'Telefonlarınızı aşırı sıcaktan koruyun'
Edirne'de 15 yıldır telefon teknik servisi ve satışı yapan Telekomünikasyon Uzmanı Fatih Gürses, yaz aylarında artan hava sıcaklıklarının cep telefonları üzerinde ciddi riskler oluşturduğunu belirterek vatandaşları uyardı. Özellikle araç içinde, torpido üzerinde bırakılan telefonların yüksek ısılara maruz kaldığında patlama riskine kadar varan tehlikeler taşıdığına dikkat çekti.
Gürses, sıcak havaların sadece insanları ve hayvanları değil, elektronik cihazları da olumsuz etkilediğini ifade ederek, “Cep telefonlarında artık dâhili batarya var ve aşırı ısınmalar büyük riskler doğurabiliyor. Bazı telefon üreticileri de bu konuda kullanıcılarını uyaran açıklamalar yaptı. Özellikle orijinal olmayan bataryalarda risk daha da büyük. Bu tür bataryalar kendini korumaya alamıyor ve patlama riski oluşabiliyor.” dedi.
Telefon şarjdayken kullanılan adaptör ve kabloların da büyük önem taşıdığını vurgulayan Gürses, “Orijinal adaptörler aşırı ısınma durumunda kendini korumaya alabilir. Ancak yan sanayi ürünlerinde böyle bir güvenlik sistemi yok. Telefon şarjı dolduktan sonra prizde bırakmamak önemli. Orijinal olmayan ürünler hem bataryaya hem cihaza zarar verebilir,” diye konuştu.
“Sosyal Medya Uygulamaları da Isınmaya Neden Oluyor”
Gürses, telefonların sadece dış etkenlerle değil, kullanım alışkanlıklarıyla da ısındığını belirterek, şunları söyledi: “Artık telefonlarımız sosyal medya uygulamalarıyla neredeyse sürekli aktif halde. WhatsApp, Twitter, Instagram gibi uygulamalar işlemcinin sürekli çalışmasına neden oluyor. İşlemciler düşük kapasiteli veya yetersizse bu durum aşırı ısınmaya yol açıyor. Sıcaklık arttıkça cihaz kendini kapatabilir ya da daha ciddi arızalar meydana gelebilir. Ana kartın aşırı ısınması durumunda bazı telefonlar tamir edilemeyecek hale bile gelebiliyor.”
Sıcak havanın sadece doğrudan güneş ışığı anlamına gelmediğini vurgulayan Gürses, “Fırınlar, atölyeler gibi yüksek ısıya sahip ortamlarda çalışan vatandaşlarımız telefonlarını bu ortamlardan uzak tutmalı. Telefonların teknik tarifnamelerinde genellikle -30 ile +65 derece arası kullanım önerilir. Bu aralıkların dışında kalan sıcaklıklar cihazlara ciddi zararlar verebilir.” diyerek kullanıcıları dikkatli olmaya çağırdı.