Toplayıp sattığı güvemle geçimine katkı sağlıyor

Edirne'de doğada yetişen, alıç, güvem, dağ eriği, dağ armudu ve kuşburnu gibi yabani meyveler vatandaşlara gelir kapısı oluyor. Kentte doğada yetişen toplaması oldukça zor olan erik, güvem, kuşburnu ve alıç toplayıp sokaklarda satan 66 yaşındaki Safiye Yeşilyurt, evinin geçimine katkı sağlıyor. Güvemden marmelat, hoşaf ve reçel de yapılabiliyor.

Toplayıp sattığı güvemle geçimine katkı sağlıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne’de doğada yetişen, alıç, güvem, dağ eriği, dağ armudu ve kuşburnu gibi yabani meyveler vatandaşlara gelir kapısı oluyor. Kentte doğada yetişen toplaması oldukça zor olan erik, güvem, kuşburnu ve alıç toplayıp sokaklarda satan 66 yaşındaki Safiye Yeşilyurt, evinin geçimine katkı sağlıyor. Güvemden marmelat, hoşaf ve reçel de yapılabiliyor.

“Birçok hastalığa iyi geliyor”

Safiye Yeşilyurt, güvemin birçok hastalığa iyi gelen bir bitki olduğunu belirterek; “Güvemin şeker, tansiyon, karaciğer yağlanması, kanser gibi hastalıklara iyi geldiği biliniyor. Ben bunu dağdan çalıların arasından topluyorum. Toplaması çok zor oluyor. Ellerimle topladığım için ellerim yara oldu. Kapıkule yolu üzerindeki çalılıkların arasına girip topluyorum. Her sene topluyorum. Televizyonda izliyordum güvemin çok yararlı bir bitki olduğunu ve hastalıklara şifa olduğunu duymuştum. Ben de toplayıp satmaya karar verdim. Güvemin şifa olduğunu bilenler mutlaka alıyor, bilmeyenler zeytin sanıyorlar. Eylül-Ekim ve Kasım Ayı’nda güvemi toplayabiliyoruz. Don olayları başladığı zaman güvem de kalmıyor” dedi.

Faydasını bilenlerin sormadan satın aldığını belirten Yeşilyurt, satışların iyi gittiğini ve hepsini satıp ertesi gün tekrar satışa çıktığını söyledi.  Faydası saymakla bitmeyen güvemin, yarım kilosu 5, kilosu ise 10 liradan satılıyor.

Gençler de ilgi göstermeye başladı

10 kiloluk büyük bidonda ayva, yeşil elma, limon ve güvem karıştırıp içildiğinde de şifa kaynağı olduğunu söyleyen Yeşilyurt, en çok güven satın alan kesimin yaşlılar olmakla birlikte gençlerin de ilgi göstermeye başladığını belirtti. Dağdan zorlu süreçle birlikte topladığı güvemleri satarak geçimine katkı sağladığını ifade eden Yeşilyurt, “Eşim emekli ama bel fıtığı olduğu için şuan çalışamıyor. Emekli maaşı da yetmediği için ben de eve bu şekilde katkı sağlamaya çalışıyorum” dedi.

Özlem Ceylan