'Sorunları kucağımda buldum'

Göreve geldikten 1.5 yıl sonra medyanın karşısına çıkan ve gazetecilere brifing veren ve Gazetemiz Edirne Haber'in son günlerde gündeme getirdiği konulara açıklık getiren Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük, yatırımları tasarrufla gerçekleştirdiklerini kaydetti.

'Sorunları kucağımda buldum'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük'ün basın toplantısında 3 rektör yardımcısı ile birlikte Genel Sekreter Erengül Özdemir de hazır bulundu. Düzenlenen basın toplantısına

Ulusal medya ve yerel basın büyük ilgi gösterdi. Rektör Yörük,  33 dakika süren brifingin ardından gazetecilerin sorularını bir saat sürede yanıtladı.

Gazetecilerin gündeme getirdiği konuları karşısında soğuk terler döken Yörük, deyim yerindeyse "göreve geldiğimde sorunları kucağımda buldum" dedi.

YATIRIMLAR TASARRUFLA GERÇEKLEŞTİ

Yener Yörük, Köşe Yazarımız Melih Yurduseven'in, “Siz göreve başladığınızda Trakya Üniversite'nin çok borcu olduğu söyleniyordu. Bu yatırımları nasıl, neyle yaptınız?" sorusu üzerine, yapılan yatırımları tasarrufla gerçekleştirdiklerini söyledi.

Yörük, "Öncelikle tasarrufa önem verdik. Yakıtta 4.5 milyon lira fuoil gideri vardı. Bunu doğalgaza dönüştürerek 1.5 milyon liraya düşürdük. Oradan 3 milyon lira tasarruf yaptık. Kaynakları ve bütçeyi akılcı kullandık. Hastane için ayrı proje gönderdik ve Kabul gördü. Kalkınma Bakanımıza ve Sağlık bakanımıza bu konuda gösterdikleri yoğun ilgiden dolayı teşekkür ediyorum. Biz reklâmdan çok iş yapalım dedik. Yaptığımız birçok işi de haber yaptınız” dedi.

Üniversite hastanesindeki sivrisinek sorunu ile ilgili de Yener Yörük, “Sivrisineklerle mücadele bilimsel metotlarla devam ediyor. Eskiye göre az. Yok etmek mümkün değil. Çünkü bölge çeltik merkezi.”

“ŞEHİR EFSANESİNE İNANMIYORUZ”

Üniversitenin şehirden kopuk olduğu yönündeki bir soruya ise Rektör Prof. Dr. Yener Yörük, bunun bir şehir efsanesi olduğunu, böyle bir kopukluğun olmadığını belirtti.

Yörük, şöyle devam etti: “Şehir ile üniversite arasında böyle bir efsane var. Biz buna inanmıyoruz. Öğretim üyelerin hepsi, biz şehirde yaşıyoruz. Tamamen şehrin içindeyiz. Ailelerimiz, çocuklarımız şehrin içinde. Kampusta oturmuyoruz. Şehrin dinamiklerine katkıda bulunuyoruz. ”

HASTANENİN BORCU YAPILANDIRILDI

Bölgenin en büyük hastanesi olan Tıp Fakültesi Hastanesi’nin 70 milyon lira olan borcu ile ilgili de Yener Yörük, şunları söyledi.“Ciddi bir borcumuz var. Önemli olan burada borcun, nominal değeri değil, oranı önemli. Önemli olan bunu gelirinizle dengeleyebilmek. Borç değeri değişiyor, Aralık'ta 45 milyon olur, diğer ayda 50 olur, bu değişiyor. Tüm Türkiye'deki üniversitelerde olduğu gibi bunu karşılama oranımız kötü değil.

Bu sorun genel bir yapısal sorun, Üniversiteler Birliği toplantısı Edirne'de de oldu. Yani bizim üniversitemize özgü bir sorun değil. Biz bu anlamda tasarruflu gidiyoruz. Bizim sorunumuz, üniversite olarak ağır hastalar alıyoruz. Örneğin yoğun bakımda hasta yattığı zaman bize zarar yazıyor, fişini çekip öldürelim mi? Biz kamu hizmeti yapıyoruz borç, kamunun borcu, Trakya Üniversitesinin borcu değil. Yoğun bakımda her yatış zarar yazıyor, her beyin ameliyatı zarar yazıyor. Ama biz bunu kamu hizmeti yaptığımızı vurguluyoruz. Fedakâr bir şekilde hocalarımızla Gece Gündüz 24 saat çalışarak yapıyoruz. Bugün bir kalp krizi geçirirseniz, bugün tedavi olacağınız tek yer burası, aort anevrizması patlarsa tedavi olunacak tek yer burası gurur duyuyorum hocalarımla."