'Sınırı geçtikleri takdirde başlarına gelmeyen kalmıyor'
Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan ‘Uyum Buluşmaları'nın 26'ıncı toplantısı Edirne'de gerçekleştirildi. Göç İdaresi Genel Müdür Yardımcısı Gökçe Ok burada yaptığı konuşmada 'Sınır komşumuz Meriç'i geçen göçmenleri demir çubuk ile dövüp geri gönderiyor. Bu bir insanlık suçudur. Sınırı geçtikleri takdirde başlarına gelmeyen kalmıyor' dedi.
“Bu bir insanlık suçudur”
Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan ‘Uyum Buluşmaları’nın 26’ıncı toplantısı Edirne'de gerçekleştirildi. Göç İdaresi Genel Müdür Yardımcısı Gökçe Ok burada yaptığı konuşmada; “Sınır komşumuz Meriç’i geçen göçmenleri demir çubuk ile dövüp geri gönderiyor. Bu bir insanlık suçudur. Sınırı geçtikleri takdirde başlarına gelmeyen kalmıyor” dedi.
Kentteki bir otelde gerçekleştirilen, "Uyum Buluşmaları” toplantısında uluslararası öğrencilerin Türkiye'de sahip olduğu hak ve yükümlülükler anlatılırken, programa 49 farklı ülkeden uluslararası öğrenci katılım sağladı. Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Uyum ve İletişim Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanan tanıtım videosu izlendi.
49 farklı ülkeden yaklaşık 4 bin öğrenci Edirne’ye emanet
Göç İdaresi Genel Müdür Yardımcısı Gökçe Ok; 49 farklı ülkeden yaklaşık 4 bin öğrencinin ailesinin çocuklarını serhat şehri Edirne’ye emanet ettiğini belirterek, bu güzel misafirleri ağırlamaktan dolayı mutluluk duyduklarını belirtti.
“200 farklı program gerçekleştirdik”
Yaklaşık 2 yıldır bütün Türkiye’yi dolaşıp, sadece genel müdürlük olarak 200 farklı program gerçekleştirdiklerini vurgulayan Göç İdaresi Genel Müdür Yardımcısı Gökçe Ok, 25 farklı ilde yaptıkları uyum buluşmalarının 26’ıncı ve sonuncusunu Edirne’de gerçekleştirdiklerini söyledi.
"En önemli şey insanlık ve vicdandır”
Dünyanın hiçbir ülkesinin geliştiremediği bir kapasite ile en zenginim, en medeniyim, teknolojide en üst düzeydeyim diyenlerin bile uygulayamadığı bir göçmen politikasını takip ettiklerini ifade eden Ok; “Sınır komşumuz Meriç’i geçen göçmenleri demir çubuk ile dövüp geri gönderiyorlar. Bu bir insanlık suçudur. Sınırı geçtikleri takdirde başlarına gelmeyen kalmıyor. İşte ABD. Meksikalılar, Kolombiyalılar, Venezuelalılar daha müreffeh bir geleceğe kavuşabiliriz diye sınırı geçmeye kalktıkları takdirde, başlarına gelmeyen kalmıyor. Türkiye Cumhuriyeti Devleti milletinden almış olduğu yetki ve irade ile dünyanın hiçbir ülkesinin geliştiremediği bir kapasite ile göç politikalarını akılla, bilimle ve mantıkla kurguluyor ve yönetiyor. Burada en önemli şey insanlık ve vicdandır” şeklinde konuştu.
“Refaha kavuştuklarında geriye dönecekler”
192 farklı ülkeden 5 milyon 100 bin insan olduğunu belirten Ok; “ülkelerindeki insanlık dramından dolayı kaçıp, Anadolu’ya, son kaleye sığınan 3 milyon 600 bin insanın geldikleri yerden bir akıl yürüterek, Türkiye’deki sığınmacılara Suriyeli diyoruz. Bu haksızlık. Ülkeleri refaha kavuştuğunda tekrar geriye dönecekler onlar sadece bizim misafirlerimizdir” dedi.
“Uyum demek kalıcılık demek değildir”
Uyumun, insanlığın sığınma hislerini en güzel şekilde tatmin etmek olduğunun altını çizen Ok;
“Bir gün dönecekleri zaman buradan iyi hikâyelerle ayrılmalarını sağlamak en önemli noktalardandır. 5 buçuk milyon insanın yarım asrı aşkın süredir batı medeniyetinin pençesinde çektiği sıkıntıları ve çileleri buradaki insanlara çektirmeyiz. Dünyanın problemi, Türkiye’nin göç problemi bitmez. Türkiye bir çeyrek öncesinde göç üzerinde bir köprü vazifesi görüyordu. Artık ayaklarının üzerinde duran güçlenen ve büyüyen Türkiye hedef ülke haline gelmiştir” şeklinde konuştu.
“Edirne, tarihi, kültürü ile insanıyla her şeyiyle medeniyettir”
Edirne, Trakya çok kıymetli mücevher gibi olduğunu dile getiren Ok uluslararası öğrencilere yönelik bulunduğu tavsiyede; “Burada eğitim öğretim görebilir ve Tük insanını tanıyabilirsiniz. Türklerle karşılaşmak alabileceğiniz en büyük mutluluktur. Edirne, tarihi, kültürü ile insanıyla her şeyiyle medeniyettir. Bu yüzden Türkçeyi güzel konuşmanızı önemsiyoruz. En güzel şiirler ve şarkılar Türkçededir. Türkçenin tadını çıkarın. 192 farklı uyruktan hiçbir misafirimize bir lütuf olsun diye yaklaşmıyoruz. Tük dediğin zaman dünyanın her yerinde asıl olan insanlık ve vicdandır. Her göçmen bir insandır ve her insanın bir hikâyesi vardır. Göçmen sığınmacı, mülteci değil, uluslararası korumalı öğrenci değil, göçmen insan anne-babadır” ifadelerine yer verdi.
“Kimisi eğitim, kimisi zulümden kaçtığı için Türkiye’ye sığınıyor”
Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Uyum ve İletişim Dairesi Başkanı Dr. Aydın Kadıoğlu, göçün birçok tanımı olduğunu belirterek, kimisinin eğitim için kimisinin ise zulümden kaçarak Türkiye’ye sığındığını belirtti.
Göçün trajedik bir olgu olduğunu söyleyen Kadıoğlu; “Bu anlamda da uyum buluşmaları büyük önem taşımaktadır. Uyum buluşmalarının sonuncusunu Edirne’de yapmaktan dolayı mutluluk duyuyoruz” dedi.
“Göç insanlık tarihi kadar eski bir olgudur”
Edirne İl Göç İdaresi Müdürü Musa Aşılıoğlu, siyasi, ekonomik sıkıntılar, iç savaşlar, etnik çatışmalar, can güvenliği korkusu, daha kaliteli bir eğitim ve kaliteli bir yaşam standardı için milyonlarca insanın ülkesini terk ederek göç etmek zorunda kaldığını söyledi.
Dünyanın 191 ülkesinden 5 milyona yakın göçmen statüsündeki insanı topraklarında barındıran bir devlet olarak, bu konunun veya böyle buluşma günlerinin anlam ve önemini en iyi bilenlerden olduklarını vurgulayan Aşılıoğlu; “Çünkü biz topraklarımıza gelenlere, kökeninden inancından, dininden, renginden, kültüründen önce insan olarak bakıyoruz. Karşımızdakini önce insan olarak gördüğümüzde emin olun birçok sıkıntı aşılmakta ve devam etmekte. Edirne’nin önemi bu konuda büyüktür” ifadelerine yer verdi.
Edirne’de öğrenim gören uluslararası öğrencilerle bir arada olmaktan dolayı mutluluk duyduklarını dile getiren Aşılıoğlu, kaliteli eğitim ve daha güvenli yaşam adına büyük emek veren Edirne Valisi Ekrem Canalp ve tüm yöneticilere teşekkür etti.
“Edirne’yi sevgi ve saygının başkenti olarak tanımlıyorum”
4 bin 264 farklı ülkeden öğrenciyi bünyelerinde barındırdıklarını söyleyen Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Murat Yurtcan; “Bu öğrencilerimize analar, babalar tarafından dünyanın farklı kıtalar ötesi bölgelerinden teslim ediliyor. Hepsi bizim için can, hepsi evladımız. Bu kapsamda valiliğimizle, il göç idaresi ve diğer il müdürlükleri ile uyumlu çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Amacımız bize teslim edilen bu canları rahat ettirebilmek. Ben Edirne’yi saygının ve sevginin başkenti olarak tanımlıyorum” dedi.
‘Uyum Buluşmaları’ programına katılan Uluslararası öğrencilerin açtığı stantlar yoğun ilgi gördü.
Uyum Buluşması programına, Edirne Vali Yardımcısı Ali Uysal, Edirne Cumhuriyet Başsavcısı Fatih Karabacak, İl Emniyet Müdürü Ali Kemal Kurt, İl Jandarma Komutanı Alpaslan Doğan, Edirne Barosu Başkanı Alper Pınar, Edirne İl Göç İdaresi Müdürü Musa Aşılıoğlu, kamu kurum müdürleri ile 49 milletten uluslararası öğrenciler katıldı.
Özlem Ceylan