TOBB Edirne'nin örnek girişimcisi
Yaptığı projelerle Trakya bölgesindeki kadınlara örnek olan ve büyük beğenisini toplayan Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB) Edirne Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Elmas Aslan, kadınların hayatta büyük bir öneme sahip ve ayrı bir yeri olduğunu, her kadının kendi ayakları üzerinde durması için mücadele etmesi gerektiğini vurguladı.
Aslan, kendi yaşamından örnekler vererek kadınların iş hayatında olmaları gerektiğinin bunun için de yapmaları gereken şeylerin ayrıntılarını anlattı.
Projelerinin sosyal sorumluluk içerdiğini ve her kesimden kadına dokunduklarını aktaran Aslan, Özellikle de Kırsalın Doğal Pazarı Kadın Girişimciler Projesi sayesinde kırsal kesimdeki kadınlara çok daha yakınlaştıklarını ve onlara yönelik her projede ortak çalışabildiklerini, KETEM ile köylere hizmet götürme projesi gerçekleştirdiklerini söyledi.
“Hedefler merdiven gibidir”
Aynı zamanda iyi bir gözlemci olan Aslan hedeflerin bir merdivene benzediğini ve aşama aşama gerçekleşebileceğini söyleyerek; “Girişimci olmak için mücadeleci olmak gerekir, hedefin, vizyonun olmalı. Yeniliklere açık olmalı ve en önemlisi de emek vermelisiniz. İnsanların isteği ve arzusu çok çabuk tükeniyor. Bir şeyi gerçekten istiyorsanız o işten vazgeçmemelisiniz. İstediğiniz bir yol var. Bu yolculukta sonuna kadar mücadele edin. Girişimcilik insana birçok şey katar. Bana ticarete atılmayı, hayatla mücadele etmeyi, erkek çalışanların içinde saygı görmek gibi birçok şey kattı. Bulunduğum ortam bayana göre bir ortam değildi. Sebze meyve ihracatı yapıyorsun. Yükleme boşaltma yapıyorsun. Tamamen erkek egemene göre işlerin içerisinde yer aldım. İnsan nasıl durursa o duruşuna göre saygı görür. Ben de o duruşumla her yerde bir abla, bir kardeş gibi karşılandım. Bir kadının böyle bir iş yaptığını bu gibi zorluklarla mücadele ettiğini görmüş ve göstermiş oldum. Bir gün dünyaya yeniden gelirsem tekrar girişimci olurum. Girişimcilik insana çok güzel şeyler katıyor. Girişici sürekli üreten olmak zorundadır. Türkiye’de dünya’da kadına yönelik çalışmalarda özellikle de ekonomide en büyük destek kadındır. Kadının olduğu yerde düzen ve disiplin vardır. Kadın isterse yapar. Ben çok zor şartlarda buralara geldim. En önemli şey istemektir. Herkese girişimci olmayı tavsiye ediyorum. Çünkü girişimciliğe devletin de çok büyük destekleri oluyor. Girişimci olunca evine ekmek götürüyorsun. Çocuklarına katkı sağlamış oluyorsun. Her kadın ayaklarının üzerinde durmalı. Hayat merdivendir. Nasıl asansör bozulunca merdivenlerden çıkmak zorunda kalıyorsun, hayatta bu şekilde bir merdivene benzer.
“Deneyimlerimden faydalansınlar”
Trakya bölgesindeki kadınlara ve gençlere çağrıda bulunan Elmas Aslan; “Özellikle yurt dışı deneyimlerime dayanarak ben bütün kadınların yanında olduğumu hatırlatmak istiyorum. Kapımız herkese açıktır. Trakya Üniversitesi girişimcilik bölümü öğrencilerimiz de gelebilir. Benim bildiğim deneyimleri onlarla paylaşmak isterim. Trakya bölgesinden daha çok girişimci bekliyorum. Kadınlar pes etmesin. Ben geri vitesi sadece arabada kullanırım. İstediğiniz şeylerden hedeflerinizden vazgeçmeyin. Örneğin; Bugün köydesiniz. Bir çuval ununuz var. Ekmek yapmayı bilmiyorsunuz. Onu yoğuracaksınız. Çabalayacaksınız, uğraşacaksınız. Bir şekilde başaracaksınız. Girişimcilik de bunun gibidir” tavsiyelerinde bulundu.
Pazarda sayı 125 ulaştı
Kadın girişimciler olarak birçok projeler yapan Elmas Aslan, Kırsalın Doğal Pazarı Kadın Girişimciler Projesi ile köylülerin gönlünü fethettiğini, illere giderek gözlemler yaptığını aktararak; “Yönetim ile birlikte Edirne’de 28 köye tek tek giderek ziyaretlerde bulunduk. Köylerdeki muhtarları tek tek gezerek pazarda tezgâh açmaları için destek istediler. Başta benim eşim yapmaz, ayıptır diyen muhtarların şimdi eşi de pazarcı oldu, kardeşi de ablası da pazarda. 15 kişi ile başladığımız pazarımızda şimdi 125 kişi oldu. Daha da sırada bekleyen köylülerimiz var. Hepsine teşekkür ediyorum” dedi.
Kaç kadın girişimci var?
Kadın girişimciler sayısının Ticaret ve Sanayi Odası’nın meclis üye sayısı ile aynı olarak belirlendiğini söyleyen Aslan; “Geçmiş dönemde 32 meclis üyemiz vardı ve Edirne merkezde 32 kadın girişimci seçilmişti. Bu girişimciler halen görevlerine devam ediyorlar. İlçelerimiz Uzunköprü ve Keşan’da da bulunan oda ve borsalardaki kadın girişimciler de il kadın girişimciler kurulunu oluşturmakta olup bu sayı yeni dönemde odamızın meclis üye sayısında değişiklik oldu. Bu sayı 41 meclis üyesi olduğu için eskiden 32 olan sayımız merkezden 41’e çıkarılacaktır. İl bazında mevcut 138 kadın girişimci var. Edirne Ticaret ve Sanayi Odası’na kayıtlı 32 kişi, Edirne Ticaret Borsası’na kayıtlı 14 kişi, İpsala Ticaret Borsası’na 14 kişi, Keşan Ticaret Borsası’na 14 kişi, Keşan Ticaret Ve Sanayi Odası’na 30kişi, Uzunköprü Ticaret Borsası’na 14 kişi ve Uzunköprü Ticaret Sanayi Odası’na kayıtlı ise 20 kadın girişimci bulunmaktadır” şeklinde konuştu.
Elmas Aslan kimdir?
Bulgaristan Kırcaali'de 1965 yılında doğdu. İlk ve orta öğrenimini Bulgaristan'da tamamlayan Elmas Aslan Bulgaristan Prof. Asen Zlatarov Üniversitesi Sağlık Teknisyenliği bölümünden mezun oldu. Bulgaristan Haskova'da Sağlık Teknikerliği, Bulgaristan Haskovo Et Entegre Tesisi Sağlık Kontrolü, Haskovo Belediye Başkanı Özel Kalem Müdürlüğü görevlerinde bulunan Elmas Aslan Türkiye'de şahıs şirketini kurarak Aslan Ticaret -Elmas Aslan Yaş Meyve Sebze İhracatı yapan firmasını kurarak Türkiye'de ticari faaliyetlerine başladı. Bulgaristan'da 2013 yılında açtığı geri dönüşüm fabrikasıyla ticari hayatına devam eden Elmas Aslan Bulgarca, Rusça ve diğer Sloven dillerini çok iyi derecede biliyor. Evli ve bir çocuk annesi.
Özlem Ceylan