Sorunlara çözüm istiyorlar
Edirne Kent Konseyi Engelli Çalışma Grubu Erişilebilirlikle ilgili karşılaşılan sorunlara çözüm üretebilmek adına Edirne Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Bilgin Özbaş'ı ziyaret ederek sorunlarını dile getirdiler.
Nebahat Çavuş, Mehmet Abdu, Reyhan Samanyener, Gönül Sayın, Erol Adem Düzkes ve Bilgin Akgün’den oluşan çalışma grubu il genelinde ve özellikle şehir merkezinde tespit ettikleri erişimin önündeki engelleri tek tek sıraladılar.
Erişilebilirlikle ilgili açıklama yapan İl Müdürü Bilgin ÖZBAŞ: “Erişilebilirlik, engellilerin evlerinden çıkabilmeleri, başkalarına ihtiyaç duymadan binalara ve açık alanlara ulaşabilmeleri ve bunları kullanabilmeleri, kısaca toplumsal yaşama katılabilmeleri için yapılı çevrede ve kentsel hizmetlerde alınması gereken fiziksel ve mimari tüm tedbirleri içermektedir. Kaldırımlarda, yaya geçitlerinde, parklarda, çocuk oyun alanlarında, kamunun hizmet verdiği ve kamu kullanımına açık tüm binalarda ve ulaşım hizmetlerinde erişilebilirlik tedbirlerinin alınması, yalnızca engelliler değil hareketlerinde kısıtlılık yaşayan yaşlılar, hamileler, çocuklar, bebek arabalılar, çok uzun veya çok kısa boylu kişiler için büyük önem taşıyan bir gerekliliktir.07.07.2005 tarihli ve 25868 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanun kapsamında: Umuma açık hizmet veren her türlü yapılar (Resmi binalar ile ibadet yerleri, Özel eğitim, özel sağlık tesisleri, Sinema, tiyatro, opera, müze, kütüphane, konferans salonu gibi kültürel binalar ile gazino, düğün salonu gibi eğlence yapıları, otel, özel yurt, iş hanı, büro, pasaj, çarşı, alışveriş merkezi gibi ticari yapılar, Spor tesisleri, yüzme havuzu, genel otopark ve buna benzer umuma ait binalar) ve açık alanlar (Mevcut tüm yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor alanları ve benzeri sosyal ve kültürel alt yapı alanları) engelli vatandaşlarımıza erişilebilir hale getirilmek durumundadır. Engelliler Kanunuyla, umuma açık her türlü binaların, yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanların, spor alanları ve benzeri sosyal ve kültürel alt yapı alanlarının ve toplu taşıma hizmetlerinin engellilerin erişilebilirliğine uygun olması için kurum ve kuruluşların gereken tedbirleri alması hüküm altına alınmıştır.
Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 34 üncü maddesinde “Sürenin bitiminden itibaren öngörülen yükümlülüklerini yerine getirmediği denetim komisyonlarınca tespit edilen umuma açık hizmet veren her türlü yapılar ve açık alanların sahibi olan gerçek ve özel hukuk tüzel kişilerine Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından her bir tespit için bin Türk Lirasından beş bin Türk Lirasına kadar idari para cezası uygulanır. Bu şekilde bir yıl içinde uygulanacak idari para cezasının tutarı ellibin lirayı geçemez. Sürenin bitiminden itibaren öngörülen yükümlülüklerini yerine getirmediği denetim komisyonlarınca tespit edilen belediyeler ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarına Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından her bir tespit için beşbin Türk Lirasından yirmibeşbin Türk Lirasına kadar idari para cezası uygulanır. Bu şekilde bir yıl içinde uygulanacak idari para cezasının tutarı beşyüz bin lirayı geçemez. Bu maddeye göre verilen idari para cezaları tebliğinden itibaren bir ay içinde ödenir” hükmü bulunmaktadır.
Bu doğrultuda ilimizde de Valiliğimizce ; Aile ve Sosyal Politikalar, İçişleri, Çevre ve şehircilik, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, STK Temsilcilerinden oluşan denetim komisyonu oluşturulmuştur. Resmi ve özel yapılar ile açık alanlar denetlenmektedir. Tespit edilen eksiklikler ilgili kurum, kuruluş veya kişilere tebliğ edilerek, erişilebilirlikle ilgili düzenlemeleri tamamlaması istenmektedir. Verilen sürenin sonunda eksikliklerini tamamlamadığı tespit edilen kurum veya kişilere yasanın öngördüğü müeyyideler uygulanacaktır. Erişilebilirlikle ilgili önceliklerimiz halkın yoğun olarak kullandığı okul, hastane, banka şubeleri gibi kamu kurum ve kuruluşlarının binalarıdır. 2015 yılı içerisinde 55 (ellibeş) Kamu binası denetlenerek, eksikleri bildirilmiş ve gerekli düzenlemeleri yapmaları için süre verilmiştir” dedi.
Kent Konseyi Engelli Çalışma Grubu hazırlamış oldukları rapor ve şikayetlerini il müdürü Özbaş’a ileterek, en önemli ihtiyaçları arasında şehir merkezinde engellilerin ihtiyaç giderebileceği engelli tuvaletleri olduğunu ve tüm il müdürleri ile yöneticilerin odalarına tekerlekli sandalyeleri ve akülü araçları ile girebilecekleri düzenlemelerin yapılmasını dilediler.
Haber Merkezi