'Sorunları Gündeme Getirmek Görevimiz'
CHP Edirne İl Başkanı Şükrü Ciravoğlu ve Edirne İl Genel Meclis 1'inci Başkan Vekili İlhami Duranlar, Gümrük Muayene Memurlarının....
CHP Edirne İl Başkanı Şükrü Ciravoğlu ve Edirne İl Genel Meclis 1'inci Başkan Vekili İlhami Duranlar, Gümrük Muayene Memurlarının gümrük teşkilatının yeniden yapılandırılması çerçevesinde 661 sayılı KHK ile ihdas edilen "gümrük ve ticaret denetmenliği" kadrosuna geçişinin sağlanmamasından dolayı mağdur olduklarını bildirdiler.
CHP Edirne İl Başkanı Şükrü Ciravoğlu ve Edirne İl Genel Meclis 1'inci Başkan Vekili İlhami Duranlar'ın ortaklaşa yaptıkları yazılı açıklamada, "Bugüne kadar her türlü zorluğa ve olumsuzluğa rağmen görev ve yetkileriyle mütenasip olmayan bir unvanla da olsa milletine ve devletine gece gündüz demeden, en ağır fiziki ve moral şartlar altında dahi layıkıyla hizmet eden gümrük muayene memurları, ''gümrük ve dış ticaret işlemlerini olay yerinde veya olay anında muayene kriterlerine göre yapan, 6 aylık süre içinde 32 ders ve 492 saati bulan teorik eğitimden sonra sınav ile yeterlilik alan ve 6 ay ile 1 yıl arasında değişen staj sonrası yine mesleki yeterlilik sınavına girip başarılı olması halinde atanan, kendine özgü uzmanlık gerektiren bir meslek olmasına karşın "MEMUR" sıfatıyla anılan kamu idaresinde çalışan kendi ismine kaşe kullanabilen tek ve yegâne unvanına sahiptir." dediler.
Gümrük muayene memuru olabilmek için KPSS 'den 85 puan üzerinde puan alınmakla birlikte, bundan sonra yukarıda belirtilen derslerden de yeterlilik sınavından en az 70 puan staj sonucunda yazılı sınavından da yeterlilik alınması gerektiğini vurgulayarak, Gümrük muayene memurlarının, Türkiye genelinde yıllık yaklaşık 1,9 milyon adet ithalat, 2,4 milyon adet ihracat olmak üzere toplam 4,3 milyon adet beyannameyi imzalamakta olduğunu, ülkemizin toplam vergi gelirlerinin %20'sinin tahakkukunu gerçekleştirdiklerini ve yaklaşık 334 milyar TL dış ticaret hacminin işlemlerini tamamladıklarını söylediler.
Açıklamada şunlar kaydedildi: "Her yıl katlanarak büyüyen dış ticaret hacmimizin ve özellikle rekorlar kıran ihracatımızın bütününün altında gümrük muayene memurlarının sabahlara kadar süren yoğun ve özverili mesaileri vardır. Yaptıkları görevin "denetmenlik" olarak kabul edildiği bu dönemde, muayene memurlarının "Gümrük ve Ticaret Denetmenliği" kadrosuna geçişinin sağlanmasına, gümrük işlemlerinin daha etkin ve sağlıklı gerçekleşmesine, yasal ticarette hızlı ve çözüm odaklı, yasa dışı ticarette ise güvenli ve mücadeleci, aynı zamanda hesap verebilir, güçlü ve yenilenmiş bir gümrük teşkilatının oluşmasına katkı sağlayacaktır.
Bu sebeple muayene memurları, gümrük ve ticaret denetmenliğine geçiş yapmak istemektedirler. Çünkü diğer bakanlıklarda görevli diğer unvanlardaki kişilere bu haklar verilmiştir.
Ayrıca 661 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile diğer kurumlarda bir üst statüye getirilmesinin düşünülmesi gerekirken 1.000 kişilik denetmenlik kadrosu düşünüldüğü kuşkusuyla ve yarınlarını gelecek altında göremeyen bazı muayene memurları başka kurumlara geçmiştir. Kalan memurlar için bir kariyer mesleği olan gümrük Muayene Memurluğu, gelecek vadeden bir konumdan geleceği belirsiz bir konuma geçmiş, bu uygulama nedeniyle kaygı ve kuşku içersinde bekleyişe geçilmesine sebebiyet verilmiştir.
Kontrolörlere-müfettişlik, vergi denetmenlerine-vergi müfettişliği, emlak kontrol memurlarına-milli emlak uzmanlığı statüsü verilmiştir.
Ancak kariyer mesleği olan gümrük muayene memurlarına gümrük denetmenliği unvanı verilmesinin önüne engeller çıkarılmaktadır.
Dışarıdan kadro tahsisi ile kurum içerisinde huzursuzluk, kaygı ve kuşku yaratılarak kadrolaşma yapılmak istenmektedir.
Yapmakta oldukları görevin niteliği, önemi ve sorumluluğu dikkate alınarak bu değerli muayene memurlarımızın mağduriyetine acilen son verilmesi gerekmektedir.
Biz CHP olarak bu konuda duyarlıyız. Mağdur olan insanlarımızın yanındayız. Aynı duyarlılık ve ilgiyi başta TBMM, Hükümet, tüm partiler ve halkımızdan beklemekteyiz."