'Telef olacaklar'

'Soğuklar böyle devam ederse yem bulmakta zorluk çeken çok sayıda kuş telef olacak'

Yurt genelinde etkili olan karlı ve soğuk hava, kuşları da etkiliyor.

'Telef olacaklar'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

''Soğuklar böyle devam ederse yem bulmakta zorluk çeken çok sayıda kuş telef olacak''

Yurt genelinde etkili olan karlı ve soğuk hava, kuşları da etkiliyor.

Trakya Üniversitesi (TÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve kuş bilimci Yrd. Doç. Dr. Mustafa Kaya, yaptığı açıklamada, soğuk havalarda yeteri kadar besin alamayan, besin bulmakta zorlanan kuşların güçsüz düşerek hastalandığını ya da avcıların tuzağına düştüğünü belirtti. Yrd. Doç. Dr. Kaya, ''Soğuklar böyle devam ederse yem bulmakta zorluk çeken çok sayıda kuş telef olacak. Çetin kış şartlarından en fazla küçük kuşlar ve su kuşları etkileniyor. Serçe, sığırcık, tarla kuşu ve saka gibi kuşlar kara kaplı zeminde yem bulmakta zorluk çekiyor. Bir süre besin alamayan kuşların vücutları zayıf düşüyor ve toplu ölümler olabiliyor. Aynı zamanda sulak alanların buz tutması nedeniyle birçok kuş aç kalıyor'' dedi.

''BİR PARÇA EKMEK, ÇOK SAYIDA KUŞUN HAYATINI KURTARABİLİR''

Kar ve buz yüzünden aç kalan kuşların vatandaşların yardımıyla hayatta kalabileceğini ifade eden Kaya, kuşlar için doğaya bırakılan bir parça ekmek veya kuşyeminin çok sayıda kuşun hayatını kurtardığını belirtti. Kış aylarında sulak alanlarda yaşayan, nesli tehlikede olan birçok kuş türünün beslenmesine yardımcı olunması gerektiğini kaydeden Kaya, şunları söyledi:

"Yetkililerin sulak alanlarda yapacakları besin takviyeleri, kuşların hayati tehlikeleri açısından bir kurtuluş olabilir. Kuşlar için doğaya bırakılan bir parça ekmek, bir kap su, çok sayıda kuşun hayatını kurtarabilir. Yerleşim yerlerinde ya da yerleşim yerlerine yakın yerlerde yaşayan kuşların bir kısmı başta martılar ve kargalar olmak üzere şehir çöplüklerindeki atıkları yiyerek bu çetin hava koşullarında hayatta kalmak için mücadele ediyor. Fakat çöplükten beslenmek bazen kuşlar için tehlikeli olabiliyor. Kuşlar bazen zehirli gıdaları yedikleri için ölüyorlar. Kuşlara hep birlikte yardım etmeliyiz. En azından evinizdeki bayat ekmekleri çöpe değil kuşlara verelim.'' Kaya, ördek ve kaz gibi av hayvanlarının çok soğuk havalarda hareketlerinin yavaşlaması nedeniyle avcıların tuzağına düştüğünü, bazı avcıların belirtilen limitlerin üzerinde avlanarak kuş katliamı yaptığını ileri sürdü. Bu arada, Edirne'de çok sayıda kuş soğuktan donarak telef oldu. Şehir çöplüğüne akın eden binlerce kuş ise çöplüğe atılan yiyeceklerle beslenerek hayatta kalmaya çalışıyor. Bazı sokak köpeklerinin de su ihtiyacını buzları yalayarak giderdiği gözleniyor.

GALA GÖLÜNDEKİ KUŞLARA 500 KİLOGRAM YEM BIRAKILDI

Edirne Orman ve Su İşleri Şube Müdürü Dağlı, yaptığı açıklamada, ağır kış koşulları nedeniyle buz tutan Gala Gölü Milli Parkı'nda kuşların yem bulmakta zorluk çektiğini söyledi. Dağlı, şu bilgileri verdi: ''Gala Gölü Milli Parkı, 163 farklı tür kuş ve su kuşunun barınma ve beslenme ihtiyaçlarını karşıladığı doğal bir yaşam alanıdır. Göl buz tutunca özellikle göçmen kuşlar yem bulmakta zorluk çekmeye başladı. Bölgeye tahıl ürünlerinden oluşan 500 kilogram yem attık. Doğal hayatın ve biyolojik çeşitliliğin korunması amacıyla olumsuz hava şartları sürdüğü müddetçe aynı yönde çalışmalarımız devam edecektir."

Dağlı, Gala Gölü Milli Parkı alanının, Edirne'nin Enez-İpsala ilçeleri arasındaki 3 bin 90 hektarı sulak, 3 bin hektarı da ormanlık olmak üzere 6 bin 90 hektar olduğunu söyledi.

Kuşların göç yolları üzerindeki Gala Gölü'nün çok sayıda kuş türüne ev sahipliği yaptığını kaydeden Dağlı, gölde şu anda çok sayıda yaban ördeği, kaz, karabatak ve kuğu yaşadığını belirtti.