Sıcağın altında sessiz tehlike!
Yaz aylarının kavurucu sıcakları etkisini artırırken, güneş çarpması vakalarında da artış yaşanmaya başladı. Özellikle öğle saatlerinde dışarı çıkan vatandaşlara uyarılarda bulunan Uzman Dr. Murat Ülgey, 'Güneş altında uzun süre kalmak ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir' dedi.
Yaz aylarının kavurucu sıcakları etkisini artırırken, güneş çarpması vakalarında da artış yaşanmaya başladı. Özellikle öğle saatlerinde dışarı çıkan vatandaşlara uyarılarda bulunan Uzman Dr. Murat Ülgey, “Güneş altında uzun süre kalmak ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir” dedi.
Marmara bölgesini etkisi altına alan kavurucu sıcaklar, Edirne'de de etkisini sürdürüyor. Sıcak hava hayatı olumsuz etkiliyor. Hava sıcaklığının 40 dereceye kadar çıkması bazı hastalıklara da davetiye çıkarıyor. Bazı vatandaşlar evlerinde kalırken, dışarıya çıkmak zorunda olanlar ise gölgelik alanlara sığınıyor. Uzmanlar mecbur kalınmadıkça dışarıya çıkılmaması konusunda vatandaşlara uyarıda bulunuyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Ülgey, artan hava sıcaklıkları ile birlikte dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında açıklamada bulundu.
Sıcak çarpmasının baş ağrısı, mide bulantısı, sersemlik, kas krampları ve bayılma gibi belirtilerle kendini gösterebileceğini söyleyen Dr. Ülgey, Özellikle yaşlılar, çocuklar ve kronik hastalığı olan bireylerin risk altında olduğunu vurgulayarak, “11.00 ile 16.00 saatleri arasında güneş altında kalmamaya özen gösterin. Bol sıvı tüketin, serin yerlerde vakit geçirin” diyerek uyarılarda bulundu.
Sıcak havalarda bol sıvı tüketiminin yanı sıra kıyafet seçiminin de çok önemli olduğunu vurgulayan Uzman Dr. Ülgey, Güneşe çıkmak zorunda kalan bireylerin şapka takmaları, açık renkli ve bol giysiler giymeleri tavsiyesinde bulundu.
Koyu renkli kıyafetlerin güneşi daha fazla çektiğini ve sıvı kaybı ile güneş çarpmalarına yol açtığını söyleyen Uzman Dr. Ülgey, mümkün olduğunca teri çeken pamuklu kumaştan yapılmış kıyafetleri tercih etmek gerektiğine değindi.
Son birkaç gündür sıcaklıkların etkisini arttırdığını söyleyen Uzman Dr. Ülgey, buna bağlı olarak nem oranının da yükseldiğinden dolayı kronik rahatsızlığı olanlar için sıkıntılı günlerin başladığını ifade etti.
"Bol sıvı tüketmeli"
Gıda tüketimi ve sıvı alımının da büyük öneme sahip olduğunu belirten Uzman Dr. Ülgey, "Yüksek sıcaklıklarda terle birlikte bol miktarda tuz kaybı ortaya çıkmaktadır. Bu da vücutta halsizlik, kırgınlık gibi şikayetlere yol açmaktadır. Sıvı kaybı sonucunda böbrekte iyi çalışmama sorunları ortaya çıkmaktadır. O yüzden mutlaka bol sıvı tüketilmesi oldukça önem arz etmektedir. Bu dönemde normalden daha fazla sıvı tüketilmesi gerekiyor. Ortalama iki, iki buçuk litreden aşağı olmamasını tavsiye ediyoruz" şeklinde açıklamada bulundu.
Yağlı yiyecekler, kızartmalar ve hamur işlerinden mümkün olduğunca uzak durulması gerektiğine dikkat çeken Uzman Dr. Ülgey, daha çok zeytinyağlı ürünler, meyve ve sebze gibi hafif gıdaların tüketilmesinin uygun olacağını belirtti.