Tuna'dan Orhun'a İpek Yolu Rallisi katılımcıları Edirne'ye ulaştı
Tuna'dan Orhun'a İpek Yolu Rallisi Türkiye etabı başladı. Türk devletlerinin 30'uncu kuruluş yıldönümü sebebiyle ilk kez düzenlenen ralliye katılan yarışmacılar Türkiye'ye ulaştı. Kapıkule Sınır Kapısı'ndan yurda giriş yapan atılımcılara Edirneli esnaflar tarafından tava ciğer ve tatlı ikram edildi.
Macaristan’ın başkenti Budapeşte’den başlayan ve Kırgızistan’da son bulacak olan Tuna'dan Orhun'a İpek Yolu Rallisi’nin katılımcıları Türkiye’ye ulaştı. Kapıkule Sınır Kapısı’ndan Edirne’ye giriş yapan katılımcılar tava ciğer ve tatlı ile karşılandı. İlk kez düzenlenen ralli, Macaristan’ın Başkenti Budapeşte’den başladı. Yaklaşık 9 bin 100 kilometrelik ralli, 3 buçuk hafta sürecek. 6 ülkeden 15 araç ve 30 yarışmacı yer alacak.
Türk devletlerinin 30'uncu kuruluş yıldönümü sebebiyle ilk kez düzenlenen ralliye katılan 6 ekip Budapeşte’den başlayan ve iki gün süren yolcuğun ardından Edirne’ye ulaştı. Ekibi sınır kapısında İl Kültür Turizm Müdür Kemal Soytürk karşıladı. Geceyi Edirne’de geçiren katılımcılar sabah Edirne Vali Yardımcısı Yusuf Güler’i ziyaret etti. Ziyaret kapsamında gazetecilere açıklamalarda bulunan Güler, rallinin katılımcıları Edirne’de ağırlamaktan dolayı çok mutlu olduklarını dile getirdi.
Türki Cumhuriyetlerin kendileri için çok önemli olduğunu söyleyen Güler, "Rallinin asıl amacı parkuru tamamlayarak Kırgızistan’a ulaşmak. Ezilen, geri kalan toplumlara nasıl Büyük Önder Atatürk önderlik etmişse Türki Cumhuriyetler de Atamızın izinden gidiyor. Ben önümüzdeki yüzyılların Türklerin yüzyılı olacağına inanıyorum. Tarihi İpek Yolu güzergahından geçecek olan ekiplere başarılar diliyorum." Dedi.
Rallinin amacının sosyal mesaj vermek olduğunu söyleyen organizatör Nadir Serin, “Kültürel diyalogu geliştirmek istiyoruz. Rallinin en uzun etabının Türkiye olması nedeniyle daha çok Türkiye tanıtımına ağırlık veriyoruz. Rallide turistlerin gitmedikleri şehirlere gitmelerini istiyoruz. Avrupa'da birçok turist sadece İstanbul, Antalya, Bodrum, Marmaris ve Kapadokya'yı tanıyor. Uzun yıllardır düzenlediğimiz Europa-Orient/Doğu-Batı Dostluk ve Barış Rallisi ile bugüne kadar Anadolu'nun tanıtımını çok iyi bir şekilde gerçekleştirdik. Bunun dönüşleri de oldu. O çerçevede bu yıl İpek Yolu Rallisi yapılması istendi. 4 yıl önce başladı bu proje. Geçen yıl güzergah çalışması yaptık. Bu sene de başladık. Türk devletlerinin bağımsızlığının 30. yılı vesilesiyle yapılan bir organizasyon.” Şeklinde konuştu.
Katılımcılar valilik ziyaretinin ardından Selimiye Meydanı ve Tarihi Tunca Köprüsü’nü gezerek fotoğraf çektirdi.
İpek Yolu Rallisi katılımcılarının yurt içindeki son durağı 2022 Türk Dünyası Başkenti Bursa olacak. Katılımcıların son hedefi ise Kırgızistan’ın başkenti Bişkek olacak. Edirne'den İstanbul'a hareket eden araçların Marmara'daki üçüncü durağı Tarihi İpek Yolu’nun son durağı olan 2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti Bursa’ya ulaşacak.
İpek Yolu Rallisi Gürcistan ve Azerbaycan üzerinden Kazakistan ve Özbekistan’ın geçilmesi ile Kırgızistan’da son bulacak.
İpek Esma Çeşme