Trakyalı kadınlar kışlık yiyecek mesaisinde

Kışlık yiyecek hazırlıkları arasında önemli bir yere sahip olan ve Trakya mutfağının vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan kuskus, ev hanımları tarafından imece usulü yapılıyor. Havaların soğuması ile birlikte ev hanımlarının kışlık yiyecek hazırlıkları da hızlandı.

Trakyalı kadınlar kışlık yiyecek mesaisinde
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ev hanımları kuskus, kışlık salça, yufka, erişte, tarhana yapımı ile biber, patlıcan ve domates kurutma işlemlerini bir araya gelerek, imece usulü yapıyor.

Serin ve yağışlı hava nedeniyle kışlık yiyecek yapımına evde devam eden kadınlar, yardımlaşarak işin üstesinden gelmeyi başarıyor.

Yöre mutfağının sevilen lezzetleri arasındaki kuskus; yapımı zahmetli, kendine has ritüelleri ile Trakya’nın hemen hemen her köşesinde yapımına rastlanan temelinde irmik bulunan bir makarna türü olarak biliniyor.

Nesilden nesile devam ediyor

Kuskus yapımını kayınvalidesinden öğrendiğini söyleyen Hatice Karacaoğlu; “kuskus yapımı öğrendikten sonra çok pratik bir şekilde oluyor. Ben kayınvalidemden öğrenmiştim. Şimdi de kızıma öğrettim birlikte yapıyoruz. İnşallah o da ilerde kızına öğretir. Şimdiki nesil pek fazla böyle işlerle uğraşmıyor. Her şey satılıyor satın alıyorlar. Komşularla toplanıyoruz. El birliği ile çabucak yapıyoruz. 10 kilo 20 kilo yapan komşularımız oluyor. Herkes çocuklarına ve arkadaşlarına dağıtıyor. Yazdan tüm yiyecek hazırlıklarımızı yapıyoruz. Kışında pratik yemek olarak pişiriyoruz. ” dedi.

“Temelinde irmik bulunuyor”

Kuskus yapımının püf noktalarını ve tarifini veren Hatice Karacaoğlu; “Süt-yumurta-su karışımı bir çeşit yapıştırıcı gibi kullanılarak, un irmik yahut bulgur tanecikleri üzerine yapışarak yuvarlak taneli bir yapıya büründürülür. Bunun içinde kuskus teknesinin uzun iki kenarına ki kişi karşılıklı oturur. Yeterince irmik yahut orta irilikte bulgur tekneye alınır. Üzerine süt-su-yumurta karışımından bir cezve kadar gezdirilip irmiğin nemlenmesi sağlanır. Üzerine avuçla yeter miktarda un eklenip, karşılıklı oturanlar iki ellerini tekne içinde sağa sola savurarak ellerinin altındaki irmiğe unun yapışarak gittikçe yuvarlak bir şekil almasına çabalarlar. İrmikli un karışımı nemini kaybettikçe cezve ile süt-su-yumurta karışımı ilave edilip, yine bir parça un ilave edilir. Bu işlem ile un irmiğin etrafına yapışarak yuvarlaklaşmaya başlar. Yuvarlaklaşan kuskuslar istediğimiz ölçüdeki bir kevgire alınır. Kuskus teknesinin üzerinde elenerek, küçük taneciklerin yine tekneye düşmesi sağlanır. İstediğimiz boyuttaki kuskuslar ise temiz bir bez üzerine, kenara alınır. Bu işlem ile elimizdeki irmik bitene kadar ( yahut istediğimiz miktar neyse ) kuskus yapımına devam edilir” açıklamasında bulundu.

Sadece ahşap teknede yapılıyor

Kuskusun sadece ahşap teknede yapıldığını belirten ev hanımı Nusret Küçük ise; “kuskusu ahşap teknede yapıyoruz. Uzun uğraş sonucu ortaya lezzetli bir yiyecek çıkıyor. Artık ahşap tekne yapan yer de kalmadı. Kuskusun tarihi çok eskilere dayanır. Bizde ninelerimiz ve annelerimiz yaparken öğrendik. Şimdi kendimiz yapıyoruz. Çocuklarımıza dağıtıyoruz. Hazırlanması kolay bir yiyecek olduğu için özellikle torunlarım çok seviyor. Kış ayının vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alıyor. Yazdan hazırlayıp, kışın yiyoruz” dedi.

Özlem Ceylan