Termik Santral Yapılmayacak
Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Edirne, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 2013 yılında Malkara ve Marmara Ereğlisi'nde kurulması planlanan kömürlü termik santralin Trakya Platformu'nun açtığı davalar sonucu Danıştay 6.Dairesi tarafından iptal edildiğini açıkladı.
Konu ile ilgili Türk (TMMOB) Edirne İl Koordinasyon Kurulu binasında basın açıklaması gerçekleştirildi. Kurul adına basın açıklamasını okuyan Trakya Platformu basın sözcüsü Av. Bülent Kaçar, “Elde ettiğimiz son Danıştay kararı ile hukuken kanıtlandığı gibi Trakya'ya asla kömürlü termik santral kurulamaz. Trakyamızın, insanımızın bir kez daha gözü aydın, gönlü ferah olsun. Trakya Platformu ve bölgedeki tüm yaşam savunucuları olarak yaşam karşıtı - yıkıcı tüm projeler, planlar iptal edilene kadar hukuksal, bilimsel ve toplumsal mücadelemize devam edeceğiz.” İfadelerini kullandı.
Kaçar, alınan karar ile ülkenin önemli bir tarım ve hayvancılık bölgesi olan Trakya'da halk sağlığı, temiz hava hakkı, sağlıklı beslenme, gıda güvenliği, su hakkına yönelik ciddi bir tehdit unsuru olan ve yaşam hakkına kastedecek olan kömürlü termik santralin kurulmayacağını söyledi.
“Hala Tehdit Altında Olan Yerler Var”
Günümüzde Trakya’nın ekolojisinin birçok yıkım tehdidi altında olduğunu ve Ergene nehrinin yanı sıra kurulan Organize Sanayi Bölgeleri ile Enerji Üretim Bölgeleri sanayi havzasına dönüştürülmek istendiğini ileri süren Kaçar: “Danıştay kararı ile Malkara ve Marmara Ereğlisi halkı ve doğası şimdilik termik santral belasından kurtulmuş gözükse de Şarköy, Vize, Çerkezköy, Kapaklı, Kırklareli- Dokuzhöyük, Ergene, Büyükkarıştıran hala termik santrallerin tehdidi altındadır. Trakya çok özel ekolojik değerlere, verimli tarım topraklarına sahip bir bölgedir. İnsanın; hürriyet, eşitlik ve yeterli yaşam koşulları sağlayan onurlu ve refah içinde bir çevrede yaşamak temel hakkıdır. Ekonomik faaliyet, yaşayabilmek için üretme eylemidir. Yaşayabilmek için üretme faaliyeti, kendi varlık zemini olan "yaşama" faaliyetini ortadan kaldıracak bir edime dönüştüğü anda ekonomik bir faaliyet olmaktan çıkar. Yaşamak için üretebilmek için de yaşam kaynaklarının sürekliliğinin sağlanması gerekir. Danıştay kararlarındaki hukuksal ve idari uyarılar, hükümler kurumlarca görmezden gelinemez. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı son Danıştay 6.Dairesi kararı gereğince Trakya Bölgesi'ndeki tüm termik santral plan değişikliklerini ve projelerini derhal iptal etmelidir. Danıştay kararları göstermektedir ki Trakya halkına ve hukuka rağmen bölgemizde hiçbir şey yapılamaz.” Şeklinde konuştu.
Trakya Platformu basın sözcüsü Kaçar, Trakya'da yaşamı katleden her tür projeye karşı olan Trakya Platformu’nun, yürüttüğü hukuki süreçlerle, yaptığı bilimsel çalışmalarla, toplumsal mücadeleye önemli nitelikler ve deneyimler kazandırmaya çalıştığını söyleyerek konuşmasını sonlandırdı.
İpek Deniz