TEDES Edirne'de uygulanacak mı?

Edirne İl Emniyet Müdürlüğü ve Edirne Belediye Başkanlığının ortak projeleri TEDES'in hayata geçmesi halinde, kazalar azalacak, denetim artacak ve Edirne Belediyesi kesilen cezalardan pay alacak.

TEDES Edirne'de uygulanacak mı?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

 

Trafik kazalarını önleme, can ve mal güvenliğini sağlama olarak bilinen TEDES uygulamasının Edirne’de hayata geçirilmesi için çalışmalar sürüyor. Edirne İl Emniyet Müdürlüğü ve Edirne Belediye Başkanlığı tarafından yürütülen çalışmaların hayata geçirilmesinden sonra kesilecek olan cezalardan Edirne Belediye Başkanlığı da pay alacak.

Çalışmaların sürdüğünü ve Edirne Belediyesi ile görüşmeler yapıldığını belirten yetkililer, sistemin hayata geçirilmesi ile trafikte yaşanan birçok sorunun sona ereceğini ve denetlemelerin elektronik ortamda yapılması ile insan unsurunun azalacağını söylediler.

“TEDES NEDİR?”

Karayollarında can ve mal güvenliğini sağlamak, düzenli ve güvenli trafik akışını temin etmek amaçlarına hizmet etmek üzere kurulmuş veya kurulacak sistemlerle trafik kural ihlallerinin izlenerek görüntülendiği ve tespit edildiği, bilgilerin toplandığı, trafik idari para cezası karar tutanağına dönüştürüldüğü ve "Trafik Elektronik Denetleme Sistemi" olarak adlandırılan ana izleme ve görüntüleme sistemidir.

 “TEDES NASIL ÇALIŞIYOR”

TEDES; hız koridorlarının giriş ve çıkış noktalarına yerleştirilen kameralarla araçların fotoğraflarını çekerek plakaları, giriş ve çıkış zamanlarını kayıt altına alıyor. Kaydedilen araçlara ait hızlar (HIZ = YOL / ZAMAN) formülüyle sistem tarafından hesaplanıyor.

Aynı anda araç sorgulaması da yapılarak, araç cinsine göre hız limitleri aşıldıysa cezai işlem uygulanıyor. İhlali gerçekleştiren araca ait bilgiler ve görüntü, ceza makbuzuyla birlikte araç sahibine posta yoluyla gönderiliyor. Ayrıca sistem sayesinde yakalamalı- hacizli, çalıntı-kayıp ve adli olaylara karışmış araçlar da tespit edilebiliyor.

Her hız koridoru için hız kurallarına uyularak terk edilmesi için gereken azami zaman dilimi saniye cinsinden belirlenmiştir. Bu zaman dilimi altında koridoru terk eden araca, cinsine göre cezai işlem uygulanmaktadır. (Örneğin; A koridorunun uzunluğu 3500 metre, 70 km. hızla giden bir otomobilin kurallara uygun bu koridorda geçireceği süre 178 saniyedir. Otomobil, koridoru 177 saniye ile terk ederse hız kural ihlali yapmış sayılır.)

TEDES NE SAĞLAYACAK?

TEDES’in ne gibi fayda sağlayacağı konusunda ise yetkililer, “Trafik kazalarının, tüm yol kullanıcıları için çeşitli kayıpları beraberinde getirdiği muhakkaktır. Trafik kazaları ayrıca, sağlık ekiplerinin, güvenlik güçlerinin ve adalet sisteminin de iş yükünü artırmakta, kamu kurumlarının, özel kuruluşların ve kişilerin de maddi/ manevi kayıplarına sebep olmaktadır. TEDES’in kurulumuyla amaç ceza yazmak değil, can kayıpları ve yaralanmaların önüne geçmektir.” dediler.

SİSTEM KONYA’DA UYGULANIYOR

Sistemin Konya’da uygulandığını belirten yetkililer, “Bu sistem sayesinde Konya’da kazalarda önemli ölçüde azalma oldu. Bunun yanında sürücüler kurallara daha fazla uymaya başladılar” dediler.