Suiçmez müjdeyi verdi ödemeler başladı

Edirne Merkez İlçe ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği (SÜTÜB) Başkanı Mustafa Suiçmez, süt desteklemelerinin TC kimlik numaraları ile üreticilerin hesaplarına geçtiği müjdesini verirken, diğer ikinci bölüm ödemelerinin ise Şubat Ayı'nın başında yatacağını söyledi. Ödemelerin iki kategoride olduğunu dile getiren Suiçmez,'Çiğ süt destekleme ödemeleri 15 kuruştan ödenecek. 3 aylık olarak geriye dönük artırım da oldu. Ödemelerde çeşitli kategorilere göre değişiyor. Hayırlı uğurlu olsun' dedi.

Suiçmez müjdeyi verdi ödemeler başladı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne Merkez İlçe ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği (SÜTÜB) Başkanı Mustafa Suiçmez, süt desteklemelerinin TC kimlik numaraları ile üreticilerin hesaplarına geçtiği müjdesini verirken, diğer ikinci bölüm ödemelerinin ise Şubat Ayı’nın başında yatacağını söyledi. Ödemelerin iki kategoride olduğunu dile getiren Suiçmez,“Çiğ süt destekleme ödemeleri 15 kuruştan ödenecek. 3 aylık olarak geriye dönük artırım da oldu. Ödemelerde çeşitli kategorilere göre değişiyor. Hayırlı uğurlu olsun” dedi.

Topraklar Tahlil Ediliyor

Geçtiğimiz hafta yem bitkileri hububat ödemeleri desteklerininçiftçilerin hesaplarına yattığını söyleyen Suiçmez, bunun yanında ÇATAK denilen bir projenin olduğunu vurgulayarak; “ÇATAK tamamen yüzde 100’ü kullanılan ürünlerin hibe şeklinde üreticiden hiçbir para çıkmadan verilen bir projedir. Bu projede geniş kapsamlı ve ciddi rakamlara ulaşan topraklarımızı yapılan analizlerden sonra bu toprakların neye ihtiyacı olduğunu tespit edip o toprağı tekrardan tarıma kazandırma hedefleniyor. Bizim Edirne merkezde de köylerin çoğunda bu proje uygulaması devam ediyor. 3 yıllık bir projedir. Kullanılan devletin vermiş olduğu hayvansal gübre gibi çeşitler ücretsiz olarak karşılanıyor. Az miktar da olsa para bile ödeniyor. Bu paralar da yattı” dedi.

“Kesintiler Kalktı”

Mera fonu denilen binde bir fon kesintisinin varlığından söz eden Suiçmez,yıllardan beri bu fon payının satılan her üründe kesintisinin yapıldığınıve tüm üretim portföyünün içerisine bunları kattığında ortaya ciddi rakamların çıktığını ifade ederek, bu kesintinin kaldırılmasının çiftçileri rahatlatan bir proje olduğunu söyledi.

Küpeleme Ücreti Alınmayacak

Hayvanlarda ücretsiz küpeleme döneminin başladığına değinen Suiçmez,“Normal küpelemenin haricinde bir de hayvan satışlarında hayvan belgesi alırken ilk önce bankaya para yatırılıyordu. Hayvan başına 6 lira gibi bir rakam yatırılıyordu. Bu da tamamen kaldırıldı. Ücret yatırmadan direk olarak tarım il müdürlüklerine gidip hayvan belgesini çıkarabiliyor. Bunları da hayvan sayısına vurduğunuzda ciddi meblağlar ortaya çıkıyor. Bunlar çiftçilerimiz için önemli ve güzel çalışmalardır” şeklinde konuştu.

“Üretime İyi Gelecek”

Bazı bankaların esnaflara hitaben kendi kategorisinde kredilendirmede ciddi para akışı sağladığını vurgulayan Suiçmez, bu bankaların 1,10-1,20 kredi oranlarıyla çalıştığını söyleyerek şu sözlere yer verdi; “Ziraat bankasının da önümüzdeki aylarda tarım kesimine çiftçinin ulaşabileceği bu finans ayaklarını daha da kolaylaştıracak. Sanayi ve esnaf kesimi desteklenmeye başladı. Sıra çiftçilere geldi. Ziraat bankası da kredilerle ilgili yapılandırmaya girdi. Tarımsal üretime teşvik anlamında krediler anlamında da çalışmalar yapılacak. Bu da çözüldükten sonra üretime yönelik daha iyi yatırımlar olacak.”

“Zamanlaması İyi Oldu”

Desteklemelerin ödeme zamanının da çok önemli olduğunu belirten Suiçmez, şuanda gübreleme işine başladıklarını söyleyerek; “Buğdayların ilk gübresi atılıyor. 3-5 bin süt desteği olsun, buzağı desteği var 2017 yılından kalan onlar ödendi. Diğer ödemeler oldu. Bu ödemeler sayesinde çiftçilerimiz birkaç ton gübresini peşin alıp tarlasına atabilecek” dedi.

Özlem Ceylan