Toplanan süt miktarı ve verimi arttı
Türkiye genelinde toplanan inek sütü miktarı, geçen yıl Haziran ayına kıyasla bu yıl aynı ayda yüzde 3,1 artarak 864 bin 15 ton oldu. Edirne Merkez İlçe ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği (SÜTÜB) Başkanı Mustafa Suiçmez, bu artışın en önemli sebeplerinden birisinin her geçen gün üreticinin kendisini yenilemesi ve hayvanların daha kaliteli- verimli olmasına özen gösterilmesi olduğunu söyledi.
Türkiye İstatistik Kurumu, haziran ayına ilişkin süt ve süt ürünleri üretimi verilerini açıkladı. Buna göre, toplanan inek sütü miktarı, haziranda yıllık bazda yüzde 3,1 artışla 864 bin 15 ton oldu. Bu oran ocak-haziran döneminde ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,7 artarak 5 milyon 110 bin 499 tona çıktı.
“Bir inekten alınan süt 20 litrenin üstündedir”
Türkiye İstatistik Kurumu’nun(TUİK) açıkladığı Türkiye genelinde toplanan inek sütü miktarındaki artışın nedenlerine yönelik açıklamalarda bulunan (SÜTÜB) Başkanı Suiçmez; “Ulusal Süt kayıt sistemine baktığımızda 2019 yılı ile 2020’nin Haziran ayı arasında bir artış olduğunu görüyoruz. Bunu birçok sebebe bağlayabiliriz. En önemli nedenlerinden birisi her geçen yıl bu hayvanların daha kaliteli ve verimli olmasına özen gösteriliyor olmasıdır. Bugün günlük 15 litre süt veren bir inek bundan 5 yıl öncesinde belki de bu verimi sağlamıyordu. Şimdi bir inekten alınan süt 20 litrenin üzerindedir. Diğer taraftan kaliteli beslemeye dikkat edilmesidir. Üreticimiz de kendisini her geçen gün yeniliyor. Bu da üretim artışına katkı sağlayarak süreklilik haline geliyor” şeklinde açıklamada bulundu.
2 yıl arasında 15 ton fark var
Edirne’de sütün tamamını temsil etmediklerini söyleyen Suiçmez, Burada üretilen sütün yüzde 10’u kadarını temsil ediyoruz. Birliğimiz o kadar büyük kapasiteli değil. 1 yıl önce ve sonrası arasında 15 ton gibi bir fark var. 2019’un Haziran ayında 2020’nin Haziran ayındaki üretim arasına bakılınca15 ton artış var. Türkiye istatistik kurumlarının verdiği rakamlar doğrudur” dedi.
Köylerde hayvancılığın eskisi gibi kalmadığı yönünde söylentilerin çok olduğunu aktaran Suiçmez, aile işletmelerinin sayısının azalmasının süt üretimini olumsuz etkilediği anlamına gelmemesi gerektiğini vurguladı.
Trakya bölgesinde ve ülkede hayvan işletmelerinin kurulduğunu dile getiren Suiçmez; “Üretimde artış var ama öte yandan aile işletmelerinde gözle görülür bir eksilme var. Aile işletmelerinin kapanma nedenleri arasında gençlerin hayvancılığa sıcak bakmaması da yer alıyor. Öte yandan yem maliyetlerinin yüksek olması vb nedenleri de sıralayabiliriz. Ama gençlerin hayvancılık mesleğine sıcak bakmaması en büyük nedendir. 2-3 yıl önce Trakya genelinde hayvancılıkla uğraşanların durumuna yönelik bir araştırmamız oldu. Yaş ortalaması 56 gibi” dedi.
“Babasının bıraktığı 5 ineği 10’a yükseltecek gençleri bulmamız lazım”
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın genç çiftçi projesinin yanı sıra başka projeler de ürettiğini söyleyen Suiçmez, gençleri çiftçiliğe özendirici projelerin arttırılmasıyla birlikte köyden kente göçün önünün kesileceği ve köylerdeki yaşam kalitesinin yükseleceğini belirtti.
Babasının bıraktığı 5 ineği 10’a yükseltecek gençlerin araştırılması gerektiğinin altını çizen Suiçmez; “Bunlara doğru analiz edersek çok güzel sonuçlar elde edeceğiz. Üretim ve gençlerin istihdamı yönünden güzel bir adım atılmış olacak. Toplumsal ve sosyal anlamda her katmanı etkileyecek yenilikler yapılacak” dedi.
Özlem Ceylan