Tokat'ı Edirne'ye taşıdı

Tarihi Bedesten Çarşısı'nda yöresel kıyafetlerin satıldığı işletme açan Tokat Pazar İlçesi doğumlu 56 Yaşındaki Kadın Girişimci Ülker Bodur, memleketinin yöresine ait olan el baskılı özel kumaşlardan dikilen kıyafetleri Edirne'ye tanıtmak istediklerini ifade etti.

Tokat'ı Edirne'ye taşıdı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kadın Girişimci Bodur, yöresel kıyafetlerde el baskılı kumaş kullandıklarını, kente gelen turistlerin tercih ettiklerini ve vatandaşların istekleri doğrultusunda Tokat’a özgü özel modeller de getirtebileceklerini söyledi.

“Yöremizin kıyafetlerini tanıtıyoruz”

Emeklilik zamanını evde boş oturarak geçirmek istemeyen Bodur, Edirne’ye öğrenci okutmak için geldiklerini ve sonrasında Edirne’ye yerleştiklerini ifade ederek;  “Emekli olduktan sonra evde oturmayı sevmediğim için kendime oyalanacak bir iş bulmak istedim. Edirne’de bir farklılık yaratarak yöremizin kıyafetlerini Edirne’mize tanıtarak bir katkımız olsun istedik. Kıyafet anlamında Edirne’de bu tarz bir dükkân yok. Elbette farklı tarzda vardır ama bizimkisi Tokat Yöresi’nin özel dikilmiş ve özel baskılı kıyafetleri olduğu için biz bir ilki başlatmış olduk. İnşallah Edirneli bayanlarımızı yöresel kıyafetlerimiz ile mutlu ederiz. Alan vatandaşlar çok memnun. Ben dükkânı açmadan önce kendi arkadaşlarıma hediye ettiklerim olmuştu. Sonra oldukça beğenildi getirtmeye başladık” dedi.

“En büyük destekçim abim oldu”

Edirne’de böyle bir işi yapmasındaki en büyük destekçisinin tekstil işiyle uğraşan abisi olduğunu söyleyen Bodur, “ Beğenen ve isteyen arkadaşlara memleketten sipariş ile getirtiyorduk. Baktık ki böyle olmayacak abimin de desteğiyle bir dükkân açmaya karar verdik. Bedesten Çarşısı’nda dükkân açmamızdaki sebebimiz ise tamamen yöresel kıyafetler sattığımız için tarihi bir yer olsun istedik. Ürünlerimiz yazın çok kullanışlı olduğu için tercih ediliyor. Boyalarında hiçbir katkı maddesi olmadığı için akma yapmaz. Kırışmayan kumaşlardan dikiliyor. Dükkânımızda, Tokat Yöresine özgü dertsiz örtü dediğimiz sofra bezlerimiz var, şalvar çeşitlerimiz, şallarımız var, tuniklerimiz, çeşitli motiflerle işlenmiş elbiselerimiz, bohça çeşitlerimiz var, çantalarımız,  eşarplarımız sıcak havada terletmeyen tiril tiril kumaşlardan oluşan çeşitlerimiz mevcut. Yaz ayında olduğumuz şuan elbise, tunik ve şalvar en çok sattığımız ürünler arasında yer alıyor. Dükkânımızı açalı birkaç gün oldu ona rağmen satışlarımız iyi gidiyor. Eş dost tanıdıklar sağ olsunlar çevresine de söyledikleri için müşterilerimiz artıyor” şeklinde konuştu.

“Kırkpınar iyi gelecek”

Bu hafta Kırkpınar haftası olması dolayısıyla tüm esnaflarda olduğu gibi tarihi çarşılarda da hareketlilik olacağını dile getiren Kadın Girişimci Ülker Bodur; “ Dükkânımızı açma zamanlamamız güzel oldu. Edirne için bayram günlerinden olan Kırkpınar Yağlı Güreşlerini izlemek için Türkiye’nin çeşitli yerinden yerli ve yabancı turistler geliyor. Diğer esnaflara olduğu gibi bizim için de iyi olacağını düşünüyorum. Çünkü yerli yabancı birçok turist geliyor. Bu tarihi çarşılara uğramadan gitmiyorlar. Böylece biz de Tokat yöresinin kıyafetlerini tanıtmış oluruz” dedi.

Kadın Girişimci Ülker Bodur, kendi yöresinin kıyafetlerini Edirnelilerle tanıştırmak için mesafeleri ortadan kaldırdıklarını ve Edirnelileri, kadın eliyle dikilip işlenmiş farklı ürünlerle tanıştırmak istediklerini dile getirdi.

“Tokat’a gittiklerinde yabancılık çekmesinler”

Bu işletmeyi, bir Edirneli vatandaşın Tokat’a yolu düşüp gezme fırsatı bulduğunda yöresel kıyafetleri gördüğü zaman anımsaması için açtıklarını söyleyen Bodur; “Nasıl ki Edirne ciğeri ve badem ezmesi kavala kurabiyesi gibi lezzetlerle farklı şehirlerde tanıtılıyorsa biz de bir farklılık yaratıp yöremizin kıyafetlerini Edirne’ye tanıtmak istedik. Bir gün Tokat’a gittiklerinde ürünlerimizi tanımış görmüş olarak giderler, Edirne’de görmüştük diye bilgi sahibi olurlar diye düşündük. Bizlerin bu bayrak altında gönül rahatlığıyla yaşamasını sağlayan Atatürk’ümüzün suretinin baskılı olduğu şallarımız çok büyük ilgi gördü” dedi. Tokat’ın yöresel kıyafetleri tarihi çok eskilere dayanan ‘Yazmacılar Sitesi’nde 45 bayandan oluşan bir ekip tarafından ortaya çıkarıldığı rivayet ediliyor.

Özlem Ceylan