Trakya'da ayçiçeğine alternatif olarak görülen kanolanın ekimi başladı

Edirne'de sarı altın çiçeği olarak da adlandıran ve ayçiçeğine alternatif olarak görülen kanolanın ekimi başladı.

Trakya'da ayçiçeğine alternatif olarak görülen kanolanın ekimi başladı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Trakya çiftçisinin ayçiçeğine alternatif olarak gördüğü ve yeni 'sarı altın çiçeği' olarak kabul ettiği kanolanın, bölgedeki ekim alanları her geçen yıl genişliyor. Tarımla birlikte biyoyakıttan, boya sanayine kadar birçok alanda kullanılan kanola, diğer ürünlere göre masrafı düşük, kazancı çok fazla olması nedeniyle, alternatif ürün olarak Trakya çiftçisinin de yüzünü güldürüyor.

“Merdane çekip ardından da ekim yapıyoruz”

Kanola ekimine başlandıklarını söyleyen Lalapaşa geçmiş dönem Ziraat Odası Başkanı ve AK Parti İl Genel Meclis Üyesi Secaattin Uyur, “Daha önce burada buğday hasadı yaptık. Bu yıl biraz kurak geçtiği için kille karıştırdık daha sonra üzerine goble yapıp gübresini saçtık. Bir goble daha yaptık. Şuan merdane çekip ardından da ekim yapıyoruz" şeklinde konuştu.

Kanolanın çok ince bir bitki olduğunu aktaran Uyur, “Yaklaşık 1-2 milim toprak gelmesi lazım. Kuru toprağa ekip üzerine yağmur yağarsa çıkımı daha rahat oluyor. Fazla gömüldüğünde toprak sertleşme yapıyor. Çıkarken de bazı sıkıntılar oluşuyor. Onun için çok ince ve sıvı bir ekim yapıyoruz" dedi.

“Gübreleme büyük önem taşıyor”

Haziran ayı sonunda hasada başlayacaklarını söyleyen Uyur, “Toprak altı 3.15 adı altında toprak altı gübresi kullandık, sonra Aralık sonunda 15 kilo sülfat, Ocak sonunda 15 kilo üre, Mart sonunda da yine 15 kilo üre ile gübreleme isini bitirmiş olacağız. Bunun yanında üçlü karışım olan böcek ilacı, pas boğaz ve bor diye tabir edilen yaprak gübresinden ilaçlama yapacağız” dedi.

“Tüm çiftçilerimize Allah kolaylık versin”

Kanolanın çok nazlı bir bitki olduğunu ve bunun için çok fazla derine gitmemeye çalıştıklarını aktaran Çiftçilerden Ahmet Toros, “Aletlerle gramaj ayarını falan yapıyoruz. Dönümüne 400 gram gelecek şekilde daire yaparak ekiyoruz. Herkese bol bereketli bir sezon diliyoruz. Tüm çiftçilerimize Allah kolaylık versin diliyorum” ifadelerine yer verdi.

Özlem Ceylan