''Sokağın Meclisi''ne davet
'Temel insanlık haklarını savunmak' için düzenlenecek 'Sokağın meclisi' adlı mitinge davet edildiler.
KESK Genel Sekreteri İsmail Hakkı Tombul, Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) tarafından yapılan ortak bir çağrı ile vatandaşlar "temel insanlık haklarını savunmak" için düzenlenecek "Sokağın meclisi" adlı mitinge davet edildi.
PTT Edirne Başmüdürlüğü önünde toplanan KESK üyeleri adına açıklama yapan KESK Genel Sekreteri İsmail Hakkı Tombul, 8 Ekimde Ankara'da "Sokağın meclisi" adlı mitingin yapılacağını söyledi.
Tombul, yapılacak olan mitinge tüm vatandaşları davet ederek, "Türkiye'nin dört bir yanında konfederasyon yöneticilerimiz illerde toplantılar, açıklamalar yapıyor, ülkenin içinde bulunduğu durumu taleplerimizi ve çalışmalarımızı paylaşıyor.
Türkiye'de son yıllarda uygulanan ekonomik, siyasal sosyal program emeğiyle geçinenleri yoksulları işsizleri, kamu emekçilerini işçileri emeğiyle geçinenleri olumsuz etkiliyor. Türkiye tüm alanlarda sosyal siyasal alanlarda ciddi kriz yaşıyor. Her geçen sorunlar büyüyor çözümsüzlük dayatılıyor.
Bir yıl önce Anayasa referandumu yapıldı ve Türkiye'nin ileri demokrasiye geçeceği, kamu emekçilerine toplu sözleşme düzeni getirileceği söylendi. Bir yıl geçti ancak henüz kamu emekçilerinin toplu sözleşme ve grev hakkı teminat altına alınmadı. Apar topar şimdi bir yasa değişikliği gündeme getirildi. 4688 sayılı yasa değişikliğinde bırakın toplu sözleşmeyi kamu emekçilerine grev hakkı bile yasaklanmak isteniyor. Bu tasarıya göre 400 bine yakın kamu emekçisinin örgütlenmesinin önündeki engeller duruyor. Tasarıya göre toplu sözleşme sadece mali ve sosyal haklarla sınırlandırılıyor, adeta dostlar alışverişte görsün mantığıyla on gün süre tanınıyor.
Toplu sözleşmede uzlaşma çıkmazsa kamu görevlileri hakem kurulu zorunlu hale getiriliyor, yani grev hakkımız yasaklanmak isteniyor. Bu da yetmiyor bu yasayla tüm sendikaların iç işleyişine müdahale edilmek isteniyor. Biz böyle bir yasayı kabul etmedik etmeyeceğiz. Son bir yıl yapılan değişikliklerle Torba Yasa'da yapılan değişiklikle tarihin en büyük sürgünü belediye çalışan işçilere uygulanmak isteniyor. 12 Eylül'cülerin bile cesaret edemediği biçimde işçilerin kıdem tazminatı kaldırılmak isteniyor. Bugün çalışan yarın işsiz kalmakla yüz yüze kalıyor. Önümüzdeki dönem geçtiğimiz on yıllardan daha zorlu geçecek. O dönemde tüm uygulamalardan mağdur olan herkes de yan yana gelmek omuz omuza mücadele etmek istiyoruz. Kamu emekçilerinin grev ve toplu sözleşme hakkını teminata almak kıdem tazminatına sahip çıkan, mesleğine onuruna örgütüne sahip çıkan, sağlık haktır satılamaz diyen tüm toplum kesimlerini yan yana getireceğiz" dedi.