ÜRETİCİLER BUĞDAYDA FİYAT BEKLENTİSİNİ AÇIKLADI

Çiftçiyi tarımda tutmanın yolunun onun zarar etmeden üretim sağlayacağı bir taban fiyat politikası olduğunu belirten Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Darcan, düzenledikleri basın toplantısında buğday üreticisinin kilogram başına 8 lira 50 kuruş fiyat beklentisi olduğunu duyurdu.

ÜRETİCİLER BUĞDAYDA FİYAT BEKLENTİSİNİ AÇIKLADI
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu toplantısı Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, ilçe ziraat oda başkanları ve üreticilerin katılımıyla gerçekleştirildi. Edirne İl genelindeki ziraat odası başkanlarının katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda buğday fiyatlarındaki beklentiler konuşuldu.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve İpsala Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Darcan, buğday alım fiyatının kilogram başına 8 lira 50 kuruş olmasını beklediklerini söyledi.

Döviz kurlarında yaşanan dalgalanma, Rusya-Ukrayna Savaşı ve değişen iklim koşulları nedeniyle tarımda girdi maliyetlerinde çok ciddi artışlar olduğunu söyleyen Darcan, Gübre, ilaç ve mazot fiyatlarının geçen yıla oranla ciddi artış gösterdiğine değindi.

Üretim sezonu boyunca yaptıkları tüm masraflar hesaplandığı zaman geçen yıl 867 lira olan bir dekar buğdayın maliyetinin yüzde 280 artışla 2 bin 382 liraya çıktığını ve 1 kilo dane maliyetinin de 6 lira olduğunu aktaran Darcan, buğday alım fiyatına yönelik sektörde konuşulan rakamların düşük olduğunu dile getirdi.

"Taban fiyatı açıklanmalı"

Çiftçinin buğday ekiminde tutulması ve gelecek yıl gıda krizinin daha da büyümemesi için iyi bir taban fiyatın açıklanması gerektiğine vurgu Darcan, "Hububat taban fiyatı belirlenirken girdi maliyetleri, dünya piyasaları ve çiftçi refahı dikkate alınarak açıklanmazsa sorunlar daha da ağırlaşır. Çiftçiyi tarımda tutmanın yolu, onun zarar etmeden üretim sağlayacağı bir taban fiyat politikasıdır. Kuru tarım yapılan bölgelerde verimlerin yüksek olmayacağı göz önüne alınarak kilogram başına en az 8 lira 50 kuruş civarında taban fiyat açıklanmasını talep ediyoruz" ifadelerine yer verdi.

Çiftçinin olumsuz iklim koşullarından etkilenmemesi için baraj yatırımlarının tamamlanması gerektiğini belirten Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, sulanabilir tarım arazilerinin artırılması gerektiğine değindi.

Özlem Ceylan