Toprağa can veriyor ama sahip çıkan yok

Emekli Öğretmen Nadir Adlı, Edirne toprağına can veriyor. Edirne toprağından yapılan tabaklar, Dünyanın her yerine hediye olarak gidiyor. Ancak Adlı'ya sahip çıkan yok

Toprağa can veriyor ama sahip çıkan yok
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türkiye'de çinicikte ilk önce Kütahya'nın akla geldiğini oysa Edirne'nin çinicilik tarihinin çok eskilere dayandığını söyleyen Nadir Adlı, ilgisizlikten şikayetçi. Eski Güzel Sanatlar Galerisi Müdürü ve Çini Sanatçısı Nadir Adlı, Çiniciliğin öğrenilmesi için açılan kursun nedensiz kapatıldığını , çalışmalarını Edirne Ticaret Borsası sayesinde sürdürdüğünü söyledi.

1000 DERECELİK FIRINDA PİŞİYOR

Edirne'de çiniciliğin çok eski zamanlara dayandığını belirten Çini ustası Nadir Adlı, "Makedonya kalesinde yapılan kazılarda çini yapımında kullanılan fırınlara rastlanılmıştır. Bu da gösteriyor ki, Edirne'de çinicilik Kütahya'dan eskidir. Yaptığım ürünlerde Edirne toprağı kullanıyorum. Bu çok özel bir toprak. Hazırlanan kalıplar 1000 derece ısında olan fırında pişiyor. Yani bu gün toprağa gömdüğünüz bir çini tabağının bozulması için en az 1000 derecenin üzerinde bir ısıya maruz kalması gerekmektedir. Tabaklar genelde Edirne'de bulunan tarihi eserlerimizi kullanıyorum. Bunun yanında yok olan konak ve saray motifleri de ağırlıklı olarak kullanılıyor. Çinicilik Edirne tanıtımında çok önemli çalışma ancak, gerekli ilgi yok. Çalışmalarımı Edirne Ticaret Borsasının desteği ile sürdürüyorum ve yapmış olduğum çiniciler Borsa tarafından alınarak, gelen konuklara hediye ediliyor" dedi. Tabaklar üzerindeki motiflerinin boyamalarının eşi tarafından yapıldığını belirten Adlı, "Yeni ustalar yetişsin diye uğraştım ama olmadı. Boyama işini eşim yapıyor" dedi.

KURS KAPATILDI

Yeni çini ustalarının yetişmesi için Edirne Kültür ve Turizm Müdürlüğü Bünyesinde kurs açıldığını belirten Nadir Adlı, daha sonra kursun kapatıldığını söyledi. Kursta çiniciliğin tüm detaylarının öğretildiğini ve uygulamalar yapıldığını belirten Adlı, "Halen nedenini anlayamadığım bir şekilde kurs kapatıldı. Ben yaşayan tek çini ustasıyım. Benden sonra kimse kalmayacak ve sanat ölecek" dedi.