Trakya'nın altını Kanola balı Türkiye'nin gözdesi oluyor

Tarlaları sarıya boyayan kanolalar arıcıların da yüzünü güldürüyor. Trakya'nın bereketli topraklarında yeni bir lezzet yükseliyor. Edirne'nin Lalapaşa İlçesi'nde yaklaşık 20 yıldır arıcılık yapan Önder Uzdur, Kanola bitkisinin çok kuvvetli olduğunu ve yüzde 24 protein oranıyla arıcılık için bulunmaz Hint kumaşı niteliğinde olduğunu aktardı.

Trakya'nın altını Kanola balı Türkiye'nin gözdesi oluyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Nektar ve polen bakımından zengin kanola, arılar için de önemli besin kaynağı oluyor. Kanola, yağ bitkisi olmasının yanı sıra artık arıcılıkta da zirveye ulaşıyor. Yüzde 24 protein oranıyla kraliçe arının performansını arttırıyor, kovanlardaki koloni gücünü zirveye taşıyor. Trakya’da arıcıların gözdesi haline gelen kanola bitkisi, artık sadece tarlalarda değil, sofralarda da kendine yer buluyor. Edirne’nin Lalapaşa ilçesinde yaklaşık 20 yıldır arıcılık yapan Önder Uzdur’un hikayesi, doğayla uyumlu üretimin en güzel örneklerinden biri... 

Arının emeği, çiftçinin umudu, doğanın mucizesi… Kanola balı, Trakya’dan Türkiye’ye yayılıyor. Arıcı Önder Uzdur’un yıllardır süzüp sabırla olgunlaştırdığı bu özel bal, artık sadece yerel değil, ulusal bir tat haline geliyor. Lezzetiyle fark yaratıyor, şifasıyla tercih ediliyor.

"Kraliçe arının yumurta atım hızını maksimuma çıkarıyor"

Hobi olarak başladığı arıcılığı severek sürdürdüğünü belirten Uzdur, "150-200 kovan arası arım var. Arı var hayat var. Kanola bitkisi aslında çok kuvvetli hocamız şöyle der yüzde 24 protein oranıyla arıcılık için bulunmaz Hint kumaşı gibi bir bitki. Nisan başında çiçekleniyor. Nisan'ın sonuna kadar 1 ay çiçekli kalıyor. Biz arıcılar da bundan müthiş derecede faydalanıyoruz. Çünkü bu çiçek öyle bir protein var ki kraliçe arının yumurta atım hızını maksimuma çıkarıyor. Bu da demek ki arılardaki koloni gücünü maksimuma ulaştırıyor kuluçka faaliyetiyle. Bizim için mükemmel bir bitki. Kanola çok yaz bitkisi değil, Mart ve Nisan yağmurlarından güzel faydalanıyor. Kuraklığa kalmadığı için çiftçi artık çok tercih etmeye başladı. Etrafımız ayçiçeği tarlaları çiftçi artık ayçiçeğini bırakıp kanolaya doğru yönelmeye başladı. Biz arıcılar bu konuya çok sevinçliyiz. Hem onlar, hem biz kazanıyoruz" ifadelerine yer verdi.

"Her sene balını sağmaya başladık"

Kuvvetli arılardan son 10 yılda kanolanın her sene balını sağmaya başladıklarını söyleyen Uzdur, "Ekstradan bizim için karaçalı, ayçiçek balı bir de literatürümüze Trakya bölgesi olarak kanola balı da girdi. Mükemmel bir bitki. Çiftçiler iyi ki var iyi ki ekiyorlar. Şuanda daha çiçek geçmedi. Mayıs 15 gibi kanola bal hasadını yapıyorum. 10 senedir bunun balını süzerim. Süzüyoruz balını 1 hafta dinlendiriyorum dinlendirme kazanında. 9-10'uncu gün krem bal tarzında oluyor. Donunca beyazlaşıyor, şeffaflaşıyor. Çok değişik fındık ezmesi gibi bir balı var" ifadelerine yer verdi.

Son 2-3 yıldır Türkiye'nin farklı bölgelerinden tercih edenler olduğunu ve ilginin her geçen yıl arttığını söyleyen Uzdur, kanola balının Tercih sebebi olmaya başladığını ve Trakya'nın yeni markası olma yolunda ilerlediğini aktardı. 

Edirne'nin Lalapaşa ilçesinde yüksek verim bekleyen arıcılar, ilk kanola balı hasadını 15 Mayıs tarihinde yapacak.