Tabyalarda restorasyon devam ediyor

Balkan savaşı sırasında Edirne müdafaasında önemli rol oynayan Hıdırlık tabyalarında restorasyon devam ediyor.

Tabyalarda restorasyon devam ediyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Balkan Savaşları sırasında Edirne savunmasının yapıldığı1800 metrelik 'Hıdırlık Tabyası', yeniden gün yüzüne çıkartılacak. Giriş kısmı, koğuş ve topçu odaları olmak üzere üç bölümden oluşan tabyanın kazı ve restorasyon çalışmalarının devam ettiğini belirten yetkililer, 2013 yılında restorasyonun büyük bir bölümünün biteceğini söylediler.

1884 ve 1888 yılları arasında Mirliva İsmail Hakkı Bey'in başkanlığındaki istihkam komisyonu tarafından yapılan, 1912 ve 1913 yılları arasındaki Balkan Savaşları sırasında Edirne savunmasında kullanılan Yıldırım Semti'ndeki Hıdırlık Tabyası, savaş sonrası kaderine terk edildi. Yaklaşık 100 yıl sonra devreye Edirne İl Özel İdaresi girerek tabyaların restorasyon çalışmalarını başlattı. 7 milyon 260 bin lira bedelle ihale edilen restorasyon çalışmalarının 760 gün içinde tamamlanması gerekiyor. Hıdırlık Tabyası, Edirne müdafii Şükrü Paşanın karargahı olarak kullandığı yer olarak da biliniyor. Giriş kısmı, koğuş ve topçu odaları olmak üzere üç bölümden oluşan tabyaların 4 Ocak 2014 yılına kadar bitirilerek turistlerin ziyaretine açılacak.

HIDIRLIK TABYASI TARİHÇESİ

1. Kitabe ve Tarihlendirme: Hıdırlık Tabyasının giriş kapısının üzerinde olduğu anlaşılan kitabesi, günümüze ulaşamamıştır. Tabya, 1884 ve 1888 yılları arasında Mirliva İsmail Hakkı beyin başkanlığındaki istihkâm komisyonu tarafından yapılmıştır.

2. Konum: Hıdırlık Tabyası, 125 metre rakımlı bir tepe üzerinde yer alır. Kent merkezinin batısında bulunan tabyanın, merkeze olan uzaklığı 5 kilometredir. Kapıkule yolunun 3. kilometresinden kuzeye doğru ayrılan bir yolla ulaşılmaktadır. Kuzeyinde Aynalı Tabya ve Toprak Tabya, Batısında Abdurrahman Ağa Tabyası bulunmaktadır.

3. Plan Özellikleri: Hıdırlık Tabyası, yaklaşık 1800 metreyi bulan çevresi ile Edirne deki en büyük tabyadır. Giriş kısmı binası, koğuş binası ve topçu odaları olmak üzere üç bölümden meydana gelmektedir.