'Toprağı koruyalım'

TEMA Vakfı Edirne Temsilcisi Şirin Çoğal "Toprağı koruyabilmek için fazla tüketimden kaçınmalı, tüketim tercihlerimizi toprak ayak izimizi küçültecek yönde değiştirmeliyiz."

'Toprağı koruyalım'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

TEMA Vakfı Edirne Temsilcisi Şirin Çoğal, Toprak Bayramı ve Dünya Çölleşme ile Mücadele Günü nedeniyle mesaj yayımladı.

Çoğal, mesajında toprağın yaşam için önemine dikkat çekerek insanların gündelik yaşamlarında yapacakları değişikliklerin toprak kaybının önüne geçilmesinde önemli bir etken olduğunu vurguladı.

2015 yılında BM tarafından kabul edilen Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri'ne değinen Çoğal, hedeflerin katılımcı ve kapsayıcı bir kalkınma sürecinde yol haritası niteliğinde olduğunu belirterek, "Bizi besleyen gıdalar, giydiğimiz giysiler, evlerimiz, yani hayatımızı sürdürmek için gerekli olan her şey topraktan geliyor, toprak bize hayat veriyor." ifadelerini kullandı.İnsanların toprağı sonu olmayan bir varlık gibi görmemesi gerektiğini vurgulayan Çoğal, şunları kaydetti: "Tüketim alışkanlıklarımızda yapacağımız küçük değişikliklerin toprağı korumada büyük bir önemi var. Tükettiğimiz her ürünün toprak ayak izimizde katkısı olduğunu söyleyebiliriz. Örneğin, 1 litre sütün üretimi 1,5 metrekare,1 otomobilin üretimi 150 metrekare ve bir dizüstü bilgisayar 10 metrekare toprağa mal oluyor. Bunlar gibi toprak tüketimine birçok örnek vermek mümkün. Bu sebeple toprağı koruyabilmek için fazla tüketimden kaçınmalı, tüketim tercihlerimizi toprak ayak izimizi küçültecek yönde değiştirmeliyiz."

Çoğal, Türkiye'nin ulusal kalkınma öncelikleri çerçevesinde sağlıklı ve verimli toprak varlıkları koruması ve arttırılması için çalışmalar yapması gerektiğini belirterek bu sayede yoksullukla mücadele, gıda güvenliği, su varlıklarına erişim, biyolojik çeşitliliğin korunması ve iklim değişikliği konularında ülke olarak ilerleme kaydedilebileceğini bildirdi.

AA