TED EDİRNE KOLEJİ'NDE CUMHURİYET COŞKUSU
Bölgenin en büyük eğitim yatırımı olan TED Edirne Koleji'nde 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın 97'inci yılı büyük coşkuyla kutlandı. Kutlamalar okul bandosunun tören alanına gelişi ve yerini almasıyla başladı. Atatürk büstüne çelenk sunumu, saygı duruşu ve istiklal Marşı'nın okunmasının ardından konuşmalara geçildi. Kurucu Müdür Arzu Aydın yaptığı konuşmada 'Neredeyse Cumhuriyetimiz ile yaşıt Türk Eğitim Derneği'nin okulu olarak İyi günde kötü günde vatanımıza bağlıyız. Bizler, Cumhuriyet' in temeli olarak okulumuz aracılığıyla öğrencilerimize birey olduklarını ve diğer tüm bireylere adalet ve sevgi borçlu olduklarını öğretme amacındayız.' Dedi.
Kovid-19 kuralları çerçevesinde kutlandı
TED Edirne Koleji’nin bahçesinde 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 97’inci yılı dolayısıyla tören düzenlendi. Kovid-19 salgın riskinin devam etmesi nedeniyle tören alanında gerekli tedbirler alındı. Okula girişte ateş ölçümü ve maske kontrolü yapıldı. Törene gelen öğrenci ve velilerin maskesini gün boyu hiç çıkarmadığı görüldü.
“Mustafa Kemal Atatürk, hedefi medeni uluslar seviyesini aşmak olarak belirlemiştir”
Millet olarak zafere ulaştığımız Kurtuluş Savaş’ının yeni, güçlü bir Devlet ve Cumhuriyet yönetimi ile taçlandırılışın üzerinden 97 yıl geçtiğini dile getiren Okul Kurucu Müdürü Arzu Aydın; “Bağımsız ve kimseye muhtaç olmadan yaşama arzusu ile elde edilen bu büyük zaferi kalıcı hale getirmek isteyen Mustafa Kemal Atatürk, hedefi medeni uluslar seviyesini aşmak olarak belirlemiştir” dedi.
“İyi günde kötü günde vatanımıza bağlıyız”
Mustafa Kemal Atatürk’ün, bu hedefe ancak cumhuriyet ve demokrasi ile varılabileceğini gördüğünü söyleyen Aydın; “Cumhuriyetimizi tam bağımsız, güçlü ve demokrasi içinde yaşayan bir dünya devleti olarak sürekli kılmak için bugün hepimize büyük görevler ve sorumluluklar düşmektedir. Bu nedenle, neredeyse Cumhuriyetimiz ile yaşıt Türk Eğitim Derneğinin okulu olarak “İyi günde kötü günde vatanımıza bağlıyız.” Bizler, Cumhuriyet’ in temeli olarak okulumuz aracılığıyla öğrencilerimize birey olduklarını ve diğer tüm bireylere adalet ve sevgi borçlu olduklarını öğretme amacındayız. Bunun için de var gücümüzle çalışıyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle bu büyük günün 97. yıldönümünde, bütün halkımızın, bütün öğretmen arkadaşlarımın ve geleceğimizin teminatı olan siz değerli ve biricik öğrencilerimizin bu büyük bayramını kutluyor, vatanı uğruna canını feda eden aziz şehitlerimizi rahmet ve şükranla anıyorum” ifadelerine yer verdi.
Öğrencilerin okuduğu şiirler velileri duygulandırdı
TED Edirne Koleji 3/A sınıfı öğrencilerinden Hüseyin Altay ve 3/B sınıfı öğrencilerinden Cemre Hüma Yenici Kovid-19 tedbirlerine uyum içerisinde ‘Cumhuriyet şiiri’ okudu. Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı 7/A sınıfı öğrencilerinden Tuğçe Naz Ünal gerçekleştirdi.
“Cumhuriyet Türk Milletine bırakılmış en büyük miras ve vazgeçilmez bir değerdir”
Tuğçe Naz Ünal yaptığı konuşmada; “19 Mayıs 1919’da Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkarak milli mücadeleyi başlatıp 29 Ekim 1923 tarihinde de Cumhuriyeti biz kurduk onu yaşatacak olan sizlersiniz diyerek ilan ettiği Cumhuriyet Türk Milletine bırakılmış en büyük miras ve vazgeçilmez bir değerdir. Cumhuriyete sahip olmak yeterli değil, ona layık olmak da gerekir. Bunun için biz gençler her yıl köklenen Cumhuriyeti bir çınar edasıyla büyütelim. Bu görevi yerine getirebilmek için devamlı kendisini yenileyen, geliştiren bilgili ve güçlü gençler olalım” dedi.
Cumhuriyeti bilmek yetmez öğretmek gerek diyen Tuğçe Naz Ünal, anlamak yetmez anlatmak gerek, sevmek yetmez sevdirmek gerek yaşamak yetmez yaşatmak gerek diyerek konuşmasını sonlandırdı. Ardından 4/A sınıfı öğrencilerinden Fatma Berrin Şengör ve 4/B sınıfı öğrencilerinden Bora Özkan ‘Türkiye Cumhuriyeti’ şiirini okudu. Basketbol ve dans gösterisi ile birlikte İleri Marşı’nı söyleyen öğrencilere veliler de eşlik etti. Beden Eğitimi Öğretmeni Esra Gürbüz yönetiminde öğrencilerin sunduğu jimnastik gösterisi ilgiyle izlendi.
Zeybek gösterisinin ardından TED Edirne Koleji okul korosu ve öğrencilerin toz boya ile Atatürk yazı gösterisini veliler telefonlarına kaydetti.
Yarışmalarda dereceye giren öğrenciler ödüllendirildi
Edirne İl Milli Eğitim Müdürlüğü İl Birincisi Özüm Öyküm Erdemir şiirini okudu. Türkçe zümresinin açmış olduğu şiir yarışmasında dereceye giren 6/A sınıfı öğrencilerinden Arya Issıgün, 6/C 2. Sınıfı öğrencilerinden Şevval Dondurmacı ve 7/B sınıfı öğrencilerinden Mehmet Arda Uzanlar’ a Matematik Caribou Yarışmasında dereceye giren Alper Atlı ve Rüzgâr Öztürk’e ve Resim Yarışmasında dereceye giren Ela Yardımcı, Bartu Arı ve Fatma Yağmur Gezici’ye ödülleri verildi.
“Okulumuzun imkânları sayesinde aynı coşkuyu yaşadık”
Cumhuriyet Bayramı’nın 97’inci yılını kutlamanın mutluluğunu yaşadıklarını söyleyen Öğrenci velilerinden Güliz Elif Yardımcı, “Okulumuzun imkânları sayesinde diğer bayramlarda geçirdiğimiz coşkuyu yaşama imkânı bulduk. Kovid-19 tedbirleri kapsamında kısıtlı ve tedbirli bir bayram kutlanmasına rağmen okulumuzun geniş bahçesi olması sayesinde o coşkuyu kaybetmedik. Biz de çocuklarımızla birlikte bu özel günü yaşamış olduk. Okul kurucusu, yönetimi ve emeği geçenlere teşekkür ederiz” dedi.
“İlk günkü heyecanla coşkuya ortak olduk”
Çocuklarının 29 Ekim coşkusuna ortak olduklarını belirten Velilerden Emel Topalova; “Duygu dolu anlar yaşadık. Gösterileri izlerken çok heyecanlandık ve duygulandık. Bu duyguları ilk günkü heyecanla ömür boyu yaşamamız gerekiyor. Bu yıl salgın bizi kısıtladı ama hava da elverişli olduğu için okulumuzun bahçesinde bu coşkuyu yaşama imkânı bulduk. Her şey çok güzel oldu. Emeği geçenlere teşekkür ederiz” dedi.
“Sosyal mesafe içinde coşkuyla kutladık”
TED Koleji yönetimine verdikleri emeklerden dolayı teşekkür eden Velilerden Selin Özel, “Salgın dönemine uygun olarak hazırlanan törende biz veliler de 29 Ekim coşkusunu yaşama fırsatı bulduk. Tören alanı sosyal mesafeye uygun şekilde hazırlanmıştı. Kapıdan girişlerde gereken önlemler alınmıştı ve herkes maskesini takmıştı. Sosyal mesafe çerçevesinde çok anlamlı ve coşkulu bir tören gerçekleşti. Hem çocuklarımız hem de bizler büyük heyecan duyduk” dedi.
TED Edirne Koleji öğrenci, öğretmen ve velilerin büyük bir coşku ile 10’uncu yıl Marşı’nı söylemesinin ardından düzenlenen tören sona erdi.
Özlem Ceylan