya devam edeceğiz. Uygulamamız, meyvelerini vermeye başladı” dedi.

“Olumlu tepkiler aldık”

Reisoğlu, Bulgaristan ve Yunanistan’dan gelen turistlerin pazara ve çarşıya uğrayıp alışverişlerini yaptıklarını söyleyerek; “ Yabancı müşterilerimizin yoğun olması esnaflarımızda yabancı dil konusunda sıkıntı yaratmaya başladı. Alışveriş esnasında daha rahat iletişim için Bulgarca ve Yunanca mini sözlükler hazırlattık. 250 Bulgarca kelimenin ve 250 yunanca kelimenin yer aldığı hazırlattığımız bu sözlükleri esnaflarımıza dağıttık. Alışverişlerini bu sözlükler sayesinde daha iyi sağlayabilecekler. Projemizi Geçtiğimiz hafta Bulgarca olarak uygulamaya geçirmiştik. Bu hafta da Yunanca sözlüğümüzün dağıtımını yaptık. Esnaf da müşteriler de çok memnun kaldılar. Olumlu dönüşler aldık. Esnaf öğrenirse kulaktan duyulunca daha etkili iletişim olacağına inanıyorum” ifadesinde bulundu.

“Tarzanca yerine anlaşılabilir dil getirdik”

Esnaflar için tarzanca diye tabir ettiğimiz konuşma üslubu yerine daha iyi bir çözüm düşündüklerini ifade eden Reisoğlu; “ Pazarımızdaki esnaflarımız her şey 5 lira diye bağırdı zaman yabancı müşteriler belki anlamayıp cazip bulmayacaklar, fakat bazen yabancı dil ile seslendiklerinde onlar için de etkili olacaktır diye düşünüyorum. Esnafımız artık hesap makinesiyle ya da cep telefonlarıyla uğraşmak yerine sözlüklerimize baktığı zaman kendisini rahatça ifade edebilecek. Boş vakitlerinde baktığı zaman pratik yapmış olacaklar. İki üç hafta sonra tüm esnaflarımız bu sözlük sayesinde yabancı dil sorununu çözmüş olacaktır. Pazar esnafına yönelik bu çalışmayı ilk kez yaptık. Daha önce bile yapsaymışız iyi olurmuş. Ticaret açısından bu tarz mini sözlükler oldukça önem taşımaktadır. Edirne sınır kenti olduğu için turist bakımından sürekli hareketlilik yaşanıyor.” şeklinde konuştu.

Geçtiğimiz hafta Bulgarca sözlüğü alan pazar esnafları, bu hafta meraklı gözlerle Yunanca sözlüğü incelemeye başladı. Bu hafta pazarda ilk kez tezgâh açan esnaflar ise, arkadaşlarından duyup Pazar yönetimi binasına giderek mini sözlüklerden talep ettiler.  Yabancı turistlerin yanı sıra yerli müşteriler de bu mini sözlüklere ilgi gösterip fazla varsa biz de alabilir miyiz dediler.

Daha sonra Ulus Pazarı Yönetim Kurulu, pazarcı esnaflarını gezerek menüleri dağıttı esnaflar da uygulamadan memnun kaldığını söyledi.

Özlem Ceylan