Üniversite öğrencileri ameliyathane tekstilleri üretiyor
Edirne Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu öğrencileri 2024-2025 Güz döneminden itibaren mesleki beceri kazanmak amacıyla ve sosyal sorumluluk çerçevesinde Üniversitemiz Tıp Fakültesi Hastanesine çeşitli ameliyat tekstilleri üretiyor. Tekstil üretimi, Trakya Üniversitesi alt yapı proje desteği ile Giyim Üretim Teknolojisi Programı Atölyesine alınan makine, çeşitli araç ve gereçlerle gerçekleştiriliyor.
2024 yılı Ekim ayından bugünü kadar Tıp Fakültesi Hastanesinden gelen kumaşlar ile Bölüm Başkanı Doç. Dr. Nilgün Becenen ve Dr. Öğr. Üyesi Hayri Şen’in koordinatörlüğünde,15 öğrenci ile 550 adet delikli ameliyathane örtüsü, 250 adet sedye örtüsü, 100 adet kum torbası, 100 adet yastık kılıfı ve 50 adet alet örtüsü üretilirken, Mayıs ayında da çeşitli amaçlar için kullanılacak 200 adet çanta dikildi.
Fabrikalardaki üretim biçimi olan bant sistemi şeklinde çalışan atölye grubu, periyodik değişimlerle, kalıp hazırlama, kesim, overlok çekimi, dikim, ütü, kalite kontrol, ambalajlama işlemlerini gerçekleştiriyor.
Bu yıl faydalı ürün grubu olarak, Tıp Fakültesi Hastanesinde kullanılan ameliyathane tekstillerini seçerek hızlı bir üretim programı uyguladıklarını belirten Bölüm Başkanı Doç. Dr. Nilgün Becenen, amaçlarının öğrencilere öğrenirken üretme alışkanlığı kazandırmak olduğunu kaydetti. Becenen öğrencilerin, böylece hem mesleki beceri kazandıklarını hem de grup çalışmasına uyum sağlamayı öğrendiklerini ve kurumsal aidiyet duygularını geliştirdiklerini söyledi. Becenen ayrıca üretken, sosyal sorumluluk duygusu gelişmiş, kaliteli teknik elemanlar yetiştirmeyi hedeflediklerini de sözlerine ekledi.
Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Alkin Çolak, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu sayesinde hastane için üretilen ameliyat tekstil ürünlerinde dışa bağımlılığın önüne geçilmiş olduğunu hatırlatarak, “Öğrencilerimizin hastanemize yapmış olduğu katkı, en büyük zenginliğimiz olduğu gibi Kurumumuzun tüm birimleriyle birlikte uyum içinde çalışmasının da bir göstergesidir. Hastanemizin ihtiyaçlarını karşılayıp maddi giderlerimizi en aza indirmesi de öncelikli kazancımızdır. Emeği geçen tüm öğrenci ve öğretim görevlilerine teşekkür ediyorum.” dedi.
Üniversitemiz Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Üstündağ ise öğrencilerin bu katkısını çok anlamlı bulduklarını ifade etti ve “Hastanemizin daha önce dışarıdan alınan tekstil ürünlerini Üniversitemiz öğrencilerinin üretmiş olmalarının ekonomik faydaları kadar sosyal sorumluluk anlamında da önemli bir değer olduğunun farkındayız. Öğrencilerimizin uygulamaya yönelik derslerini işlerken aynı zamanda Hastanemize katkı sağlamaları Üniversitemiz açısından önemli bir kazançtır. Bu çerçevede başta atölyede emek veren öğrenciler olmak üzere onları yönlendiren öğretim elemanlarını kutluyorum.” şeklinde konuştu.
Haber Merkezi