Selimiye'nin gölgesinde fetih ruhu canlandırıldı
Edirne Valiliği tarafından 'İstanbul'un Fethi Edirne'de Başlar' adlı etkinlik gerçekleştirildi. Etkinlikler kapsamında Büyük fetih yürüyüşü, konserler ve Selimiye Camii'nde mapping gösterisi düzenlendi.
Bir çağı kapatıp bir çağı açan fethin başkahramanları, Edirne'de düzenlenen görkemli etkinliklerle anıldı. İki gün boyunca süren fetih kutlamalarında renkli görüntüler ortaya çıktı. Edirne Valisi Yunus Sezer'in de aralarında olduğu protokol üyeleri, TRT'de yayınlanan "Mehmed: Fetihler Sultanı" dizisinin oyuncuları ve vatandaşlar, Şükrüpaşa İlkokulu önünden Selimiye Meydanı'na kadar Jandarma Genel Komutanlığı Mehteran Birliği ve Atlı Jandarma Takımı eşliğinde yürüdü. Cadde ve sokaklar doldu taştı. Fetih ruhunu yaşamak isteyen Edirneliler, bu heyecana ortak olarak yürüyüşü telefonlarına kaydetti.
Selimiye Meydanı'ndaki program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Ardından Kur'an-ı Kerim tilaveti sunuldu.
Programda Anadolu Gençlik Derneği Edirne Şube Başkanı Abdülhamit İriş ve Edirne Valisi Yunus Sezer bir konuşma gerçekleştirdi.
Anadolu Gençlik Derneği Edirne Şube Başkanı Abdülhamit İriş,"İstanbul'un Fethinin 572'inci yılındayız. Bu fetih şuur ve heyecanı ile gerçekleştirdiğimiz 'İstanbul'un Fethi Edirne'den başlar' programının Edirne'mize, milletimize ve tüm insanlığa hayırlar getirmesini diliyoruz" dedi.
Edirne Valisi Yunus Sezer, programda yaptığı konuşmada sözlerine, İstanbul'un fethinin asırlar önce müjdelenen, çağ açıp çağ kapatan Fatih Sultan Mehmet ve ordusunu rahmetle, minnetle, şükranla anarak başladı.
"Edirne, bu ruhun en güçlü kaynaklarından biridir"
Bu maneviyat yüklü atmosferde gerçekleştirilen programın bir gerçeği tekrar hatırlattığını söyleyen Vali Sezer, "Fetih bir mekân işi değil, bir ruh işidir. İşte Edirne, bu ruhun en güçlü kaynaklarından biridir. Çünkü Edirne, sadece bir payitaht değildir; aynı zamanda bir meydan mektebidir, bir ruhani hazırlık merkezidir, bir medeniyetin yoğrulduğu ocaktır. Burada sadece kılıç değil, dua da kuşanılır. Burada sadece asker değil, irfan sahibi gönül erleri yetişir. Alparslan’dan Fatih’e, Ahmed Yesevî’den Akşemseddin’e kadar uzanan o büyük yürüyüş, işte bu şehirlerde, bu camilerde, bu gönüllerde şekillenir. Fatih Sultan Mehmet, İstanbul’un kapılarını açmadan önce, kendi iç âleminde bir fetih gerçekleştirmiştir. Çünkü: “Fetihler önce ruhlarda başlar.” “Fetihler önce gönüllerde, önce secdelerde, önce dualarda başlar.” Ve o ruh bir kez tutuştu mu, surlar dayanamaz, zincirler çözülür, çağlar değişir! Alparslanların, Ertuğrul Gazilerin, Murat Hüdavendigarların, Fatihlerin düşlerini gördüğü o ulu çınarın dalları bugün hâlâ bizimle… Ve o dallarda yeşeren umut, Oğuz’un Kızıl Elma’sı, bugün bizlere emanettir. İçinde bulunduğumuz bu yüzyıl, sadece bir tarih değil; büyük bir sorumluluktur, bir emanettir, bir idealdir. Bu yüzyıl, Türkiye Yüzyılı olarak omuzlarımıza yüklenmiş büyük bir görevdir. Ve işte bizim Kızıl Elma’mız, bu yolda yürümek, bu emaneti geleceğe taşımaktır. Edirne ruhunu, fetih ruhunu, Fatih’in İstanbul’u fethettiği yaştaki gençlerimize bir ideal olarak verelim. Çünkü o gençler: Malazgirt’te vardı, İstanbul’un fethinde vardı, Çanakkale’de, Kurtuluş Savaşı’nda, Terörle mücadelede de var! Çünkü, Namık Kemal’in dediği gibi: “Fıtrat değişir sanma, bu kan yine o kandır!" ifadelerine yer verdi.
Konuşmaların ardından zeybek gösterisi, Jandarma Genel Komutanlığı bando ve mehteran takımlarının konserlerine geçildi. Konserler ilgiyle izlendi. Selimiye Meydanı'nda adeta adım atacak yer kalmadı. Konser sonrası Edirne Sarayı’ndan İstanbul’un fethine uzanan tarihi yolculuk, 3D animasyonlar ve ışık teknolojileriyle Selimiye Camii duvarlarında görselleştirildi.
Düzenlenen program, Edirneli klarnet sanatçısı Serkan Çağrı ve Ece Ata konserinin ardından sona erdi.